Linkuri accesibilitate

Predarea mandatului de președinte către Klaus Iohannis i-a adus în presă lui Traian Băsescu mai multe elogii ca niciodată


Predarea mandatului de președinte către Klaus Iohannis i-a adus astăzi în presă lui Traian Băsescu mai multe elogii ca niciodată.

Vladimir Tismăneanu îl caracterizează în „Evenimentul zilei” drept ”un mare om politic”, înzestrat cu ”imaginație strategică si voință politică”. Băsescu a înțeles rapid că integrarea europeană a României nu se poate face fără stat de drept. A sesizat prioritățile economice, sociale și morale ale României în această etapă. S-a remarcat, de asemenea, în opinia acestui comentator, prin două demersuri ”vitale”: ”decomunizarea și prezența culturii române moderne într-o lume modernă, prin Institutul Cultural Român”. Vladimir Tismăneanu nu împărtășește dezamăgirea pe care mai mulți comentatori au ținut să și-o exprime la finalul celui de-la doilea mandat al președintelui Băsescu. Chiar dacă nici el nu a fost de acord cu susținerea, de către Băsescu, a candidaturii Elenei Udrea la prezidențiale, consideră că nu e un capăt de țară. Mult mai importantă a fost susținerea fermă a Direcției Naționale Anticorupție, a Agenției Naționale de Integritate, laolaltă cu rezistența ”în luptă cu banda pontocratică”.

Dan Andronic, editorialist la „Evenimentul zilei”, a apreciat în mod deosebit că Băsescu nu a ținut să pozeze într-un om perfect. ”Încearcă să fie un bun român, scrie Andronic, să se gândească cum poate transmite oamenilor că merită să trăiască o viață mai bună, dar că pentru asta au de parcurs un drum lung. Muncește mult, știind că nu le poate cere celor din jurul lui să facă ceea ce el nu face. (...)Puteți fi de acord sau nu cu el, dar gândiți-vă că aveți în față un om care crede cu tărie în ceea ce spune. Iar buna credință contează enorm în politica românească, marcată de traseism, trădare și minciună”.

Și Cristian Câmpeanu, de la „România liberă”, crede că natura directă a fostului președinte a prins bine României. A revitalizat dezbaterea publică, născută la început între băsiști și antibăsiști. Democrația, cam muribundă la începutul mandatelor sale, e astăzi foarte vie, scrie Câmpeanu, care a tinge și o trăsătură delicată: arta compromisului. Traian Băsescu ar fi dus-o la rang de politică de stat, ca președinte. Cât de departe au mers însă compromisurile sale, comentatorul speră să spună Băsescu însuși, în viitoarele sale memorii. Deocamdată e suficient că, sub președinția sa, funcția de șef de stat a crescut enorm ca importanță.

Ecranat de subiectul predării ștafetei la Palatul Cotroceni, subiectul aniversării a 25 de ani de la căderea regimului comunist face totuși obiectul unui articol din „Adevărul”, semnat în secțiunea de bloguri de fostul ministru țărănist de interne Gavril Dejeu. Domnia sa deplânge faptul că ”aniversăm revoluția alături de uzurpatorii ei”. E anormal, spune Dejeu, și această anormalitate ”va reverbera şi peste generaţii, câtă vreme justiţia nu va da un verdict asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei lor”. Articolul se referă direct la Ion Iliescu și Petre Roman, președinte și respectiv premier imediat după căderea comunismului, pe care cercetările organelor de justiție referitoare la zilele revoluției îi ocolesc deocamdată cu stranie precauție.

XS
SM
MD
LG