Linkuri accesibilitate

Mircea Cărtărescu distins la Leipzig cu Premiul pentru bună înţelegere europeană


Premiul se va decerna cu prilejul Tîrgului Internaţional de Carte de la Leipzig, în martie 2015.


Mircea Cărtărescu va fi distins cu Premiul pentru bună înţelegere europeană. Premiul se va decerna cu prilejul Tîrgului Internaţional de Carte de la Leipzig, în martie 2015.

Un juriu internaţional din care fac parte scriitori şi publicişti renumiţi a decis că viitorul laureat al Premiului european pentru buna înţelegere (Buchpreis zur Europäischen Verständigung) va fi prozatorul şi poetul român, Mircea Cărtărescu. Premiul i se va înmîna în cadrul unei ceremonii care va avea loc în sala de concerte Gewandhaus din Leipzig, cu prilejul deschiderii Tîrgului Internaţional de Carte din acelaşi oraş, pe data de 11 martie 2015.
Cuvîntarea omagială - laudatio – va fi rostită de scriitorul german Uwe Tellkamp (autorul romanului „Der Turm” – „Turnul” – 2008, tradus şi în limba română de către Vasile V. Poenaru).
Cărtărescu primeşte premiul pentru trilogia sa „Orbitor”. Ultimul volum al trilogiei, tradusă în limba germană de către Ferdinand Leopold, sub titlul „Die Flügel” (Aripile), a apărut la editura Zsolnay din Viena. (Celelalte două volume au văzut lumina tiparului la aceeaşi editură: „Die Wissenden”, în 2007, şi „Der Körper”, în 2011).
Romania/Germany = cover of Mircea Cartarescu's DieFluegel trilogy
Romania/Germany = cover of Mircea Cartarescu's DieFluegel trilogy
Juriul şi-a motivat decizia prin faptul că în cazul trilogiei „Orbitor” – care cuprinde peste 1800 de pagini – se poate vorbi despre un „roman universal” (Universalroman) care „atinge numeroase sfere lingvistice şi cîmpuri ştiinţifice” prin utilizarea unor elemente „metafizice, fantasmagorice şi apocaliptice”. Fluturele devine în această trilogie „marea metaforă” pentru o lume într-o schimbare permanentă.
Autorul însuşi vorbeşte despre o politizare crescîndă odată cu dezvoltarea subiectului, calificînd „Aripile” drept o satiră, în stilul lui Swift, despre revoluţia română.
Ştirea dată astăzi publicităţii de către biroul de presă al Tîrgului Internaţional de la Leipzig cuprinde şi o scurtă schiţă bio-bibliografică a lui Mircea Cărtărescu, unul din cei mai importanţi scriitori români ai generaţiei ´80.
Mircea Cărtărescu, născut în 1956 la Bucureşti, unde a studiat filologia, a fost profesor, devenind apoi lector pentru literatură română la Universitatea din Bucureşti. Ca autor, se spune în aceeaşi schiţă, el a debutat ca poet, iar apoi a început să scrie povestiri şi romane. Trilogia „Orbitor” este calificată drept „opus magnum” al scriitorului, „un portret social şi de familie dens”, una din cele mai „excesive opere ale literaturii universale” pe care Mircea Cărtărescu a creat-o în decurs de zece ani.
Începînd cu anul 1994, Premiul pentru buna înţelegere europeană se acordă anual unui scriitor renumit. Premiul este dotat cu 15.000 de euro. Este unul din cele mai importante premii literare din Germania prin care se urmăreşte depăşirea divizării continentului din perioada postbelică. Astfel se explică şi numărul mare de scriitori din răsăritul european, laureaţi ai premiului. Printre cei distinşi se află nume ca: scriitorul iugoslav (sîrb) Alexandr Tişma (1996), Ryszard Kapuściński din Polonia (1994), Peter Nádás din Ungaria (1995), Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din Ungaria, Imre Kertész (1997), italianul Claudio Magris (2001), Iuri Andruhovici din Ucraina (2006) şi scriitorul disident din Ungaria György Dalos (2010).
Previous Next

XS
SM
MD
LG