Linkuri accesibilitate

Ucraina nu mai livrează curent electric Moldovei. Care sunt urmările?


Centrala electrică de la Cuciurgan
Centrala electrică de la Cuciurgan

Din luna decembrie a anului trecut, curentul electric de import este cumpărat doar de la Centrala de la Cuciurgan.

Guvernul moldovean în demisie a confirmat că la sfârșitul anului trecut Moldova a încetat să mai importe electricitate din Ucraina, care are ea însăși probleme în a-și mulțumi consumatorii interni, pe fondul conflictului din estul industrializat al țării. Ce efecte are noua situație asupra aprovizionării cu electricitate a Moldovei, a încercat să afle Tamara Grejdeanu.

Din luna decembrie a anului trecut, curentul electric de import este cumpărat doar de la Centrala de la Cuciurgan, furnizorii ucraineni mai acoperă maxim 1% din cotele de consum. Sursele locale pot genera o cota de 25 la sută din energia electrică necesară. Pentru experţi, o astfel de aşezare a pasienţei nu este o surpriză. Ei prognozau mai demult o foarte posibilă sistare a exportului de energie electrică de producţie ucraineană. Expertul în securitate energetică Vadim Ceban spune că, deocamdată, nu ar fi motive de îngrijorare, centrala din stânga Nistrului suplinind deficitul, însă în condiţiile dependenței de un singur furnizor de curent, probleme pot apărea oricând, susţine expertul:

„Furnizorul acesta este un partener stabil, credibil, cel puţin în ultimii ani a demonstrat acest lucru, dar totuşi este un singur furnizor şi, din acest punct de vedere, n-aş zice că chiar suntem în siguranţă maximă de 100 de procente. Nu cred că vor fi probleme cu aprovizionarea, Centrala Electrică de la Cuciurgan lucrează în regim stabil, dar, evident, n-aş spune că este un lucru bun pentru noi.”

După oprirea livrărilor de curent electric din Ucraina, Ministerul Economiei dădea asigurări, printr-un comunicat de presă, că securitatea energetică a ţării nu este în pericol întrucât, citez: „Centrala din regiunea transnistreană a demonstrat în timp că este un parter de încredere”.

Preşedintele Asociaţiei Consumatorilor de energie electrică, Nicolae Mogoreanu, este însă de părere ca în situaţia geopolitică actuală este riscant pentru Republica Moldova să se bizuie pe un singur furnizor:

„Să admitem că la Cuciurgan ceva se întâmplă, centrala a rămas fără combustibil sau două, trei grupuri s-au defectat, că şi la ei sunt probleme. Evident că gradul de siguranţă s-a diminuat. Dacă avem o singură sursă de alimentare, cine poate să spună că fiabilitatea este asigurată?”

Faptul că acum Republica Moldova achiziţionează curent electric doar de la Centrala de la Cuciurgan, ar trebui să impulsioneze autorităţile să ducă la bun sfârşit proiectele de interconectare a reţelelor de energie electrică cu România, sunt de părere experţii în probleme energetice. Nicolae Mogoreanu spune că despre acest lucru se discută de aproape două decenii, dar deocamdată fără vreun efect:

„Sunt mai multe variante, ca număr de interconexiuni şi ca modalităţi de realizare a acestor interconexiuni. În orice timp, paralel am putea lua energia din România, mai cu seamă că ei au surplus de energie în zona de sud, în zona Cernavodă. Aici sunt două momente: voinţa politică şi realizarea acestei voinţe. Şi Europa era interesată, într-o perioadă, dar când a văzut că numai se vorbeşte, dar nu se face nimic, cam s-a dat la o parte, dar problema poate fi reanimată.”

Republica Moldova şi-a asumat în faţa ţărilor Uniunii Europene angajamentul de a liberaliza piaţa în domeniul energiei electrice până în anul 2016. Expertul în energetică Vadim Ceban spune că proiectele de interconectare cu România se conţin şi în Strategia naţională pentru securitate energetică, rămâne doar să se negocieze cu comunitatea energetică şi să se găsească instrumentele care ar facilitatea atragerea investiţiilor necesare:

„În primul rând, trebuie să fie regulile clare de joc, cel puţin pentru investitori. În situaţia când avem doar un singur furnizor noi trebuie să dezvoltăm mecanismele de atragere a acestor investitori, ca să fie cointeresaţi să învestească în centralele de generare pe teritoriul Republicii Moldova. În plus, să fie interesaţi şi trader-ii care vor activa pe piaţa energetică, că dincolo de liniile de interconexiune cineva trebuie să vândă şi să cumpere această energie electrică, să iasă pe piaţa energetică angro din România şi, respectiv, să ajungă la acel consumator din Republica Moldova.”

Întrebat dacă Guvernul de la Bucureşti intenţionează să sprijine Republica Moldova, urmare a sistării livrărilor de energie electrică din Ucraina, premierul Victor Ponta a spus, joi, 15 ianuarie că, citez: „vor exista discuţii”.

Şi Ministerul Economiei anunţă că mai multe proiecte de interconexiune cu România sunt în proces de elaborare, însă această declaraţie nu pare liniştitoare pentru experţi, care consideră mult mai realistă perspectiva reluării importului de energie din Ucraina.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG