Membri și susținători ai Partidului Socialiștilor au protestat astăzi la Chișinău în fața sediului Băncii Naționale, cerând demisia guvernatorului ei, Dorin Drăguțanu, pe care îl consideră răspunzător de deprecierea continuă a leului. Protestul a avut loc chiar în ziua când moneda națională a ajuns la un nou nivel record de scăzut față de dolar, anume 16,86 lei și 19,51 lei pentru euro.
Câteva zeci de protestatari cu pancarte pe care se putea citi „Opriţi hoţiile de la BEM” şi „Nu majorării de preţuri” au cerut astăzi demisia lui Dorin Drăguţanu, guvernatorul BNM. Deputatul socialist Ion Ceban a rezumat pentru Europa Liberă nemulțumirile protestatarilor:
Ion Ceban: „Ceea ce întâmplă este un adevărat haos, mă refer aici la sistemul financiar bancar. Din Banca Naţională sunt scoşi bani şi acoperite furturile care se întâmplă la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Oamenii deja au probleme în ceea ce priveşte extragerea depozitelor pe care le au la aceste bănci.”
Europa Liberă: Cîte cazuri cunoaşteţi, concret?
Ion Ceban: „Vă spun doar de membrii noştri de partid cărora li s-au întâmplat asemenea situaţii. Ştiu că trecută un coleg rugra presa să meargă la Anenii Noi unde au fost probleme şi au fost rânduri. Oamenilor li s-a tot spus: veniţi mâine, veniţi peste două zile sau săptămâna viitoare. I-am spus şi preşedintelui Nicolae Timofti când am fost la el că aceste lucruri trebuiesc cât mai repde oprite şi oamenii trebuie traşi la răspundere.”
Europa Liberă: Sunteţi cel mai numeros partid din Parlament. Unii ar putea constata că aţi adunat cam puţină lume. Ce le-aţi răspunde?
Ion Ceban: „Nu ne-am propus să venim 500 sau o mie de oameni. Atunci când ne propunem să venim mulţi, putem di şi 50 de mii de persoane. Am început ca să ştie aceşti guvernanţi că nu-i vom lăsa nici măcar o zi să-şi bată joc de oameni şi în fiecare zi vom încerca să scoatem la iveală tot ce se întâmplă, de fapt, în culisele aşa numitei politici moldoveneşti.”
Protestatarii din faţa Băncii Naţionale erau, în mare parte, trecuţi de vârsta pensionării. Cu toţii s-au arătat nemulţumiţi de majorarea continuă a preţurilor la produsele alimentare. Printre ei şi pensionara Svetlana Baroviţcaia:
„Vrem să nu mai majoreze preţurile, pensionarii nu mai au bani ca să-şi cumpere medicamente. Au rămas cu toţii săraci lipiţi pământului. La guvernare sunt doar nişte hoţi, au furat oamenii şi au pus banii în buzunar. Uitaţi-vă ce se întâmplă prin satele ţării, tinerii au plecat şi au rămas doar bătrânii, iar casele au rămas părăsite.”
Protestul simpatizanţilor PSRM a durat o jumătate de oră şi a atras privirile curioase ale trecătorilor. Deşi cei cu care am stat de vorbă s-au arătat solidari cu cererile protestatarilor, nu am observat pe nimeni să li se alăture:
Lidia: „În general, nu e corectă situaţia, dar suntem nevoiţi aşa să trăim.”
Europa Liberă: Dvs v-aţi alătura să protestaţi alături de ei?
Lidia: „Eu mă simt rău.”
Europa Liberă: Dar cît de utile sunt asemenea proteste?
Lidia: „Aici nu o singură dată s-a protestat, dar degeaba.”
Europa Liberă: Dar de ce nu au rezultat?
Lidia: „Poate a da Dumnezeu, cred că dacă mai mulţi s-ar ridica, păi va fi o schimbare. Leul cade, dar dolarul şi euro cresc. E foarte greu.”
Europa Liberă: Ce nu reuşiţi să cumpăraţi?
Lidia: „Multe, medicamentele în primul rând.”
Tudor: „Treceam pe alături şi îmi este interesat să văd de ce protestează aceşti oameni, însă am impresia că puţini dintre ei înţeleg ce se întâmplă acum în economia moldovenească, prin urmare nu ştiu ce consecinţe poate avea un asemenea protest. De ce? Pentru că cei care stau acum în fotolii nu ştiu dacă ţin cont de părerea oamenilor. În plus, în ţara noastră cumetrismul este dezvoltat, deci nu cred că cineva va fi tras la răspundere. Când funcţiile importante în stat vor fi ocupate de profesionişti, lucrurile în ţară se vor schimba. Îmi este milă că aici s-au adunat doar bătrânii care, cel mai probabil, nu ştiu ce se întâmplă cu adevărat.”
Vasile: „Protestele au rezultat, numai nu aşa. Am ieşit o dată în Piaţa Marii Adunări Naţionale frumos, civilizat şi le-am spus: maxim într-o lună de zule trebuie să fie ordine.”
Europa Liberă: Acum partidele parlamentare negociază o viitoare coaliţie, credeţi că ei discută şi problemele oamenilor?
Vasile: „Absolut nu! Ei acum îşi bat capul cum să facă aşa ca să mai rămână patru ani la putere, apoi toată viaţa, ca să nu fie puşi în închisoare.”
Fără a numi date exacte, membrii PSRM prezenţi la manifestaţie, au promis că acţiunile de protest vor continua şi în următoarele săptămâni.