Linkuri accesibilitate

Cum ar putea arăta noul guvern?


Cine sunt miniștrii care vor rămâne în executiv și ce nume noi ar putea apărea? Ce spune acordul coaliţiei minoritare, ce spun experţii?

Întrucât noua guvernare se formează neobișnuit de lent, mulți observatori politici de la Chișinău încearcă parcă mai mult decât altădată să anticipeze – să ghicească cum ar putea arăta noul cabinet. Câteva supoziţii, într-o relatare semnată de Alla Ceapai.

Potrivit acordului de constituire a coaliţiei de guvernare PLDM urmează să propună 10 miniştri, iar PD – 8. Deocamdată, reprezentanţii PLDM şi PD nu se grăbesc să anunţe pe cine anume au de gând să delege în componenţa cabinetului de miniştri. În schimb presa nu ezita să dea curs informațiilor pe surse care spun că PLDM va dori, cel mai probabil, ca cel puţin doi miniştri să-şi păstreze portofoliile în noul Executiv, şi anume Natalia Gherman în fruntea externelor şi Maia Sandu la educaţie. În paralele s-a vehiculat şi versiunea potrivit căreia Natalia Gherman ar putea fi desemnată în fruntea cabinetului de miniștri. Din tabăra democraţilor parvin zvonuri că mai mulţi actuali miniştri în exerciţiu îşi vor păstra fotoliile. Dumitru Diacov a confirmat cel puțin un nume – e vorba de Vasile Botnari ministrul în exerciţiu al transporturilor.

Întrucât funcţia de vicepremier pentru reintegrare a trecut de la liberal democraţi la democraţi, liberal democratul Eugen Carpov ar urma să predea dosarul transnistrean în gestiunea unui democrat, intenție pe care analiștii o intuiseră mai demult. Atât Diacov, cât şi Lupu au lăsat să se înțeleagă că acest portofoliu îi va reveni lui Victor Osipov, care a ocupat această funcţie şi în cadrul AIE1, propus atunci de AMN. PD ar urma să propună o nouă candidatură şi la funcţia de ministru al economiei, după ce fostul ministru Andrian Candu a fost ales în funcţia de spicher al Parlamentului.

Deocamdată nu este limpede cine va prelua şefia Ministerului de Interne şi a celui de Justiţie, actualii miniştri în exerciţiu liberal democraţii Dorin Recean şi Oleg Efrim anunţaseră în public intenția de a abandona cariera ministerială.

Preşedintele Centrului de resurse pentru drepturile omului, Serghei Ostaf, tot el preşedinte al Consiliului Naţional de Participare, organizaţie ce a monitorizat îndeaproape activitatea guvernelor anterioare, spune că atunci când îşi va forma cabinetul, noul premier ar trebui să opereze schimbări esenţiale la Cancelaria de Stat. Victor Bodiu care a fost în fruntea acestei entităţi anunţase şi el anterior că nu ar mai accepta o nouă numire. Sergiu Ostaf:

„Ar trebui să înceapă cu cancelaria de Stat, ceea ce are la îndemână în fiecare zi. Un alt secretar general al cancelariei de Stat ar trebui să transforme această structură într-o unitate care pe de o parte facilitează sau oferă sprijin în elaborarea politicilor şi monitorizarea implementării acestora şi în al doilea rând să asigure ca această entitate să nu se ocupe de gestionarea spaţiilor publice date în arendă, dar să asigure sincronizarea tuturor politicilor sectoriale. De aici trebuie să înceapă un prim ministru dacă îşi respectă poziţia sa şi conştientizează că are la îndemână un aparat atât de important – Cancelaria de Stat, care numără acum în jur de 200 de angajaţi, mulţi dintre care se ocupă cu alte treburi decât ar trebui.”

Un alt doilea pas pe care ar trebui, la părerea lui Sergiu Ostaf, să-l facă viitorul premier este să se impună rezonabil vizavi de candidaturile miniştrilor care vor fi propuse de PD şi PLDM. Şi nu ar trebui să accepte candidaturile a căror integritate sau profesionalism sunt puse la îndoială spune Sergiu Ostaf:

„Prim ministru ar trebui totuşi să aibă un cuvânt de spus care să fie luat în consideraţie. Înţelegem că nu va fi un cuvânt decisiv, dar totuşi. Este un proces de discutare în care prim ministru are un cuvânt de spus în primul rând vizavi de integritatea oricărui ministru propus, şi doi – vizavi de profesionalismul persoanei. Pentru că altfel va fi lovit atât acest cabinet de miniştri, cât şi prim ministru însuşi în momentul în care se developează anumite momente de neintegritate sau lipsă de profesionalism.”

În ce măsură noul premier va avea libertatea să decidă cum îşi adună o echipa funcțională e greu de presupus, pornind de la clauzele Acordului de constituire a coaliţiei minoritare ce nu-i lasă prea mult loc de întors.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG