Germania începe astăzi trei zile de manifestări cu ocazia împlinirii la 9 noiembrie a 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Comemorarea va culmina duminică la Berlin cu o mare petrecere în stradă. Presa internațională consemnează aniversarea în fel și chip. Agenția Reuters, de exemplu, a ales ca printre altele să republice o relatare din 11 noiembrie 1989, în care corespondenta Katerina Syrimi povestea despre prim întâlnire în masă a est-germanilor cu luxul capitalist al Berlinul occidental. Relatarea este sintetizată de Mircea Țicudean.
Un val de est-germani, un sfert de milion de persoane, după unele estimări, a invadat sâmbătă 11 noiembrie 1989 trotuarele Berlinului de vest. Chiar și după ce în zid s-au deschis noi puncte de trecere, ele cuprind cu greu acest flux de umanitate curioasă - scria corespondenta Reuters.
Grănicerii est-germani, pe vremuri atât de temuți, au fost dați la o parte de torentul de oameni veniți pe jos, cu mașina sau cu tramvaiul.
Vest-berlinezi bine îmbrăcați ieșiți la cumpărăturile de sâmbătă s-au trezit scufundați într-o mare de est-germani, ușor de recunoscut după hainele cam uniforme și posomorâte, mai ales hanorace albastre și pantaloni largi.
Mulți vizitatori au trecut Zidul vineri, 10 noiembrie, și au petrecut noaptea în vest. S-au plimbat cu ochii mari pe străzile comerciale strălucitoare și au făcut cozi la bănci și oficii poștale unii de la șase dimineața ca să-și ridice cele 100 de mărci oferite de guvernul de la Bonn fiecărui vizitator estic.
Un tânăr stând la coadă a spus: „O să-mi ridic mărcile astăzi, dar o să vin la cumpărături abia mâine. N-o să fie atâta lume”.
Est-germanii au reacționat în fel și chip la întâlnirea cu vestul, de exemplu la punctul de trecere a Zidului din strada Schlesischer, deschis suplimentar. O femeie între două vârste, abia ajunsă în vest, a spus cu lacrimi în ochi: „Am așteptat această clipă 28 de ani”.
Dar alți est-germani se arătau mai relaxați, zâmbind în timp ce-și luau rămas bun de la rudele și prietenii vestici. Spre deosebire de eventualele vizite din ani în Paști pe care și le făceau până acum familiile despărțite, de acum se vor putea vedea când vor dori.
Puțini vizitatori au avut banii necesari să-și cumpere în vest ce și-au dorit. Un tânăr revenind în est și-a arătat însă cu mândrie casetofonul nou, spunând: „Mi l-a cumpărat mătușa din vest, eu n-aș fi avut atâția bani”. Alții s-au întors în est cu pungi pline de adidași, banane sau ciocolată de calitate – toate articole de negăsit în est.
Unii care plănuiesc să se întoarcă sunt încrezători că vor reuși să adune destui bani ca să-și împlinească visul. „Rudele din vestul Berlinului ne-au promis niște bani și o să ne scoatem din bancă economiile în mărci est-germane, să le schimbăm”, a spus o femeie tânără.
Singurul incident care a umbrit întrucâtva atmosfera de sărbătoare a fost la Poarta Brandenburg, unde un grup de vest-berlinezi tineri au dat o gaură în zid cu ciocanele pneumatice și au intrat prin ea în est, strigând: „Zidul trebuie doborât!”.
Poliția est-germană a folosit un tun cu apă să-i împingă îndărăt.
„Veniți încoace și voi!” au strigat oamenii din vest la polițiștii RDG-iști. „Dacă venim, o să intrăm pe poartă!”, a răspuns un polițist.
Valul de est-germani de pe străzile comerciale ale Berlinului de vest a fost primit cu bucurie de proprietarii de magazine, sau cel puțin de unii. „Cumpără tot ce e ieftin”, a spus Bertholf Goeryens, la un magazin de îmbrăcăminte cu preț redus. „Mie îmi convine, asta va fi probabil cea mai bună zi a anului, dar magazinele mai scumpe cred că n-o să facă mari afaceri”.
Unii vânzători vestici, obișnuiți cu clienți foarte pretențioși, s-au declarat impresionați de noii oaspeți. „Esticii sunt foarte disciplinați și foarte politicoși”, a spus Goeryens. „Dar cine știe. Poate cu timpul, după ce s-or obișnui o să ajungă la fel de neciopliți ca vest-berlinezii.”