După ce plănuia inițial să deschidă în Rusia pentru alegerile de la 30 noiembrie 15 secții de votare, guvernul a decis că vor fi doar 5, punându-i pe jar pe criticii săi. Ei spun că guvernarea pro-europeană de centru-dreapta vrea să împiedice astfel exprimarea poziției tradițional mai pro-ruse și mai de stânga a celor aflați la muncă în Rusia. Mai multe, într-o relatare a Allei Ceapai.
Estimarea numărului de alegători din diasporă aşteptaţi să vină la urne, număr din care ar trebui să rezulte şi o listă de localităţi în care se vor deschide secții de votare, a fost pus în sarcina Ministerului de Externe. Iniţial, era vorba despre 105 secţii, însă ieri Guvernul a aprobat o hotărâre în care numărul acestora s-a redus la 95. Diferenţa provine din faptul că în Federaţia Rusă vor fi deschise 5 secţii de votare, nu 15 cum era planificat iniţial, a precizat viceministrul de externe Valeriu Chiveri. Explicaţia oficialului a fost că s-a analizat mai minuţios numărul de cetăţeni moldoveni care se află în Rusia, inclusiv sezonier:
„S-a ţinut cont şi de numărul cetăţenilor care au participat la votare în 2010. S-a văzut foarte clar că o concentraţie masivă a fost în Moscova şi la Sankt-Petersburg, unde vom avea 2, respectiv 1 secţii de vot.”
Unii analişti au considerat că guvernul ar discrimina astfel cetăţenii moldoveni cu drept de vot din Federaţia Rusă. Dovada servind-le faptul că în statele UE, unde statisticile oficiale arată că superioritatea numerică a diasporei moldoveneşti este minimă în raport cu cea din Rusia, vor fi deschise 68 de secţii de votare.
Aceiaşi experţi consideră neconvingătoare motivaţia autorităţilor de a deschide un număr redus de secţii de votare în Rusia pornind de la participarea redusă la vot a diasporei din Rusia la scrutinul precedent. La scrutinul anticipat din 2010 în Federaţia Rusă au fost deschise 4 secţii de votare, la care, potrivit datelor CEC, s-au prezentat peste 4300 de moldoveni. De două ori mai puţin cetăţeni moldoveni au votat în Portugalia, unde au fost deschise, la fel, patru secţii de votare. Cu toate acestea, guvernul a decis şi de această dată să deschidă un număr egal de secţii în Portugalia şi în Rusia.
Preşedintele uneia din cele mai mari organizaţii a diasporei moldoveneşti din Rusia, Alexandr Kalinin, se arată nedumerit de decizia de a se deschise un număr atât mic de secţii de votare în Rusia. El este de părere că ar fi nevoie de cel puţin 10 secţii de votare:
„Reieşind şi din argumentele guvernului că va fi şi de această dată o participare redusă la vot am propus că cel puţin 10 secţii de votare ar fi suficiente pentru ca cetăţenii moldoveni din Rusia să-şi poată exercita dreptul de vot. În 2010 am cerut să fie deschise 21 de secţii. Au fost deschise doar patru, iar pe la amiază aproape la toate s-au terminat buletinele de vot. Cetăţenii votau pe acele foi A4, care nu au fost până la urmă luate în consideraţie.”
Alexandr Kalinin spune că în comparație cu anul 2010, moldovenii aflaţi în Rusia se arată mult mai interesaţi de politică şi nu privesc cu indiferenţă scrutinul parlamentar.
„Situaţia politică în Moldova s-a schimbat din 2010, respectiv, şi cetăţenii au început să se informeze mai mult şi să participe mai activ la viaţa politică. Eu discut zilnic cu peste 100 de moldoveni aflaţi în Rusia care mă întreabă despre politică, despre unde vor putea vota. Cred că guvernul ar fi trebuit să reflecteze mai mult la această problemă şi să asigure în egală măsură cetăţenilor aflaţi peste hotare, indiferent în ce ţară, să-şi poată exercita dreptul de vot.”
De altfel, anume cetăţenii moldoveni din Rusia au fost cei mai activi pe site-ul alegator.md, unde reprezentanţii diasporei se puteau, până ieri, înregistra prealabil pentru a participa la alegeri.
Decizia guvernului a atras imediat critici şi din partea unor partide de stânga. Iată ce a declarat astăzi la un briefing liderul socialiştilor Igor Dodon, care şi anterior îşi exprima nemulţumirea faţă de numărul mic de secţii de votare destinate moldovenilor aflaţi în Rusia:
„La fiecare cetăţean care lucrează peste hotare, cu excepţia celor din Rusia, guvernul le asigură 100% dreptul de vot. Iar celor din Federaţia Rusă le asigură doar 2%, pentru că se deschid doar 5 secţii, ştiind că la o secţie de votare mai mult de 3 mii de oameni nu participă. Este bătaie de joc faţă de oameni. Mâine venim la Guvern să protestăm.”
Reluând criticile exprimate deja la Chişinău de partidele de stânga că numărul centrelor de votare care vor fi deschise în Rusia este prea mic, ministrul de externe rus Serghei Lavrov declara luni la Moscova că autorităţile moldovene, decise să ducă „ţara spre Occident, oricât ar costa, şi să rupă toate relaţiile cu Răsăritul”, nu ar vrea ca votul moldovenilor din Rusia să reflecte o imagine mai „nuanțată”.