Linkuri accesibilitate

Cum se fac exproprierile și naționalizările


Un protest împotriva expropierilor în Ucraina
Un protest împotriva expropierilor în Ucraina

Comunitățile și entitățile administrative locale nu pot purcede la exproprieri și trebuie să se adreseze statului central.

Exproprierea a fost arma dintotdeauna a comunistilor si una din tehnicile recunoscute si asumate ale revolutionarilor de tot felul. Confiscarea si preluarea (nationalizarea, cum se spune) proprietatii cuiva este un act foarte violent, iar statul trebuie intotdeauna sã rãscumpere si sã se justifice in consecinta.

Comunistii sint cei care, in istoria recentã, au expropriat cel mai mult, un exemplu relativ recent fiind exproprierile ordonate de regimul lui Ceausescu, in Romania, pentru a reface centrul Bucurestiului, sau pentru a implementa programul de „sistematizare“, de urbanizare fortatã a ţesutului rural al României.

Exproprierile nepolitice exista peste tot. Belgia, de pildã, le-a practicat intens in ultimii ani, pentru a construi liniile de tren de mare vitezã, atat internationale, cit si in jurul capitalei, Bruxelles. Pentru a ramane la cazul Belgiei, care este banal si reprezentativ pentru functionarea justitiei in democratiile europene, exproprierile pot avea loc atunci cind guvernul decide ca o anumita lucrare este de interes public si ca, de pilda, o casã sau un teren se afla pe traseul unei proiectate sosele sau cai ferate care nu poate fi deturnatã altfel.

Un asemenea caz, care a intrat in manualele de drept, de altfel, a fost construirea aeroportului din Montreal, in Canada, ceea ce a dus la multe exproprieri.

Desigur, in cazul in care proprietarii se opun, afacerea este dusa in fata tribunalelor. Statul e acolo doar una din pãrti si trebuie sa isi expuna motivele care i-au decis pe legislatori sa purceada la decizia respectivei exproprieri.

Exproprierile sint, peste tot, un drept exclusiv al statului. Comunitatile si entitatile administrative locale nu pot purcede la exproprieri si trebuie, daca doresc sa o faca, sa se adreseze statului central.

In sfarsit, unele tari prevad posibilitatea unor exproprieri in cazul abandonarii unor imobile sau bunuri. In mai multe tari, un imobil abandonat si neexploatat vreme de un oarecare numar de ani poate fi expropriat si transformat de pilda in locuinte sociale.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG