Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a făcut ieri si astăzi câteva declaraţii puţin diplomatice despre relaţia ţării sale cu Occidentul si despre ce se întâmpla in regiune. Ieri, într-un interviu cu canalul rusesc de televiziune NTV a spus că țara sa nu se va ploconi în fața Occidentului ca să scape de sancțiuni şi că Moscova nu va accepta cererea vestică de a-i convinge pe separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei să permită monitorizarea graniței cu Rusia. „Răspunsul nostru este foarte simplu: nu vom îndeplini sau accepta nici un criteriu sau condiție”, a spus Lavrov. El a mai acuzat Occidentul că nu-i pasă de Ucraina, urmărind cu totul alt lucru, anume șubrezirea poziției Rusiei pe scena internațională. Lavrov a numit această presupusă politică occidentală „gândire de tip colonial, a trecutului”. Astăzi, şeful diplomaţiei Moscovei a acuzat Occidentul, Uniunea Europeana că ar avea „acelaşi scenariu” ca în Ucraina şi pentru Moldova, pentru că ar fi „aceleaşi planuri pentru Moldova si Transnistria”. Radio Europa Libera a căutat să obţină câteva reacţii de la Chişinău, de la politicienii moldoveni despre cum vad ei şi cum interpretează ei declaraţiile lui Serghei Lavrov de astăzi.
Liderul socialiştilor moldoveni, Igor Dodon, justifica fără ezitare declaraţiile ministrului Serghei Lavrov, interpretate de o parte a presei locale si internaţionale drept ameninţare fățișa la adresa Republicii Moldova:
„Am spus de mai multe ori, inclusiv în parlament, că guvernul Leancă şi actuala guvernare proeuropeană face aceleaşi greşeli ca şi guvernarea de la Kiev. Şi asta se referă la mai multe elemente. Prima – a semnat acordul de asociere fără a consulta opinia poporului, ştiind că majoritatea populaţiei e împotriva acestui acord. Puteau să meargă la referendum şi să întrebe poporul, dar nu au făcut-o. Doi – această guvernare nu are un dialog cu regiunile – nici cu regiunea transnistreană, nici cu Autonomia Găgăuză. Şi trei - vedem în Chişinău cum deschis se manifestă idei pro-unioniste şi pro-aderare la NATO. Şi le manifestă cei de la guvernare sau alţii, cu aprobarea tacită a acestora. Astfel de lucruri au provocat probleme Ucrainei şi, din ce vedem, autorităţile de la Chişinău merg pe acelaşi scenariu”.
Igor Dodon este adversarul viitorului european al R.Moldova şi promite că va anula acordurile deja semnate cu Bruxellesul. Formaţiunea condusă de Dodon s-a declarat ameninţată de o recentă hotărâre a Curţii Constituţionale tălmăcita in mediile politice drept o interdicţie pentru orice alt vector de dezvoltare decât cel european. Ulterior, Curtea a recunoscut că a redat greşit sensul hotărârii sale, pe care deocamdată nici măcar nu a publicat-o, dar, în înţelegerea socialistului Igor Dodon, tocmai la această hotărâre s-ar fi referit şi Lavrov când a vorbit despre o foarte posibilă „cotitură nedemocratică” din partea autorităţilor de la Chişinău:
„Cum nu a decis, dacă în presă şi în declaraţiile curţii scrie negru pe alb că orice alt vector este neconstituțional? Sunt ferm convins că hotărârea a avut scopul să creeze premise legale pentru interzicerea PSRM. Şi asta s-ar putea întâmpla până la alegeri. Pentru că guvernarea pierde terenul, iar UE şi SUA încearcă să salveze situaţia alocând fonduri.”
Liderul liberalilor moldoveni, Mihai Ghimpu, dimpotrivă, consideră „inadmisibile” avertismentele lui Lavrov şi le crede dovadă a „pohtei” în creştere a Federației Ruse, dar şi urmare a „slăbiciunii” Occidentului în faţa acţiunilor de până acum ale Rusiei din Georgia şi Ucraina:
„E strigător la cer să auzi că Rusia ne garantează suveranitate dacă rămânem un stat neutru, militar şi politic, dar cu forţele ruse pe teritoriul nostru. Dar, nu-i nimic nou. E cunoscut de toată lumea că Rusia mereu a inventat motive pentru a-şi promova politica imperialistă. Acuzaţiile acestea la adresa UE - că ar avea planuri în Moldova cu Transnistria ca în Ucraina - denotă de fapt nu altceva decât propriile planuri pe care le are Rusia. Iar pofta le vine mâncând. Şi aici, ne place sau nu, vina aparţine şi occidentului. Pentru că a permis Rusiei să intre în Georgia, să ia Crimeea, iar după Crimeea, iată că le-a venit pofta şi pentru Donbass şi Doneţk. Acum le vine pofta să intre şi în Republica Moldova. Dar aceştia sunt ruşii. Aceasta este politica lor. Şi din păcate la ziua de azi timpul ne arată că încă nu-i poate opri nimeni.”
Liderul liberal ar vrea să creadă că ultimele declaraţii ale şefului diplomaţiei ruse ar fi fost gândite ca să se constituie într-un sprijin electoral partidelor pe care mizează în campania moldovenească, dar lucrurile par totuşi mai complicate, în opinia lui Mihai Ghimpu:
„E o ameninţare la adresa independenţei noastre. Şi o ameninţare faţă de UE. Ei pregătesc opinia publică aşa cum au făcut-o în 1992 - au declanşat războiul, iar ulterior toţi anii au dat vina pe Republica Moldova. Aşa şi acum. Poate că e legat cu alegerile, dar nu cred că e doar atât. Toată lumea cunoaşte politica lor imperialistă şi că este un stat care nu respectă nici drepturi, nici suveranitate – una spun, şi alta fac”, ne-a spus Mihai Ghimpu.