Linkuri accesibilitate

Alegerile prezidențiale (România liberă, Evenimentul zilei)


Mesajele de „campanie neagră” folosite de candidatul PSD, Victor Ponta (Dan Tăpălagă/Hotnews.ro).

Ultima zi a campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale grupează în presă reproșuri de conținut: a lipsit o veritabilă dezbatere electorală, în special pe chestiuni de politică externă, care sunt de apanajul funcției prezidențiale și sunt extrem de actuale, dată fiind relația tensionată a Occidentului cu Rusia. Favoritul sondajelor, social-democratul Victor Ponta, a reușit chiar performanța de a nu pomeni acest din urmă subiect la lansarea candidaturii sale, arată România liberă. Acum, jocurile sunt făcute: mai mult ca sigur, în turul doi vor intra Victor Ponta și liberalul Klaus Iohannis, arată Tudorel Urian în Evenimentul zilei. Incertitudinile lui Ponta, câte sunt, s-ar lega, spune comentatorul, doar de suspendarea forțată a practicilor curente de fraudare: este din nou pe rol așa-numitul „dosar al referendumului”, în care sunt cercetate cazuri de presupusă fraudă electorală la alegerile parlamentare, din fieful numărului doi al PSD.

Campania pentru prezidențiale s-a caracterizat și prin obturarea mesajelor electorale ale candidaților de arestările răsunătoare dispuse de Direcția Națională Anticorupție, arată presa. În schimb, au curs întruna teme false. Una dintre ele, despre care scrie în Evenimentul zilei Dan Andronic, este cea a serviciilor secrete, care ar fi intrat în jocul politic. Acuzația a fost adusă chiar în aceste ultime zile de președintele Traian Băsescu. Părerea lui s-a schimbat total: serviciile nu mai sunt marele atu care a dus România la integrare euroatlantică, și nici model de reformare.

Dan Tapalagă scrie pe site-ul Hotnews despre unul dintre mesajele de „campanie neagră” folosite de candidatul PSD Victor Ponta. Mari afișe electorale se adresează pensionarilor și le spun că numai Ponta le garantează pensiile. Aceasta după ce Poșta Română le-a distribuit fluturași prin care aflau că ceilalți candidați le vor tăia pensiile. Este exact tipul de intoxicare folosit de Rusia în Estul Ucrainei, unde separatistii rusi au distribuit pliante cu amenintari adresate pensionarilor: li se iau pensiile daca se duc la vot.

În această campanie electorală funcționează așteptări greșite din partea alegătorilor, consideră Adrian Moraru, director adjunct al Institutului de Politici Publice, intervievat de Ioana Ene-Dogioiu pe site-ul ziare.com. În opinia lui, singurul președinte care s-a încadrat profilului constituțional al funcției este cel pe care românii l-au reținut cel mai puțin: Emil Constantinescu.

Și Mihaela Bărbuș crede că altceva ar trebui să vină dinspre șeful statului. Articolul pe care-l publică în Evenimentul zilei: o poziționare, o atitudine corectă față de trecut. „Discuţiile despre trecut nu schimbă nimic şi oricum nu ajută la creşterea producţiei, deszăpezirea drumurilor, eliminarea corupţiei, etc. Aşa spune cam toată lumea şi aşa se credea şi în Ucraina până nu demult”, scrie comentatoarea și adaugă că elitele societății românești au contribuit, din păcate, exact la încetățenieea acestui mod de a vedea lucrurile. Tema trecutului, a înțelegerii istoriei a fost expulzată din dezbaterea publică de teama că va deschide cutia Pandorei tuturor bigotismelor și naționalismelor. Locul a fost însă repede ocupat, scrie Mihaela Bărbuș, de un consens periculos: România este „coada cozilor în toate, pentru că este e un concept fals, rod al unui lung şir de erori, trădări, crime, abdicări şi miticisme”.

XS
SM
MD
LG