Linkuri accesibilitate

Igor Boţan: „Preşedintele Timofti a fost firesc. Argumentele Rusiei nu ţin”


Preşedintele Nicolae Timofti la Minsk, 10 octombrie 2014
Preşedintele Nicolae Timofti la Minsk, 10 octombrie 2014

Vasile Botnaru în dialog cu directorul ADEPT, Igor Boţan, despre participarea preşedintelui Nicolae Timofti la summit-ul CSI de la Minsk.

Aflat la Minsk, la summitul CSI, preşedintele Nicolae Timofti i-a reproşat preşedintelui Vladimir Putin taxele suplimentare impuse pe exporturile moldoveneşti în Rusia şi embargourile pe anumite importuri. Nu reproșul în sine a fost neobişnuit, ci faptul că l-a făcut fără menajamente, în timpul intervenției unui alt participant la summit. Replica preşedintelui Putin a fost că Moldova trebuia să se consulte cu Moscova înainte de a semna acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană, respectiv că ar fi putut amâna aplicarea acordului, cum a făcut Ucraina, luna trecută, după ce pierduse Crimeea, iar estul ţării era în mijlocul unui conflict separatist. Directorul asociaţiei ADEPT Igor Boţan este invitatul lui Vasile Botnaru, pentru a discuta „discuţia” de la Minsk:

Europa Liberă: Nicolae Timofti a dat dovadă de curaj, aceasta este reacţia unei părţi a presei de la Chişinău. Şi Ion Sturza salută în mod special speechwriterii care au conceput intervenţia preşedintelui moldovean în prezenţa lui Putin. Acum întrebarea unor cârcotaşi: de ce acest acces de curaj? Nu cumva preşedintele Timofti se aştepta că după ce Lukaşenko a fost la Chişinău va stârni o mică rebeliune în CSI împotriva lui Putin?

Igor Boţan: „Summit-ul CSI de la Minsk a fost platforma de pe care preşedintele Nicolae Timofti a spus nişte lucruri foarte bine cunoscute de către toţi, de clasa politică de la Chişinău şi cea de la Moscova. A spus aceste lucruri fără menajamente, le-a spus foarte clar şi accentul l-a pus, din punct de vedere diplomatic, foarte corect.”

Europa Liberă: Dar fiţi de acord că este un lucru ieşit din comun: preşedintele să-i spună în faţă lucrurile acestea neplăcute unui Putin în plină vervă antiucraineană şi antioccidentală…

Igor Boţan: „Cred că domnul preşedinte Timofti a fost forţat de circumstanţe, pentru că agricultorii moldoveni au de suferit de pe urma embargoului introdus de Federaţia Rusă. Aici nu mai există câmp pentru menajamente. De aceea, a fost foarte tranşant şi a produs o impresie bună asupra publicului din Republica Moldova şi nu doar din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar nu a rezolvat problema agricultorilor. S-ar putea, dimpotrivă, să agraveze situaţia. Prin urmare, mesajul a fost mai mult electoral decât diplomatic?

Igor Boţan: „Nu cred că a fost un mesaj electoral. Trebuie să înţelegem că de la 1 septembrie a intrat în vigoare provizoriu Acordul de Asociere, iar insistenţa lui Putin a fost să-l forţeze pe preşedintele Timofti sau Republica Moldova să procedeze la fel ca Ucraina, să amâne punerea în aplicare a Acordului de Asociere, lucru care este imposibil. Acum trebuie să luăm în consideraţie câţiva factori foarte importanţi. 10 octombrie, exact 14 ani de la semnarea Acordului aşa-zisului EvrAzEs, Comunitatea Euroasiatică Economică, care nu a avut absolut niciun impact. Iar dacă ne uităm la documentele semnate acum 14 ani de zile, vedem că, potrivit acestor documente, trebuia să existe un spaţiu vamal unic şi un spaţiu economic unic. Le luăm pe rând. În 2002, la Chişinău, în cadrul summit-ului, Vladimir Voronin a insistat asupra unei uniuni economice şi spaţiu economic unic, nu a primit răspuns de la Putin. În 2003, la Ialta, preşedintele ucrainean a insistat pe acelaşi lucru şi nu a primit niciun răspuns. În 2005 Rusia a declarat, tot la summit-ul CSI, de la Kazan, a declarat că introduce preţuri internaţionale în relaţiile cu partenerii din CSI referitor la vânzarea hidrocarburilor. Care a fost atunci impactul acestei comunităţi euroasiatice? A fost nul. De aceea, fiecare dintre ţările CSI şi-a căutat de drumul său. Republica Moldova a mers pe calea integrării europene, cale care a fost bătătorită, dacă putem spune aşa, de preşedintele Voronin.”

Europa Liberă: Tot ce aţi spus dumneavoastră aş putea rezuma la o metaforă: Rusia dintotdeauna, în raport cu Republica Moldova şi nu numai, a aplicat o tactică cunoscută – să ţină veşnic în anticameră, cu mâna întinsă, ţările mici. Acum, când Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere, ce urmăreşte Putin?

Igor Boţan
Igor Boţan

Igor Boţan: „Vladimir Putin înţelege foarte bine că a pierdut această partidă, fiindcă oportunitatea nouă în cadrul Parteneriatului Estic oferă şi Republicii Moldova, şi Ucrainei, dar şi Belarusului câmp de manevră. Iar Republica Moldova deja şi-a făcut alegerea. Nu mai poate Republica Moldova revizui acest vector strategic.”

Europa Liberă: Deci, Nicolae Timofti la Minsk ce a făcut? I-a dat din batistă lui Putin? Sau încearcă să îl îmblânzească cât de cât?

