Linkuri accesibilitate

Chirtoacă se arată încrezător că Moldova va avea o coaliție până la sfârșitul anului (Ziare.com)


Probleme ce în ce mai mari în Rusia pentru Vladimir Putin (Adevărul).

Negocierile privind formarea unei coaliții de guvernare în Republica Moldova sunt în impas, anunță site-ul românesc Zare.com, care îl citează pe primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă. Acesta nu asumă că ar fi chiar un blocaj, dar spune că ultima întrevedere de negociere a fost săptămâna trecută. Discuțiile ar fi trebuit să continue la nivel de lideri de partid. Totuși Chirtoacă se arată încrezător că Moldova va avea o coaliție până la sfârșitul anului. Ziare.com mai precizează că negocierile au început cu trei săptămâni în urmă, imediat după alegerile parlamentare și că au loc în secret. Liderii formațiunilor politice nu au dezvăluit deocamdată niciunul dintre subiectele abordate.

O analiză a intențiilor Moscovei în plan militar semnează pe site-ul „Adevărul” Alexandru Grumaz. Rusia își urmărește noua strategie de securitate bazată pe așa numita ”doctrină Putin”, arată analistul. Ar fi vorba, simplificând, în primul rând de modernizarea armatei. La Moscova se consideră că, redevenind o mare putere militară, Rusia poate deveni partener egal de discuţie în relaţiile internaţionale cu Statele Unite.Acest lucru, scrie Alexandru Grumaz, s-a văzut după războiul de cinci zile din Georgia, când Rusia a reînceput să pună condiţii în discuţiile internaţionale, iar dezarmarea chimică a Siriei a fost un prim pas pe arena internaţională”. Nivelul de dotare al armatei ruse este însă în continuare în mare decalaj față de Statele Unite, iar eforturile de a schimba situația se izbesc de prețul scăzut al petrolului pe piața mondială. Ce umărește atunci Rusia? Revanșa după înfrângerea în războiul rece, răspunde analistul de la „Adevărul”. Pentru Moscova, aceasta se face, între altele, prin înlocuirea puterii monopolare americane cu multiporalitatea, prin izolaționism, care permite control mai bun în interior, prin ”schimbarea conceptului de război, de la unul convenţional la unul hibrid”. Cine răspunde acestei provocări a modernizării militare a Rusiei, în condițiile în care Putin nu are nici cea mai mică intenţie de a reduce arsenalul nuclear? - este întrebarea pusă în această analiză. Răspuns simplu: America. ”Criza din Ucraina este actul de naştere a unui nou tip de Razboi Rece”.

Tot în „Adevărul”, Cristian Unteanu își pune pe hârtie certitudinea că ”se produce o consolidare continuă şi în mare viteză a flotei ruse a Mării Negre”. România se mulțumește să repete că va fi apărată de Alianța Nord-Atlantică. Este oare suficient? se întreabă comentatorul.

Probleme ce în ce mai mari în Rusia pentru Vladimir Putin, arată presa de la București. Potrivit aceluiași cotidian, tot mai mulți oligarhi ruși se refugiază în Marea Britanie. În 2013, au primit vize pentru investiţii 118 cetățeni ruși, în timp ce în numai primele nouă luni din 2014 acest indice a crescut cu aproape 70%.

XS
SM
MD
LG