Linkuri accesibilitate

Politicienii români nu se pot dezbăra peste noapte de vechile metehne...


...și foarte probabil nici nu-și vor da silința să o facă.

După șocul de la alegerile prezidențiale, taberele politice din România sunt, actualmente, în expectativă.

În mod normal, Victor Ponta ar fi trebuit, ca urmare a înfrângerii dezastruoase pe care a suferit-o, să plece și de la șefia guvernului și de la șefia partidului.

În locul unor măsuri radicale, Partidul Social-Democrat a ales varianta excluderii unor vinovați fără vină, printre care și a eternului perdant de serviciu Mircea Geoană, fostul candidat la președinție.

Social-democrații confirmă astfel că sunt în continuare un partid nereformat și foarte greu reformabil, cu o structură rigidă, dominată de rețeaua atotputernică a așa-numiților „baroni” locali.

Până una-alta, partidul a decis să rămână la guvernare, bazându-se pe faptul că are o largă majoritate în parlament.

Peste două săptămâni Victor Ponta va propune o nouă formulă guvernamentală, în care vor intra și reprezentanți ai liberalilor disidenți conduși de Călin Popescu Tăriceanu, constituiți într-un partid care pentru moment există doar pe hârtie, fără recunoaștere juridică.

De cealaltă parte, noul Partid Național Liberal nu se grăbește să preia puterea. Este minoritar în parlament și trebuie și el să treacă printr-o reorganizare internă. Chiar funcția de co-președinte al partidului este vacantă, în urma victoriei lui Iohannis la prezidențiale. Liberalii nu-și ascund intenția de a ajunge la guvernare, dacă se poate în cursul anului viitor, în măsura în care o moțiune de cenzură va avea șanse de reușită și echilibrul de forțe din parlament se va fi modificat, prin constituirea unor noi alianțe.

Toate acestea sunt proiecții intr-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat.

Scena politică va cunoaște însă curând, pe 21 decembrie mai exact, un eveniment major, depunerea jurământului de către noul președinte Klaus Iohannis. Nu știm, acum, care vor fi raporturile dintre președinte și primul ministru; am auzit, de ambele părți, mesaje ce transmit dorința de colaborare, dar e greu de prevăzut cum va evolua situația în următoarele luni.

Se va dovedi Klaus Iohannis maleabil sau, dimpotrivă, va manifesta intransigență și nu se va abate deloc de la principiile pe care le-a avansat în campania electorală ?

În ce-l privește pe Victor Ponta, nu este exclusă ipoteza ca el să-l saboteze pe președinte, după o rețetă deja verificată, cu sprijinul televiziunilor de partid care au început deja să strecoare insinuări și calomnii.

Miza aici ar fi de a-l obliga pe președinte să se resemneze a avea un rol decorativ.

Există totuși o certitudine: societatea civilă și milioanele de alegători care l-au votat au mari așteptări de la Klaus Iohammis. Și, după ce trece de starea de grație, președintele nou ales va trebui să încerce să confirme aceste așteptări.

Va fi greu: faptul că în Camera Deputaților nu s-a dat avizul pentru începerea urmăririi penale a unui deputat este un semn îngrijorător, fiindcă vine la două săptămâni după ce Iohannis le ceruse parlamentarilor să nu mai obstrucționeze justiția iar apelul lui părea că a găsit ecou.

Iată însă că politicienii nu se pot dezbăra peste noapte de vechile metehne și foarte probabil nici nu-și vor da silința să o facă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG