Linkuri accesibilitate

Experți americani trec în revistă situația din Ucraina


Problemele sînt multiple, incapacitatea birocraților, lipsa banilor, corupția unora dintre apropiații noilor autorități, ce va face Putin...

Un articol aparut in „New York Times” evalueaza sansele echipei de reformatori de la Kiev. Este sistemul ucrainian reformabil? - O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Datele fundamentale sint aceleasi, ori de cite ori se produce o schimbare la conducere in Estul Europei, care inspira speranta unor progrese majore. Va fi de data aceasta altfel? Chiar daca la cirma multor institutii din Ucraina se afla inca oameni, ancorati in trecut?

„Exista tendinta cind vine vorba despre schimbare in Ucraina sa se vorbeasca fie despre o minune, fie despre apocalips”, declara Samuel Charap, de la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale, continuind: „Dar realitatea este intotdeauna mai amestecata”.

Articolul din New York Times arata ca paradoxul e ca Vladimir Putin este in acelasi timp si adversarul cel mai indirjit al reformelor din Ucraina, dar si cel care le-a facut posibile. Oamenii se tem de ceea ce au vazut si trait in ultimul an de conflict. Si o noua generatie politica are un mai pronuntat sentiment de responsabilitate fata de public. New York Times arata ca multi dintre reformatorii de la Kiev provin din afaceri, citiva au lucrat pentru fonduri de investitii. Intre ei si o americanca de origine ucrainiana, Natalie Jaresko din Chicago, care a revenit in Ucraina la inceputul anului 1990 sa lucreze pentru statul american. Acum ea e ministru de finante.

Erik Berglof de la London School of Economics declara ca noii lideri ai Ucrainei sint altfel de predecesorii lor. „Sint tineri. Multi au invatat in strainatate. Majoritatea sint instariti. Vin din lumea afacerilor si au experienta la conducerea unor organizatii complexe”.

Anders Aslund de la Institutul Peterson pentru Economie Internationala aminteste ca in actualul govern, doi ministrii nu vorbesc engleza, fata de situatia guvernului anterior cind doar doi vorbeau engleza.

Dar problemele sint multiple. Incapacitatea birocratilor. Lipsa banilor. Coruptia unora dintre apropiatii noilor autoritati. Un alt semn de intrebare este ce va face Vladimir Putin, stiind ca succesul reformelor in Ucraina ar putea da idei si la Moscova. „Rusia reprezinta diavolul care sopteste in urechea Ucrainei”, a spus Keith Darden, de la American University, continuind: „El le spune, uitati nonsensul cu Uniunea Europeana. Luati miliardele noastre si totul e rezolvat”.

Dar unii experti cred – se arata in New York Times – ca de data asta lucrurile vor evalua altfel. „S-a produs o schimbare de mentalitate”, a declarat Alexander Motyl de la Universitatea Rutgers. „Oamenii inteleg ca este o chestiune de supravietuire. Dintotdeauna au fost cu spatele la zid. Dar zidul era unul relativ comfortabil. Acum e umed. Si rece. Si poti auzi focuri de arma, de cealalta parte”.

XS
SM
MD
LG