Primul sistem de irigare reconstruit din fondurile Programului „Compact” al guvernului american a fost lansat aici, la Criuleni. Pentru reabilitarea sistemului de irigare de aici au fost investite aproape cinci milioane de dolari americani, iar sistemul reconstruit poate asigura accesul la apă pentru circa 780 de hectare de teren. După reconstrucția și modernizarea sistemului de irigare, agricultorii vor putea utiliza apa în funcție de nevoile pe care le au, vor plăti doar pentru volumul real de apă, folosit pentru irigare, datorită reducerii la minimum a pierderilor de apă din rețea și instalării contoarelor.
La eveniment a participat și Ambasadorul american la Chișinău, William Moser, care împreună cu premierul Iurie Leancă au sădit câte un copăcel:
„Așa cum Republica Moldova merge pe calea sa europeană și ține parcursul european, Statele Unite sunt alături de Republica Moldova și o ajută, îi oferă suportul necesar pentru a ajunge acolo unde își dorește. Iar fermierii de aici sunt capabili de a face față provocărilor, dar și de a face față atunci când vor ieși pe piețele internaționale. Și vreau să vă spun că aceasta este o contribuție a Statelor Unite pentru agricultura din Republica Moldova care va avea și un viitor prosper.”
Și premierul Iurie Leancă: „Domnul ambasador s-a adresat fermierilor care vor beneficia de roadele acestui proiect. Eu aș ruga fermierii, fiindcă domnul ambasador tot a vorbit despre creșterea competitivității produselor moldovenești, să ne luăm angajamentul în doi-trei ani produsele acestea să ajungă pe piața americană. Atunci vom putea asigura că, iată, investiția se merit pe deplin. Totuși, avem produse foarte bune și calitative, și gustoase, și competitive la preț, așa că e un obiectiv realizabil.
William Moser: „Într-adevăr, produsele din Republic Moldova sunt foarte bune. Și aceasta de fapt a și evocat mottoul care spune că gustul face diferența.”
Europa Liberă: Domnul Iacob Cerlat este agricultor de aici, din partea locului, de la Slobozia Dușca, Criuleni. Câtă importanță conferiți dumneavoastră dării în exploatare a acestor sisteme de irigare?
Iacob Cerlat: „Cum pe noi ne bate seceta în tot anul, e un lucru foarte bun. Fără irigare nu se poate de făcut ceva mai bun.”
Europa Liberă: Dumneavoastră ce aveți? Pământ arabil?
Iacob Cerlat: „Pământ arabil. Sub irigație va fi nu chiar nu mult, vreo opt hectare, mai mult nu am. Am fost până acum la „Apele Moldovei”, stația, cum o vedeți, era deteriorată și costul la apă era foarte mare. Și oamenii s-au dezis.”
Europa Liberă: Cât era?
Iacob Cerlat: „Era nouă lei un metru cub de apă. Și mai mult a fost.”
Europa Liberă: Și acum cât veți achita?
Iacob Cerlat: „După cum ne spun, undeva trei-cinci lei. E normal de-amu, poți să faci ceva.”
Europa Liberă: Dumneavoastră creșteți grâne.
Iacob Cerlat: „Grâne, popușoi, floarea-soarelui, orz.”
Europa Liberă: Și acum, dacă veți iriga, recolta va fi alta?
Iacob Cerlat: „E clar. Mult mai mare va fi, poate chiar să se tripleze. Principalul e la moment să avem apa aceasta, tot ce ne trebuie.”
Europa Liberă: V-ați pus vreodată întrebarea de ce Statele Unite ale Americii ajută Republica Moldova și cetățenii ei?
Iacob Cerlat: „Statele Unite ajută nu numai Moldova și cetățenii ei, mai multe țări ajută. Dacă au ajuns și pe la ei, e tare bine, având în vedere alți vecini care până acum ne-au pus numai bețe în roate și ne pun și mai departe.”
Europa Liberă: Cine?
Iacob Cerlat: „Federația Rusă. Dacă vom avea producție bună, eu cred că vom face noi legăturile cu mai multe țări să exportăm în Europa și în alte țări, principalul e să avem producție bună și este chip de realizat. Vrem să ajungem pe piața europeană, în primul rând, ne vom învăța a produce așa culturi care să fie competitive pe piața europeană.”