Linkuri accesibilitate

Victor Ponta ofițer SIE sub acoperire (gandu.info; 22)


România, singura țară din estul european care nu s-a așezat în genunchi în fața Rusiei în noua conjunctură regională (România liberă).

România ar fi singura țară din estul european care nu s-a așezat în genunchi în fața Rusiei în noua conjunctură regională, arată Dan Cristian Turturică într-un comentariu din România liberă. Ungaria, Bulgaria, Cehia și Slovacia, iar mai nou și Polonia ar fi dat deja semnale că sunt dispuse să-i reprimească pe ruși cu brațele deschise. Comentatorul scrie cu trei săptămâni înainte ca Rusia să lanseze „varianta românească a principalului său canal de propagandă televizată” și avertizează că Rusia alocă miliarde de euro propagandei ruse. Ea vorbește prin ONG-uri, care scot în stradă, când e nevoie, cetățeni revoltați, prin oameni de afaceri „conectați la foști șefi de servicii de informații emanați de KGB în timpul revoluției din 1989”, prin grupuri media „care nu se sfiesc să ne avertizeze asupra a ceea ce ne așteaptă dacă vom îndrăzni să sfidăm Rusia”, prin „politicieni care și-au făcut de mult un titlu de glorie din a se opune apropierii României de SUA”. Parteneriatul strategic dintre România și SUA funcționează perfect pe dimensiunile militară și de securitate, drept care, în urmă cu trei ani, parteneriatul a fost extins pe dimensiunile politică și economică. Or exact aici scârțîie, scrie jurnalistul României libere. În opinia lui, motivul ar fi clasa politică.

Presa din România s-a inflamat astăzi puternic după ce aseară președintele Traian Băsescu l-a acuzat pe Victor Ponta, la un post de televiziune, că ar fi fost ofițer acoperit al Serviciului de Informații Externe în perioada 1997-2001. Reacțiile comentatorilor sunt diferite. Ion Cristoiu, de pildă, susține în Evenimentul zilei că ieșirea lui Băsescu nu-i va clinti deloc lui Ponta poziția de favorit în sondajele preelectorale pentru prezidențiale. Cristian Tudor Popescu se mulțumește să spună în gandul.info că „sceneta” a fost mai puțin reușită decât cea a lui Robert Turcescu, jurnalistul care și-a declarat recent apartenența la un alt serviciu secret. Dar în același cotidian Lelia Munteanu se întreabă cât de mare e eventualitatea ca Victor Ponta să fie declarat retroactiv incompatibil, după 13 ani, de către Curtea Constituțională. La vremea respectivă (1997-2001), premierul social-democrat era procuror, iar Constituția României interzice magistraților să facă parte din serviciile secrete. Ziarele și presa online consemnează și declarații ale celorlalți candidați înscriși în cursa pentru Palatul Cotroceni. Independenta Monica Macovei cere demisia lui Ponta de la guvern și retragerea candidaturii sale la prezidențiale. Candidata Partidului Mișcarea Populară, Elena Udrea, ar vrea și retragerea din cursă a lui Teodor Meleșcanu - până nu demult șeful Serviciului de Informații Externe. El și-ar fi depus candidatura la prezidențiale tocmai ca să demisioneze de la SIE sub un motiv plauzibil. Potrivit președintelui Băsescu, Meleșcanu ar fi contribuit la camuflarea acelei secvențe din trecutul premierului.

În ediția online a revistei 22, Andreea Pora a postat rapid câteva întrebări pe această temă. Între ele: de ce a tăcut președintele Traian Băsescu până acum? de ce l-a numit prim ministru pe Ponta dacă știa că a fost ofițer acoperit? Articolul atrage atenția că președintele nu a produs încă probe directe, ceea ce înseamnă că nici nu poate fi făcut vinovat de încălcarea legislației referitoare la secretul de stat.

XS
SM
MD
LG