Linkuri accesibilitate

„N-a fost un vot pro-Iohannis, ci un vot anti-Ponta din ficaţi” (Hotnews)


Ultima victorie politică a preşedintelui Traian Băsescu (Evenimentul zilei)

„N-a fost un vot pro-Iohannis, ci un vot anti-Ponta din ficati”. Alegătorii „i-au trecut lui Klaus Iohannis toate neajunsurile cu vederea, numai pentru a-i plăti cu vârf și îndesat liderului PSD disprețul, lipsa profundă de respect față de poporul său”, scrie Dan Tapalagă pe site-ul Hotnews. Înfrângerea lui Victor Ponta în alegerile prezidențiale a fost consecința felului în care și-a umilit poporul pe care-l guvernează în calitate de premier. Televiziuni de partid care au manipulat grosolan, minciuni, corupție, parlamentari, primari și alți aleși care s-au dovedit corupți și au ajuns pentru asta în tribunal sau la pușcărie. Guvernarea Ponta ”a omorât speranța, a ucis orice perspectivă”, scrie Tapalagă. În opinia sa, prin votul anti-Ponta, România s-a opus recăderii în trecut.

Și Tapalagă și Vlad Mixich, care de asemenea scrie la Hotnews, consideră că victoria candidatului opoziției se datorează „generației Facebook”, aceea care și-a cam luat lumea în cap alungată de lipsa de perspectivă din țara lor. Prin votul masiv dat de românii din diaspora, s-a dovedit că și departe de ea, țara nu poate fi „îngropată”. Junalistul le mulțumește românilor care trăiesc în străinătate pentru că „le pasă”.

În victoria lui Klaus Iohannis, care este noul președinte al României, Dan Andronic de la Evenimentul zilei vede ultima victorie politică a celui care a condus țara timp de zece ani: Traian Băsescu. Articolul începe cu constatarea făcută în dimineața de ieri, la votul pentru al doilea tur de scrutin: înainte de ora zece, se aflau la secțiile de votare mult mai mulți oameni decât în alte alegeri, tineri și bătrâni, cupluri cu copii. Oamenii schimbau saluturi și zâmbete și atitudinea anti-Ponta circula între ei ca un fluid. Au votat cu 1,6 milioane de români mai mult, alegători pe care nu Iohannis i-ar fi convins să voteze, ci Traian Băsescu. Ciclul politic de zece ani al președinției acestuia din urmă s-a încheiat cu înfrângerea celui mai puternic adversar politic al său. Meritul lui Băsescu, spune editorialistul d ela Evenimentul zilei, este că nu a încetat să-l hărțuiască pe premier, în ciuda victoriei zdrobitoare a coaliției dominate de social-democrați care a câștigat legislativele din 2012, pentru că a refuzat să accepte o coabitare în care să-i fie comod și să ajungă la pensie cu vilă de protocol, în sfârșit,pentru că ”de fiecare dată s-a ridicat ca să mai dea o scatoalcă” (am citat).

„Mandatul lui Klaus Iohannis este(...) un mandat popular acordat sub semnul demnităţii şi al modernizării. (...)Statul trebuie să se schimbe, iar schimbarea nu poate avea alt punct de pornire decât voinţa celor care au înfruntat tirania lui Ponta, în afara şi între graniţele României”, scrie pe site-ul contributors Ioan Stanomir.

Și Cristian Mureșan scrie pe această platformă și spune că „semnalul dat ieri e unul fenomenal la nivelul simbolului. Au semănat vânt și au cules furtună civic”, numai că greul bătăliei pentru România abia începe. Trebuie desăvârșită lupta impotriva coruptiei și realizată asanarea lumii politice. Trebuie scoase din joc Legea amnistiei și grațierii, imunitatea extinsă care li se pregătește „Alesilor”, traseismul, incompatibilitățile de tot felul. Mai sunt - se mai arată în acest articol - abuzurile de implicare politică ale Bisericii Ortodoxe Române, sau chestiunea Consiliului Național al Audiovizualului care trebuie să revină la funcția lui normativă.

XS
SM
MD
LG