Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a efectuat prima sa vizită în Bulgaria. În centrul atenției – criza ucraineană, modernizarea armatei bulgare, contribuția Bulgariei la întărirea securității în regiune.
Prima, și cea mai importantă întălnire a fost cu premierul Boiko Borisov. Au fost discutate probleme ale securității regionale și energetice, sprijinul Alianței pentru Ucraina și pentru celelalte țări-partenere, modernizarea armatei bulgare prin înlocuirea tehnicii militare din perioada Tratatului de la Varșovia.
Borisov a reafirmat angajamentul guvernului său de a majora, în următorii ani, cheltuielile militare până la 2% din PIB. Primul ministru a pus accentul pe folisirea pragmatică și eficientă a bugetului apărării. În condițiile agravării crizei economice însă acest buget este insuficient și Bulgaria va avea nevoie de sprijinul partenerilor pentru înlocuirea armamentului sovietic. Acum aviația militară bulgară depinde în întregime de livrările de piese de rezervă din Rusia. Și în forțele terestre predomină echipamentul sovietic și rusesc.
„Mă aflu în Bulgaria pentru a demonstra că Alianța este un garant pentru securitatea voastră, așa cum Bulgaria contribuie la securitatea colectivă”, a spus Stoltenberg la conferința de presă comună cu președintele Plevneliev. Secretarul general a apreciat contribuția contingentelor bulgare în cadrul misiunilor alianței în Afganistan și Vestul Balcanilor.
Referitor la situația din Ucraina el a declarat că NATO observă o creştere a numărului de tancuri, piese de artilerie şi alte echipamente militare ruseşti în Estul Ucrainei. Stoltenberg, şi-a reînnoit apelul către Moscova de a-şi retrage forţele de pe teritoriul ucrainean. El a adaugat că Rusia duce un război hibrid și în economie.
Secretarul general a menţionat că NATO îşi va continua eforturile pentru a contribui la întărirea securităţii globale şi la lupta împotriva terorismului.
Președintele Plevneliev a declarat că Bulgaria trebuie sî devină un membru activ al Alianței cu priorități și poziții clare. El a definit criza ucraineană drept cea mai serioasă amenințare la adresa păcii și securității europene după cel de al doilea război mondial. „Suntem martori la tentativa ca supremația legii să fie înlocuită de supremația intereselor”, a spus președintele.
În cadrul vizitei Jens Stoltenberg a avut întălniri separate cu ministrul de externe, Daniel Mitov, și cu cel al apărării, Nikolai Nencev.