Linkuri accesibilitate

Preşedinţia letonă a UE, în vremuri agitate


©Shutterstock
©Shutterstock

Printre priorităţi: revizuirea politicilor de securitate, reforme pentru ieşirea din criza economică, întărirea parteneriatului trans-atlantic şi crearea unei uniuni energetice.

„Preşedintia letona a UE este excelent pregatita”, a declarat astazi la Strasbourg Martin Schulz, presedintele Parlamentului European, intr-o conferinta de presa comuna cu premiera de la Riga, Laimdota Straujuma. „Stabilizarea in UE este importanta, la fel ca si investitiile”, a mai aratat Schulz.

„Cred ca presedintia letona va duce la bun sfarsit aceasta prioritate, ca si combaterea terorismului si dezamorsarea tensiunilor din estul continentului. Sper ca summitul Parteneriatului Estic de la Riga va avea rezultate deosebite”, a declarat Martin Schulz.

Nu toata lumea este insa atat de optimista. „Sper ca Letonia va avea nervi tari”, a spus, de pilda, Tune Kelam, legendarul dizident eston din Estonia sovietica, bun cunoscator al istoriei relatiilor delicate dintre tarile baltice si Moscova.

„Acum 20 de ani ne-am recastiga independenta. Cred ca presedintia letona a UE a debutat in vremuri agitate. Am fost prezenta la manifestatiile de la Paris si am simtit unitatea in sustinerea valorilor noastre. Si asta trebuie sa facem mai departe”, a spus sefa guvernului de la Riga, Laimdota Straujuma

Ea a aratat ca desi se impune revizuirea politicilor de securitate in statele membre si la nivel european, Sistemul Schengen si libertatea de miscare nu vor trebui afectate. „Nu putem opri Schengen, caci astfel vom arata slabiciunea noastra”, a spus Laimdota Straujuma care insa sustine o rediscutate a reglementarilor privind sistemul de schimb de date ale pasagerilor companiilor aeriene.

Cat priveste tarile din Parteneriatul Estic, sefa guvernului leton este de parere ca UE trebuie sa acorde o atentie egala tuturor vecinilor de la est, caci, crede ea, agresiunea rusa din Ucraina este indreptata, de fapt, asupra securitatii europene.

Astfel, Riga va cauta o solutie stabila si de durata pentru acest conflict, cu respectarea independentei si integritatii teritoriale a Ucrainei.

Asadar Letonia face o prioritate din Parteneriatul Estic si sustine extinderea UE. Pe fondul ideii ca UE trebuie sa isi asume un rol mai activ pe scena internationala precum si al tensiunilor de la granita de est a UE, Riga va acorda o atentie sporita Parteneriatului Estic care va fi revizuit in perioada urmatoare.

Alaturi de dimensiunea estica, in cele 6 luni pe care le are la dispozitie Riga se va concentra asupra competitivitatii europene si asupra politicilor in domeniul digital.

Presedintia letona va folosi reteta de iesire din criza economica si finanicara a Rigai: va promova reforme structurale si masuri investitionale care sa stimuleze cresterea economica.

Sansa tinerilor este un job in domeniul privat, cred letonii. De aceea Europa trebuie sa isi intareasca capacitatea antreprenoriala prin promovarea investitiilor in produse si servicii novatoare si competitive, se spune in programul presedintiei letone a UE.

Si, alaturi de intarirea pietei unice si a competitivitatii industriale, un rol central il are infiintarea unei Uniuni Energetice.

Cat priveste Europa digitala, Riga si-a propus sa avanseze in reglementarile privind protectia datelor si sa inceapa discutiile pe tema strategiei privind o piata unica digitala.

Alte puncte centrale ale acestei prioritati se refera la intarirea parteneriatului transatlantic - incheierea negocierilor pe marginea TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership ) evansarea in negocierile cu Canada (EU- Canada Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) si cu Japonia ( EU-Japan Free Trade Agreement).

XS
SM
MD
LG