Fondul Monetar Internaţional se aşteaptă ca ritmul creşterii economice în acest an în Republica Moldova să fie de numai 2% faţă de 8,9% în 2013. Pentru 2015 se aşteaptă însă o ușoară rederesare cu o creştere de 3,5%.
Motivele creşterii economie reduse sunt multiple, de la decizia Rusiei de a impune embargo pe importul unor produse „cheie” din Republica Moldova, cum ar fi legumele şi fructele, la reducerea volumului remitenţelor, provocată în parte de criza economică din Rusia, dar şi de criza din zona euro.
În 2015, FMI se aşteaptă la o creştere economică mai mare, parte ca urmare a faptului că intră în vigoare Acordul de Liber Schimb cu UE, parte şi pentru că va creşte din nou cererea pe piaţa internă, odată ce dispar incertitudinile care au domnit înainte de alegerile generale din noiembrie 2014. În 2013, rata creşterii economice fusese încă de 8,9%.
Concluziile se regăsesc în declaraţia de presă dată de Consiliul de Directori Executivi al Fondului Monetar Internațional (FMI) după încheierea, pe 8 decembrie, a celei de a doua monitorizări „post-program”. Republica Moldova nu are în acest moment nici un acord de susţinere financiară cu FMI, dar analizele instituţiei sunt importatne pentru a stabili „bonitatea” ţării pe pieţele internaţionale şi pentru potenţialii investitori.
FMI se aşteaptă şi la o creştere substanţială a deficitului bugetar, ca urmare a promisiunilor şi „cadourilor” electorale „de la 3,8% din PIB în 2013 până la 5,4% în 2014 și, dacă nu vor fi luate măsurile de rigoare, până la 7,1% în 2015, din cauza majorării semnificative a salariilor și pensiilor și a acordării de facilități fiscale ad-hoc în perioada pre-electorală, reducerii activității economice și a adoptării măsurilor compensatorii celor afectați de restricțiile comerciale“, se arată în declaraţia de presă a FMI.
FMI a atras, de asemenea, atenţia asupra vulnerabilităţii sistemului bancar, mai ales asupra problemlor de administrare a băncilor şi lipsa de transparenţă a propietarilor/beneficiarilor.