Linkuri accesibilitate

Presa mincinoasă – Lügenpresse


Ne-Cuvîntul anului 2014 în Germania.

„Lügenpresse” – Presa mincinoasă. Un slogan scandat în ultimele săptămîni de mii de demonstranţi în oraşul est-german Dresda. Aceştia au dat curs chemărilor lansate de către organizaţia xenofob-naţionalistă care-şi spune „Patrioţi Europeni contra islamizării Apusului”, cunoscută mai bine sub denumirea prescurtată Pegida.


Termenul „Lügenpresse” - Presa mincinoasă - a fost declarat acum de către un juriu al Universităţii tehnice din Darmstadt drept cuvîntul cel mai oribil al anului 2014. În decizia lingviştilor de la Darmstadt se arată că termenul „Lügenpresse” - Presa mincinoasă - a apărut deja în timpul primului război mondial. Atunci noţiunea ocupase un loc central în contrapropagandă. Ea fusese folosită pentru respingerea unor afirmaţii din presa străină şi democratică internă. Termenul a intrat apoi şi în limbajul belicos al naziştilor. Ei l-au utilizat pentru defăimarea adversarilor şi a mass-media independentă din afara celui de-al Treilea Reich.

Desemnarea celui mai oribil ne-cuvînt al anului a devenit în Germania o tradiţie. Ca „ne-cuvînt al anului” este aleasă o formulare provocatoare care a dominat discursul public nedemocratic.

La manifestaţiile xenofobe Pegida care au început anul trecut în octombrie la Dresda, persoane cu simpatii radicale de dreapta au scandat şi alte sloganuri. Astfel unii participanţi au preluat în mod abuziv deviza manifestanţilor anti-comunişti est-germani din toamna anului 1989, „Noi suntem poporul!”.

În acest context manifestanţii de la Dresda şi-au însuşit şi noţiunea împrumutată din propaganda nazistă - „Lügenpresse”, adică „Presă mincinoasă”. Termenul are şi o evidentă încărcătură anti-semită.

Chemarea mişcării Pegida către susţinători, de a purta doliu, în semn de solidaritate cu victimele de la Paris, a fost calificată în Germania drept un gest de cinism politic.

Comentînd faptul, ministrul german al justiţiei Heiko Maas i-a calificat pe organizatori - într-un interviu acordat postului naţional de radio (DLF) - drept „ipocriţi”, pentru că în săptămînile trecute aceştia i-au mai insultat pe jurnalişti drept mincinoşi: „Sunteţi cu toţii nişte ipocriţi! Pe bune: Dacă aceleaşi persoane, care în urmă cu o săptămînă au înjurat presa drept ‚presă minicinoasă’, astăzi apar în doliu, ipocrizia nu mai are limite. Le putem sugera doar: Rămîneţi acasă.”

Cinismul liderilor Pegida a devenit şi ţinta criticilor unor caricaturişti francezi. Aceştia au lansat un mesaj pe Facebook în care respingeau manifestaţia Pegida. Semnatarii mesajului afirmau că ei consideră faptul - ca manifestanţii să poarte doliu - drept un gest „cinic” şi o „profanare” a celor asasinaţi la Paris.

În paralel cu mişcarea germană Pegida, se observă că şi alte grupări radicale de dreapta din Europa încearcă să instrumentalizeze acum atentatul de la Paris. Pe lîngă respingerea ostentativă a formulei de solidaritate „Eu sunt Charlie”, inversînd-o - ca fondatorul Frontului Naţional din Franţa, Jean Marie Le Pen - în „Eu nu sunt Charlie”, numeroase grupuri naţionaliste din Europa şi-au intensificat propaganda xenofobă.

Astfel, în numele libertăţii de exprimare, neolegionari români au declanşat o acţiune de susţinere a unor persoane condamnate pentru negarea Holocaustului. Îndemnul a fost postat pe internet sub titlul diversionist: „Eu sunt Charlie! Eu sunt Fascist! Eu neg holocaustul!”. Folosind ca pretext asasinatele fundamentaliştilor religioşi, un alt militant de dreapta defăimează manifestaţia de solidaritate din Paris, care a avut loc duminică, drept „Marea Adunare Mondială pentru a celebra martirii Cultului Ateist-anarhist”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG