Linkuri accesibilitate

Nicolae Cernomaz: „Federaţia Rusă trebuie să se înţeleagă cu comunitatea internaţională şi să înţeleagă că Ucraina este un stat independent”


Nicolae Cernomaz
Nicolae Cernomaz

Valentina Ursu în dialog cu fostul ministru de externe despre războiul din Ucraina şi repercusiunile asupra R. Moldova.

Nicolae Cernomaz: „Adevărul e că este un război după schema clasică și tragedia e că are foarte mult de suferit populația civilă, oameni care nu au nicio vină.”

Europa Liberă: Este clar de ce a izbucnit acest conflict ucraineano-rus?

Nicolae Cernomaz: „Este un conflict regional. Federația Rusă și guvernarea de astăzi în această țară nu au înțeles realitățile care s-au creat după prăbușirea Uniunii Sovietice, mai gândesc încă cu categorii imperialiste. Cred eu că și populația rusă, că acolo majoritatea sunt etnici ruși în Estul Ucrainei, nu au decât de suferit. Știți că după holodomor acolo au fost foarte mari pierderi umane și, printre altele, și mulți basarabeni, mulți moldoveni au fost acolo la așa-numita FZO, fabricino-zavodskoe obucenie, îi duceau la un fel de muncă forțată, au rămas acolo să trăiască, dar în mare majoritate acolo sunt etnici ruși. Uitați-vă, în această nenorocire, care are doar un an de zile, mai mulți oameni au murit decât în Afganistan.”

Europa Liberă: Aproape șase mii de victime s-au înregistrat.

Nicolae Cernomaz: „Dacă în timpul Uniunii Sovietice s-au pierdut 13 mii în conflictul cu Afganistanul, acum deja, în câteva luni, s-au pierdut șase mii de vieți omenești.”

Europa Liberă: După anexarea Crimeei de către Federația Rusă, s-a observat că Moscova alimentează separatismul. De ce prin aceste metode, mijloace să își atingă anumite scopuri?

Nicolae Cernomaz: „Federația Rusă, în mare măsură, este dominată de acest sindrom de a acapara cât mai multe pământuri. Eu am fost îngrozit când Rogozin a spus că degrabă Federația Rusă va începe colonizarea lunii. Măi oameni buni, voi aveți a șasea parte din uscatul acestui pământ, aveți enorme eforturi de depus pentru a duce la anumite condiții europene teritoriile pe care le aveți, pentru ce ar trebui să se întâmple acest lucru? Pentru mine este neclar. Sigur că ei alimentează separatismul, fiindcă armamentul care se folosește acolo nu se vinde nici la piață, nu se vinde nici la voentorgul din Rusia. Acesta este absolut furnizat de către structurile de stat. Acești separatiști puteau să lupte cu Kalașnikov, puteau să lupte cu arme ușoare, dar Grad, aceste arme de distrugere, sunt niște arme enorm de periculoase. În cazul de față Ucraina își apără teritoriul. Federația Rusă în cazul de față ar vrea să aibă un conflict înghețat, cum îl are și după aceea ani și ani tot ei să fie pacificatorii și acei care să împace.”

Europa Liberă: Există asemănări între ceea ce s-a întâmplat în 1992 la Nistru și ceea ce se întâmplă acum în Estul Ucrainei?

Nicolae Cernomaz: „Dar cum nu există? Exact așa cum s-a rupt din trupul Republicii Moldova o parte și au făcut acest guvern de la Tiraspol, același lucru exact se întâmplă deja în Ucraina. Dar eu nu pot să înțeleg, Ucraina să se așeze la masa tratativelor, ce să discute în cazul de față? Ei vor pur și simplu să își facă un stătuleț care ar fi absolut un satelit al vecinului puternic, Federația Rusă. Ucraina, dacă are nevoie de un ajutor, în primul rând, să își fortifice hotarele cu Federația Rusă, fiindcă hotarul nu este absolut controlat de către statul ucrainean. Exact unu la unu cum se întâmplă și cu noi. Eu cândva, țin minte, cu bunul meu prieten Anatoli Zlenko, când era ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, eu i-am spus: „Voi vă bucurați astăzi de ceea ce se întâmplă cu noiʾ…”

Europa Liberă: De conflictul de la Nistru?

Nicolae Cernomaz: „De la Nistru. „Dar să știți că pojarul acesta și la voi poate să se întâmpleʾ.”

Europa Liberă: A propos, Ucraina atunci nu a fost atât de cooperantă, având statutul de mediator.

Nicolae Cernomaz: „Foarte corect. Ba chiar mai mult. Vreau să vă spun că dacă există această Transnistrie, în mare măsură, grație Ucrainei. Fiindcă dacă ar fi un control foarte serios la hotar, și noi în acest caz suntem slabi, uitați-vă, pe drumurile noastre merg mașini cu numere transnistrene, așa stat nu există, dar există așa plăcuțe de înmatriculare. Unde s-a mai văzut așa ceva?”

Europa Liberă: De ce Ucraina nu și-a luat în serios rolul de mediator în soluționarea conflictului transnistrean?

Nicolae Cernomaz: „Din simplul motiv că era o corupție nemaipomenită. Acolo era o groapă financiară murdară unde se spălau miliarde și miliarde. Și cred, conducerea de atunci a avut un mare interes financiar în acest stat, teritoriu necontrolat care a fost pur și simplu folosit pentru lucruri murdare. Eu nu m-aș mira că o parte din armamentul de la Colbasna, care este acolo, poate să nimerească și în acest conflict.”

Europa Liberă: În care conflict?

Nicolae Cernomaz: „În conflictul care este între Ucraina și Federația Rusă, în cazul de față, că acești separatiști nu ar putea exista nici două zile dacă nu ar fi sprijinul Federației Ruse. Și cum a nimerit acest armament tocmai în Cecenia, nu m-aș mira că poate să nimerească și la acești separatiști armamentul care este în Transnistria la Colbasna.”

Europa Liberă: Cât de mult ar trebui să fie îngrijorate autoritățile de la Chișinău, ținând cont de ceea ce se întâmplă în imediata vecinătate?

Nicolae Cernomaz: „După faptul cum merg delegaţii la plocon la Kremlin, o parte din deputaţii noştri...”

Europa Liberă: Vă referiţi la socialiştii în frunte cu Igor Dodon?

Nicolae Cernomaz: „Mă refer la socialişti. Eu cred că ei nu au conştientizat. Aceşti socialişti şi alţii trebuie să înţeleagă că noi trăim într-o casă cu acoperişul de sticlă. Dacă se întâmplă ceva, toţi avem de pătimit, nimeni nu are de câştigat. Am absoluta impresie că ei nu au conştientizat ce se întâmplă.”

Europa Liberă: Menţinându-se o instabilitate politică la Chişinău, ţinând cont de ceea ce se întâmplă în regiune, unde ajunge Moldova?

Nicolae Cernomaz: „Moldova deja a ajuns pe linie moartă. De ce se întâmplă nenorocirea noastră, a moldovenilor? Unii au zbughit-o, au rupt-o spre Kremlin, alţii toată speranţa o au în Bruxelles. Oameni buni, pacea se face în casa ta, în înţelegere. Unde nu există înţelegere a situaţiei, avem de suferit toţi. Nu va veni nici Bruxellesul să ne rezolve problemele, nici Federaţia Rusă. Noi trebuie să înţelegem actul de securitate naţională. Fiindcă e clar, Federaţia Rusă are interesele ei – să ne contraopună Europei, să-şi rezolve problemele ei. Dar în cazul de faţă, Federaţia Rusă are cu mult mai mari probleme decât noi, am în vedere probleme de ordin economic. Pe valul acesta, uite, noi suntem mari, tari, avem Crimeea, poate fi o explozie nemaipomenită în societatea rusă. Eu sunt prietenul Federaţiei Ruse, am învăţat în Uniunea Sovietică, la Moscova, pe timpuri, dar să nu vedem ceea ce se întâmplă tot nu putem. Cu atât mai mult că aceste realităţi vor bate în noi, ca atare.”

Europa Liberă: Cum ar putea să se răsfrângă asupra Moldovei?

Nicolae Cernomaz: „Ceea ce se întâmplă în Transnistria... Cei din Transnistria sunt coloana a cincea a Federaţiei Ruse, numim lucrurile pe faţă. Pe Antiufeev l-aţi văzut unde era? Unde se împuşca acolo era şi el, în Doneţk. Şi foarte mulţi mercenari din Transnistria au plecat încolo. Aş vrea să-i întreb pe colegii din Ucraina dacă ei controlează situaţia care se întâmplă acolo sau nu? Căci trec prin teritoriul lor.”

Europa Liberă: Domnule Cernomaz, se zice că statalitatea Ucrainei a fost zdruncinată de către marea corupţie. Aţi fost şef de misiune a Republicii Moldova la Kiev. Atât de mari erau aceste proporţii ale corupţiei?

Nicolae Cernomaz: „Vă spun o chestie care nu e verificată, dar la Chişinău se vorbea la poarta pieţei. Când a fost votat Ianukovici ca prim-ministru, era o echipă de tineri care stătea cu case-ul plin cu dolari, cum l-au votat, imediat primea case-ul ca să-l facă prim-ministru. Au avut de suferit toţi, chiar şi acei care au luat banii. Sunt sigur că au pierdut părinţi, au pierdut pe cineva în această nenorocire. Pentru mine era clar şi într-un interviu, cu vreo cinci-şapte în urmă, cu dumneavoastră, la, Europa Liberă, un post de radio pe care foarte mult îl stimez, s-a vorbit că miza a fost absolut greşită, când pe acest criminal Ianukovici s-a pus miză. A fost o nenorocire şi pentru Federaţia Rusă, nu numai pentru ucraineni. Lucruri serioase se fac cu oameni serioşi, nu cu oameni de genul lui Ianukovici, care a făcut o mafie nemaipomenită. Da, corupţia într-adevăr este coroziunea care distruge orice stat. Uitaţi-vă ce se întâmplă la vecinii noştri, în România. DNA acolo are rânduri, din 26 de judeţe numai în vreo patru nu au fost făcute percheziţii. S-au ridicat foşti miniştri. Cred că acesta este începutul. Şi nu aş vrea să-i doresc nimănui, dar iată ajung şi la vârful piramidei. Nu vreau să fiu profet, că profetul nu e bun în ţara lui, la noi acelaşi lucru va fi mai devreme sau mai târziu.”

Europa Liberă: Când şi cum ar trebui să se termine acest conflict ucraineano-rus?

Nicolae Cernomaz: „Mi-aş dori, le-aş dori vecinilor noştri să-l termine la masa tratativelor. Dar nu văd în viitorul apropiat.”

Europa Liberă: Tratative cine cu cine să le poarte?

Nicolae Cernomaz: „Trebuie Federaţia Rusă să se înţeleagă cu comunitatea internaţională şi să înţeleagă că Ucraina este un stat independent. Dacă nu vor găsi un numitor comun cu Federaţia Rusă, dar el poate fi găsit, fiindcă Federaţia Rusă are astăzi probleme economice nemaipomenit de serioase.”

Europa Liberă: Rusia nu vede cu ochi buni acest parcurs european pe care încearcă să-l traverseze Republica Moldova, Ucraina, alte ţări din Parteneriatul Estic?

Nicolae Cernomaz: „Sigur că nu vede cu ochi buni. Are interesele ei regionale.”

Europa Liberă: De ce îi este frică Rusiei de UE şi mai ales de extinderea NATO?

Nicolae Cernomaz: „Sincer să spun, chiar nu înţeleg de ce le-ar fi frică. Fiindcă armele contemporane în orice punct al globului pot în câteva minute să ajungă. Eu nu pot înţelege de ce. Poate exemplul este prea bun, în bunăstarea oamenilor, ceea ce se întâmplă în UE. Fiindcă eu am cunoscut Rusia nu numai la Moscova, mergi în unele regiuni şi cam ţi se face părul vâlvoi, când vezi ce se întâmplă acolo, ce sărăcie, ce mizerie, câtă degradare e. Astăzi Rusia pierde aproape un milion de oameni din cauza alcoolului, drogului, se pierde genofondul. Eu cred că prietenii noştri din Federaţia Rusă ar trebui aici să focuseze problemele. Rusia nu are niciun pericol internaţional, este un teritoriu enorm, are atâta armament că ajunge pentru câteva generaţii. Sunt alte probleme care ar trebui rezolvate.”

Europa Liberă: Moldova, având acest statut de neutralitate, este avantajată astăzi?

Nicolae Cernomaz: „Nu cred. Să fie neutră este un mare lux la ziua de astăzi pe care poate să şi-l permită o țară. Aceasta o are Elveţia, ca safeul lumii, ca interese, dar noi, nu ştiu, dacă sărăcia noastră poate fi atât de neutră în ceea ce se întâmplă în lume. Noi avem nevoie de o protecţie, de un sprijin.”

Europa Liberă: Şi această umbrelă cine poate să o asigure?

Nicolae Cernomaz: „Altele nu mai sunt afară de NATO. Trebuie de găsit o formulă cum putem să ne protejăm. Uitaţi-vă ce se întâmplă cu Ucraina, doar Federaţia Rusă este un garant de păstrare a teritoriului, ceea ce nu s-a respectat, practic. Cel care trebuie să-ţi garanteze pacea şi integritatea teritorială acela a şi rupt o parte din trupul acestei ţări. Dar cât ne-ar vrea altcineva pe noi să ne ia în aceste structuri internaţionale? Nu prea trebuim noi. Cu Republica Moldova, practic, nu te poţi înţelege. Chiar aceasta va înţelege şi UE cu cine au de a face. Cu noi e greu să te înţelegi.”

Europa Liberă: De ce e greu?

Nicolae Cernomaz: „Nu avem o clasă politică stabilă. Azi vor cu Rusia, mâine vor cu Bucureştiul, alţii vor cu Bruxellesul. Nu este ceva constant, cum a fost în Ţările Baltice, spre exemplu, oameni cu care poţi să te înţelegi pe o zi, pe două, pe zece ani. La noi, cu părere de rău, nu se întâmplă acest lucru. Aceştia suntem noi. E nevoie de o stabilitate, de o cumsecădenie. Dar interesul politic, ca să rupă ceva imediat, prevalează în toate – azi vreau şi gata, mâine măcar să fie şi potopul. Să le dorim la guvernanţii de astăzi să găsească o formulă.”

Europa Liberă: Şi formula fericită pentru stat şi naţiune?

Nicolae Cernomaz: „Pace şi stabilitate – aceasta e formula.”

XS
SM
MD
LG