Toată lumea a fost surprinsă, acum două zile, când premierul Victor Ponta i-a adresat o scrisoare rectorului Universității din București, în care declara că renunță la titlul de doctor. Mai mulți comentatori s-au grăbit să salute acest gest, considerând că el îl „umanizează” pe premier, care înțelege acum să renunțe la un titlu obținut în mod fraudulos. Dar, recitind textul scrisorii, observăm că acolo nu apare niciodată cuvântul „plagiat” și că primul ministru nu spune nicăieri că regretă fapta comisă și nici nu-și cere scuze pentru cele întâmplate. Chestiunea doctoratului este prezentată, în schimb, ca fiind un subiect ce ar fi fost exploatat „politic”, iar renunțarea la titlul de doctor ar avea scopul de a-i crea ministrului Educației condiții pentru a se ocupa de problemele importante ale învățământului. Dl Ponta mai adăuga că, după ce se va retrage din politică, va relua proiectul unei teze de doctorat, în conformitate cu normele valabile în acel moment; precizarea ne amintește că, atunci când a izbucnit scandalul plagiatului, unul din falsele argumente invocate în apărarea lui Ponta a fost că în anul 2003, anul susținerii tezei de doctorat, normele de redactare erau diferite, „argument” ridicol, desigur, întrucât criteriile după care identificăm plagiatul sunt cunoscute de multă vreme.
Că lucrurile nu sunt în ordine s-a văzut imediat după investirea noului ministru al Educației, Sorin Mihai Câmpeanu. Întrebat de un ziarist cum apreciază gestul lui Victor Ponta, ministrul a făcut o declarație stupefiantă: e un gest de o înaltă semnificație, a spus domnia-sa, „în condițiile în care acuzațiile s-au dovedit nefondate”. Un raționament ce ține de o logică elementară ne face să ne întrebăm de ce a fost nevoie ca Victor Ponta să renunțe la titlul de doctor din moment ce acuzațiile de plagiat s-ar fi dovedit, în viziunea domnului ministru, nefondate.
Or, toate aceste elemente ne arată că inițiativa lui Ponta se înscrie într-o operație de cosmetizare, operație grație căreia atât primul ministru cât și partidul social-democrat speră să-și refacă imaginea puternic afectată de eșecul de la alegerile prezidențiale. Victor Ponta vrea să ne determine să credem că se ”sacrifică” în numele bunului mers al învățământului românesc. Demersul său nu va avea valoare decât dacă titlul de doctor i se va retrage ca urmare a faptului că mai bine de o treime din teză a fost copiată, cuvânt cu cuvânt, din alte lucrări, deci în momentul în care plagiatul va fi recunoscut oficial și de Minister, așa cum a cerut, în 2012, comisia de etică a Universității București. Așa încât, până una-alta, gestul premierului seamănă mai mult a cacealma, din acelea cu care Victor Ponta ne-a obișnuit de când a luat conducerea guvernului.