Linkuri accesibilitate

Vatican: un sinod extraordinar pe temele familiei


Papa Francisc pe site-ul revistei pentru drepturile comunității gay The Advocate
Papa Francisc pe site-ul revistei pentru drepturile comunității gay The Advocate

Trei articole controversate, inclusiv unul referitor la gay, nu au obținut două treimi din voturile necesare pentru un consens larg.

Papa Francisc a închis la Vatican o reuniune de clerici catolici care a adus la lumină divergențe interne profunde în privința atitudinii față de homosexuali, printre altele. Sinodul extraordinar pe temele familiei contemporane a fost salutat de unii ca începutul unor mari schimbări, în vreme ce alții l-au deplâns ca pe o șansă de reformă ratată.

La sfârșitul discuțiilor sinodale care au durat două săptămâni, Papa Francisc a spus că biserica nu ar trebui să se teamă de noi provocări. „Dumnezeu nu se teme de noutăți. De aceea ne surprinde mereu, deschizându-ne inimile și conducându-ne pe căi neașteptate”, a spus Papa.

Francisc a reluat pledoaria pentru deschidere și duminică la ceremonia beatificării unui predecesor, Papa Paul VI.

Papa a citat vorbele lui Paul VI care spunea: „urmărind cu atenție semnele timpului facem toate eforturile să ne adaptăm căile și metodele cerințelor crescânde și condițiilor în schimbare din societate”.

Sesiunea de lucru a celor aproape 200 de prelați catolici reuniți în sinod extraordinar pe temele familiei s-a încheiat sâmbătă seară cu un document final care a dat înapoi față de o acceptare istorică a homosexualilor exprimată în același sinod cu o săptămână mai înainte – o revenire considerată de unii o înfrângere a lui Francisc.

Duminică Papa a numit sinodul tocmai încheiat „o mare experiență” pentru că participanții au avut ocazia să vorbească „în libertate autentică și cu umilă creativitate”. „Biserica nu trebuie să întârzie în a căuta să închidă răni vechi și să retrezească speranța în atâția oameni care au pierdut-o”.

La începutul reuniunii de două săptămâni Papa îi îndemnase pe preoți să nu se teamă să vorbească deschis. Unul din documentele discutate a vorbit despre faptul că homosexualii au ce oferi bisericii catolice și despre valoarea de „sprijin reciproc prețios” a uniunilor civile, deschise în multe țări perechilor de același sex.

După reacția furioasă a unor participanți conservatori, aceste aprecieri care ar fi marcat o schimbare istorică de politică a bisericii catolice au fost scoase din documentul final al sinodului. Numărătoarea voturilor publicată de Vatican arată că trei articole controversate, inclusiv cel referitor la gay, au fost pe placul majorității participanților, dar nu au obținut două treimi din voturi necesare pentru un consens larg.

Reuters scrie că Papa a decis ca în documentul final să figureze cu titlul de respinse și articolele respective – un indiciu limpede că vor fi discutate pe plan local în pregătirea sinodului de anul viitor.

Printre activiștii pentru drepturile LGBT evoluția sinodului a trezit reacții contradictorii. Unii au criticat respingerea articolelor tolerante, dar l-au lăudat pe Papă pentru că a deschis o asemenea discuție. „Încă o dată membrii ierarhiei Bisericii Catolice au eșuat de partea ipocriziei și fricii”, a spus Lisbeth Melendez Rivera, de la organizația americană Human Rights Campaign, citată de AFP, adăugând că „opozanții au învins, ignorând mesajul de respect și incluziune al Papei Francisc și respingând vocile și viețile persoanelor LGBT catolice”.

Alții au preferat să vadă partea plină a paharului.

Elisabeth Saint-Guily, șefa unei organizații LGBT creștine franceze, a spus că deși articolele au fost respinse, ceea ce este o „rușine”, ele vor avea efect, căci dezbaterea va continua.

Iar biograful papal Marco Politi a spus că suveranul pontif de 77 de ani a obținut „contrariul unei înfrângeri”. „Papa a făcut sinodul să discute subiecte care erau înainte tabu”, a scris Politi în cotidianul italian „Il Fatto Quotidiano”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG