În vizita lui săptămânală în studioul EL de la Chișinău, istoricul și publicistul Ghe. Cojocaru a stat de vorbă cu Vasile Botnaru despre rezultatele alegerilor de duminică.
Gheorghe Cojocaru: „Aproape nesperate rezultatele acestor alegeri parlamentare, cruciale pentru destinul european al Republicii Moldova, rezultate care readuc în prim planul scenei politice o coaliție a forțelor liberale și democrate. Partidul Liberal Democrat, care, dintre partidele de dreapta, a pierdut cel mai mare număr de susținători comparativ cu anul 2010, nu este nici pe departe înfrântul acestei competiții, ci, dimpotrivă, este formațiunea care își va asuma, alături de Partidul Democrat și Partidul Liberal, care au înregistrat mici câștiguri electorale în raport cu aceeași perioadă, își va asuma rolul de locomotivă a noii coaliții pro-europene.”
Europa Liberă: După cum evoluează lucrurile, se pare că va fi o coaliție din aceste trei partide, o coaliție care, în formula anilor 2010-2013, a mers cu scârț, cum zic moldovenii. Istoria se repetă?
Gheorghe Cojocaru: „Istoria se repeta adeseori ca o farsă, ceea ce riscă să se întâmple, dacă protagoniștii scenei politice nu vor trage învățăminte din propriile rateuri. Însă liderii acestor trei partide, și Vlad Filat, și Marian Lupu, și
De la ei se așteaptă să facă un efort să se scuture de provincialismul tradițional basarabean...
Mihai Ghimpu, sunt, probabil, conștienți că, spre deosebire de anul 2009 sau 2010, astăzi de la ei se așteaptă mult mai mult, mai multă responsabilitate, mai multă justiție și performanță social-economică, și nu scandaluri și reglări de conturi de tip mafiot. De la ei se așteaptă să facă un efort să se scuture de provincialismul tradițional basarabean, să se ridice la înălțimea unor oameni politici civilizați și să nu piardă, cel puțin, încrederea oamenilor care le-au delegat puterea.”
Europa Liberă: Totuși, dacă ne gândim la această probabilă coaliție de guvernare, vom avea o simplă reeditare a situației din 2010 sau o situație inedită?
Gheorghe Cojocaru: „Partidele sunt aceleași, liderii au rămas aceiași, este adevărat însă că relațiile dintre ei nu mai poartă încărcătura romantică de atunci, dar, pe de altă parte, aceștia au în spate experiența unei guvernări în comun. Totodată, merită să se rețină că raportul de forțe în cadrul acestei coaliții este mult mai echilibrat, liberal-democrații având doar cu patru mandate mai mult decât democrații și cu zece mai mult decât liberalii, ceea ce, spre deosebire de perioada de guvernare de după 2010, va determina o mai multă preocupare pentru coordonarea intereselor și obiectivelor.”
Europa Liberă: E de presupus că noua coaliție de guvernământ se va confrunta cu o opoziție puternică. Va putea rezista noua coaliție?
Gheorghe Cojocaru: „Mai întâi, opoziția va trebui tratată cu seriozitate, acordându-i-se anumite responsabilități parlamentare, conform legii. Apoi,
Opoziția va trebui tratată cu seriozitate, acordându-i-se anumite responsabilități parlamentare...
opoziția însăși este dezbinată, iar aceasta va simplifica și sarcina partidelor de la putere, dar, și ceea ce este mult mai important, noua guvernare va trebui să nu uite că în spatele actualei opoziții, comuniste sau socialiste, stau sute de mii de oameni pentru care merită să se bată.”