Igor Boţan: „Eu nu cred că domnul Timofti şi-a pus drept scop să-l antagonizeze pe Putin. El a spus nişte lucruri cu o sinceritate dezarmantă şi aceasta a produs efect. El cunoaşte foarte bine, sau speechwriterii pe care i-aţi menţionat, că Federaţia Rusă în permanenţă a ridicat bariere în calea integrării Republicii Moldova în spaţiul CSI, în spaţiul economic unic.”

Europa Liberă: Vorbiţi la trecut sau continuă să ridice?

Igor Boţan: „Eu cred că acum Rusia încearcă să ne ameninţe şi ne ameninţă prin aceste embargouri că vom pierde piaţa de desfacere care este o piaţă importantă pentru Republica Moldova. Iar strategia la care recurge Federaţia Rusă, cea a embargourilor, este să ne arate de fapt din deget. Dar acest lucru nu va mai merge, pentru că deja au evoluat prea mult lucrurile în această regiune şi contextul s-a schimbat.”

Europa Liberă: Deci, preşedintele Timofti acum pentru uzul intern, dar şi pentru uzul extern, spune următoarele: orice încercare de presiune din partea Kremlinului nu va avea succes?

Igor Boţan: „Sigur. Şi este absolut evident că Republica Moldova nu-şi poate permite acum...”

Europa Liberă: Este evident pentru dumneavoastră, nu şi pentru partidele de stânga.

Igor Boţan: „Nu partidele de stânga sunt în alegeri. De aceea, aceste partide au o retorică îndreptată spre menţinerea influenţei asupra unui segment electoral. Dar toată lumea înţelege că Republica Moldova nu poate să-şi permită acum să blocheze relaţiile cu Uniunea Europeană, pentru că dacă le blochează, le blochează pentru totdeauna.”

Europa Liberă: Să vorbim în termeni practici. Noi la televizor, e adevărat într-o publicitate electorală, îl vedem pe Narîşkin, care salută intenţia unor formaţiuni de a întoarce carul Republicii Moldova îndărăt, spre Răsărit. Preşedintele Timofti spune: „Acest lucru nu este posibil şi orice încercări ale Kremlinului nu vor avea nicio şansă”. De ce în campanie electorală Timofti alege o astfel de tactică?

Igor Boţan: „Bănuiesc că domnul Timofti nu are nicio tactică. Timofti a fost pur şi simplu firesc. Argumentele Rusiei nu ţin, comerţul Rusiei cu Republica Moldova reprezintă două zecimi din comerţul total pe care îl are această ţară. Să invoce Rusia pericolul că Republica Moldova, semnând Acordul de Asociere şi de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, subminează securitatea economică a Rusiei este de râs. Noi ne amintim cu toţii de cuvântarea din 10 februarie 2007 de la Munchen, când Putin a anunţat că vrea să transforme Rusia într-un pol al unei lumi multipolare. De aici încep toate strategiile mai noi ale Federaţiei Ruse. Federaţia Rusă nu a vrut pur şi simplu ca Republica Moldova, Ucraina, Armenia, Georgia, să meargă pe calea integrării europene, aceasta după ce a menţionat că în cadrul acestui EvrAzEs, cum îi zice, Comunitatea Euroasiatică Economică nu a făcut absolut nimic. Şi pentru ca radioascultătorii să aibă o impresie despre ce este vorba, din 1992 Republica Moldova achita, până în 2006, 80 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale, Ucraina – 50, Belarus – 28, iar întreprinderile din Rusia – 18 dolari. Ce fel de spaţiu economic unic putea exista în cadrul CSI? De aici vine şi strategia pe care a îmbrăţişat-o Vladimir Voronin în 2002 de integrare europeană, pentru că el nu găsea răspuns la aceste întrebări. Cum poţi avea concurenţă, cum poţi avea dezvoltare economică când preţurile la hidrocarburi în spaţiul CSI variau de patru, de cinci ori? Nu poate exista o astfel de comunitate economică.”

Europa Liberă: Reacţia lui Vladimir Putin a fost tălmăcită de unii, susţinători probabil, că Putin părinteşte s-a uitat la Timofti şi a spus: „Şi tu, Brutus, contra mea?”. După acest schimb de replici, relaţiile moldo-ruse vor deveni mai bune, mai rele?

Igor Boţan: „Situaţia în care se află Republica Moldova va rămâne îngheţată în raport cu Federaţia Rusă şi acesta este un factor negativ pentru ţara noastră. Am văzut că eforturile politice externe ale Republicii Moldova au fost îndreptate spre îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia. Noi nu avem nevoie de relaţii proaste. Dar în acelaşi timp noi nu ne putem permite să fim călcaţi în picioare şi să fim luaţi la mişto, dacă îmi permiţi să spun acest lucru, ca să blocăm relaţiile cu Uniunea Europeană care ne ajută să ne dezvoltăm. Toată lumea vede ce drumuri construim în Republica Moldova pe bani europeni. Dacă întrerupem aceste relaţii cu Uniunea Europeană, le întrerupem pentru totdeauna. Iar relaţiile cu Rusia vor fi relaţii care vor asigura subzistența Republicii Moldova şi nu dezvoltarea acesteia. De aceea, cred că domnul Timofti a procedat oarecum corect. Nu l-a antagonizat pe Putin, dar a spus pe şleau cum stau lucrurile şi pentru aceasta cred că cetăţenii Republicii Moldova trebuie să-i fie recunoscători domnului preşedinte Timofti.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG