Linkuri accesibilitate

Beat Bang!


O trupă cu „vînă timișoreană”.

Am ratat recent două concerte în care a cântat bateristul timișorean Radu Pieloiu, despre care eu cred că este cel mai bun toboșar al României în ultimii 25 de ani.

Primul a fost cel din 4 decembrie de la Praga, unde Pieloiu a venit ca membru al trioului de jazz Sebastian Spanache, despre care am mai vorbit de la microfonul Europei Libere. Sebastian Spanache trio a cântat la Agharta, cel mai bun club de jazz din capitala Cehiei - iar asta spune tot despre valoarea acestei trupe.

Al doilea concert a fost cel din 15 ianuarie de la clubul Shelter din Cluj, unde același Radu Pieloiu a venit ca membru al unei alte trupe timișorene, Beat Bang!, trupa despre care vreau să vă spun azi cîteva cuvinte la Dicționarul de sunete.

Dj K-lu (platane și sunete), Mihai „Michi” Moldoveanu (bass, synth bass) Radu Pieloiu (tobe) fac împreună din 2010 trupa Big Bang!. Break, electronica, funk, drum’n’ bass, scrie pe pagina lor de Facebook.

O trupă care îmbină sunetele electronice cu cele acustice, într-un continuum live ce mie îmi aduce aminte de Propellerheads, cu ceva mai mult jazz însă.

Beat Bang! nu sînt însă epigoni ai celor de la Propellerheads, și nici nu cântă - așa cum s-ar putea deduce din numele lor - ceea ce cântau Will White și Alex Gifford, adică big beat.

Beat Bang! cântă ceva ce e numai al lor, și au ceea ce eu aș numi „vînă timișoreană”, o „vînă” pe care o poți detecta la toate trupele de azi din Timișoara, indiferent ce cântă, jazz, funk, ambient, electronica, techno, drum’n’bass, und so weitter.

Un ultim amănunt despre piesa pe care o ascultăm, numită „Eu eram”: mi-a luat ceva timp să-mi dau seama că vocea din acest cântec nu e a colegului Vasile Botnaru de la Chișinău, cum am crezut la început, ci a lui Radu Beligan, la turație mai mică.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (n. 1959 la Cluj), ziarist, corespondent la Biroul din București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG