Dacă astăzi ar avea loc un referendum privind vectorul politicii externe a Republicii Moldova, 51% din cetăţeni ar vota pentru integrarea în Uniunea Europeană în timp ce 49% ar fi pentru aderarea tarii la Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Iar mai multi experti sunt de parere ca actualele alegeri parlamentare vor fi geo-politice nu politice, iar firul lor roșu va fi « MD merge spre vest sau spre est». Corespondenta Europei Libere, Valentina Basiul, a încercat sa afle daca votul alegatorilor depinde de cursul politicii externe a Republicii Moldova.
„Tineretul înspre Europa, bătrânii spre Rusia. Lumea trăieşte cu nostalgia că are să fie cârnaţul ieftin, că o să fie pensiile cât de cât. Tinerii toţi speră ca să se ducă peste hotare, acolo o capică să facă, că aici degeaba. În ultimii ani noi vedem cum se vinde. N-o rămas nimeni în ţară. Au rămas acei care n-o putut să se ducă”.
„60% cu Uniunea Europeană şi 40% cu ruşii”.
Europa Liberă: Deci o să se voteze geopolitic? De credeţi că oamenii vor alege astfel?
„Nostalgia de vremurile trecute. Ei, dar țăranul nu e informat. Asta-i”.
„Iată aista-i partidul meu. Ce scrie aici? NATO şi UE”.
„Cu rusul noi am mâncat o bucăţică de pâine. Avea lumea unde lucra, de toate erau, la vreme. Îţi dădea la curort la mare şi chiar dacă erai bătrân la mare te duceai din fondul acela unde ai lucrat. Eu cu rusul am mâncat pâine şi o să mâncăm, dar cu fasciştii aiştia nu. Cu românul nu vreau”.
„Nu vrem cu românii. Părinţii noştri ne-au povestit cum au dus-o cu românii”.
Europa Liberă: Dar cine v-a spus că la aceste alegeri se decide dacă Moldova să se unească cu România?
„Dar acest Leancă nu e cu românii?”
„De unde putem şti cum va fi cu Europa? Cu Rusia tot o fost bine, că era şi de lucru, şi mai ieftin era. Dar acum ce este? Fabrici nu-s, nimic nu-i. De aceasta populaţia asta se duce în străinătate”.
„Pentru Uniunea Vamală, pentru Rusia, pentru că acolo este mai bine, toţi lucrează acolo. Vom avea o viaţă mai bună dacă ne-am uni cu Rusia”.
„Vrem să avem stabilitate în Moldova şi totodată să nu pierdem relaţiile cu Rusia, pentru că Rusia ne-a dat nouă foarte multe”.
„Mai bine e cu Uniunea Vamală, nu cu Uniunea Europeană. În Uniunea Vamală sunt mai multe perspective. Pe lângă faptul că mulţi oameni merg la muncă în Rusia, produsele noastre sunt livrate acolo, Rusia le acceptă mai mult spre deosebire de Europa. Europa are mărfurile ei”.
Europa Liberă: De credeţi că unii aleg relaţii mai bune cu Rusia, iar alţii cu Europa?
„Din cauza sărăciei. Mai bine cu Europa. Ţările europene sunt mai bogate”.
„Eu sunt din Rusia. Am venit de acolo în urmă cu un an. Iar aici eu sunt pentru partidele pro-europene. În Rusia nu e totul roz. Mie nu-mi place politica de acolo. În rest, nu sunt împotriva Rusiei. M-am născut, am crescut acolo, dar vedeţi ce fel de politică e acum la noi”.