Linkuri accesibilitate

Sergiu Mocanu: „lucrurile în R. Moldova se pot schimba doar dacă aducem o misiune de supremaţie a legii”


Un program electoral în discuție cu liderul Mișcării Acțiunea Populară.

Mișcarea Populară Antimafie participă în alegerile parlamentare cu sloganul „Nicio obligațiune în afara interesului public”. În buletinul de vot ocupă a șaptea poziție. L-am intrebat pe liderul formatiunii Sergiu Mocanu de ce au decis sa intocmeasca Programul Miscarii sub forma unui Decalog al Guvernarii Antimafie ce reprezinta si un angajament politic.

Sergiu Mocanu: „Republica Moldova nu mai are capacitatea de administrare a treburilor statului pentru că instituţiile statului nu mai pot să răspundă intereselor acestei societăţi. Mă refer acum în primul rând la justiţie, care a trecut în zona serviciilor de lux a clientelei politice.

Clientela politică îşi poate comanda dosare atât împotriva adversarilor politici sau concurenţilor din business, cât şi dosare care să le satisfacă poftele lor pentru avuţia Republicii Moldova. Tocmai din această cauză noi ne propunem să intrăm cu acţiuni radicale. În sensul că noi considerăm că lucrurile în Republica Moldova se pot schimba doar dacă aducem o misiune de supremaţie a legii. Această misiune ar urma să înlocuiască toţi judecătorii, toţi procurorii. Să aducem o misiune de gestionare a impozitelor în Republica Moldova şi de control vamal.”

Europa Liberă: Dumneavoastră pledaţi pentru înlocuirea, din câte înţeleg, completă a întregului corp judecătoresc şi cel al procurorilor. Cum e posibil să faceţi acest lucru, din moment ce există această separare a puterilor?

Sergiu Mocanu: „Exact. Dar lucrul acesta se poate face printr-o declaraţie politică, care ar anunța sistemul juridic unul falimentar, unul care a încălcat drepturile oamenilor la proprietate, la viaţă şi sănătate. Un asemenea regim declarat politic ca fiind unul anacronic unui stat de drept şi unei societăţi democratice, ne poate da posibilitatea luării unei decizii politice.”

Europa Liberă: Susțineți că nu veţi părăsi acest parcurs european al Republicii Moldova. Cum poate fi închegată o societate dezbinată, inclusiv pe aceste criterii, când e vorba încotro să meargă, cu Estul sau cu Vestul? 50% din cetățeni vor ca Moldova să se apropie de UE, alte 50% vor ca Moldova să facă parte din Uniunea Vamală.

Sergiu Mocanu: „Prin acte de curaj a actorilor politici. Eu pretind că sunt un politician de curaj, un politician de caracter, care am demonstrat că prin acte de curaj se pot schimba lucrurile în politică. Noi dorim în Europa fără mafie. Noi dorim în Europa aşa cum şi-au dorit toate popoarele civilizate. Iar cei care sunt corupţi la Chişinău nu pot lupta nici împotriva Uniunii Vamale, nici împotriva poftelor lui Putin. Pentru că cei care fac acte de corupţie sunt şantajabili. Iar şantajul a stat întotdeauna în Republica Moldova la baza luării deciziilor politice în favoarea Rusiei.”

Europa Liberă: Susțineți că nu veţi permite ca agricultura să fie aruncată în haos, monopolurile să nu mai existe. Cum e posibil de făcut acest lucru?

Sergiu Mocanu: „Agricultorii au fost abandonaţi în calea noastră spre Uniunea Europeană. Încă acum un an, când conducerea Republicii Moldova ştia că va merge pe parcurs european, nu s-a îngrijit să găsească o piaţă de desfacere pentru producţia agricolă.

Pentru aceasta statul trebuie să creeze structuri finanţate de stat pentru colectarea producţiei agricole, standardizarea ei, păstrarea ei şi deschiderea pieţelor pentru vânzarea acestei producţii agricole. Agricultorii la ora actuală nu au această capacitate.

Statul trebuie să găsească bani şi sunt asemenea bani pentru subvenţionarea agriculturii primăvara, pentru ajutorarea ţăranilor să-şi facă o contabilitate cum trebuie, să-şi poată vinde producţia de pe câmp, nu să se îngrijească să devină şi comercianţi care ar putea să deschidă şi să cucerească pieţele europene şi internaţionale.”

Europa Liberă: După alegerile româneşti, pot fi trase şi nişte lecţii moldoveneşti, dacă ne referim la scrutine?

Sergiu Mocanu: „Categoric. România, care are o societate mai avansată, din punctul de vedere al dezvoltării democraţiei, a demonstrat că are capacitate de operare, a demonstrat că se poate mobiliza împotriva unui discurs demagogic pe care l-a avut Ponta.

Personal l-am susţinut pe Iohannis. Mă bucur că s-a întâmplat acest lucru în România. Acest lucru a făcut să pice şi aici cei care l-au sprijinit pe Ponta. Faptul că ei au făcut această alegere greşită pentru Ponta cred că le va aduce şi prejudicii electorale în Republica Moldova. În România au picat şi toate casele de sondaje, aşa cum vor pica şi aici toate manipulările de sondaje pe care le fac la ora actuală la comanda lui Plahotniuc câteva companii de sondaje.”

XS
SM
MD
LG