Situația la Debalțeve, Uglegorsk și alte localități ale așa-zisei „fâșii de luptă” între separatşiti şi forțele armate ale Ucrainei rămâne tensionată. Marți, părțile au reușit să negocieze deschiderea unui coridor umanitar pentru câteva ore, care ar permite evacuarea civililor și morților. Detalii de pe teren – în reportajul corespondentei Current Time TV Zinaida Burskaia.
„Când auzi că zboară ceva, trebuie să-ți găsești un ascunziș. Dacă nu reușești, poate fi prea târziu. Atâtea cadavre sunt pe străzi, acoperite cu plapume... Nu ai unde le îngropa. Nimeni nu va face un cimitir sub aceste împușcături”, spun localnicii.
Zilnic, la Debalțeve sunt raportate noi distrugeri și decese.
„Debalțeve e absolut devastat. Pe orice stradă ai merge, vezi case distruse, clădiri în flăcări...”, spun oamenii.
Vineri, la consiliul local au fost aduse apă și ajutoare umanitare. Tot acolo, locuitorii din Debalțeve se adună ca să fie evacuați. Duminică, centrul localității a fost bombardat. Câțiva localnici au fost răniți, iar clădirea consiliului local a rămas fără ferestre.
„Spuneți-mi, vă rog, astăzi au fost autobuze de evacuare?”, întreabă jurnalista pe câțiva localnici.
„N-a fost nici un autobuz. Au fost două mici, dar erau private. Promit, sună, dar n-a venit nimeni. Sunt prea multe împușcături, nu ies fiindcă se tem”, explică ei.
De dimineață, 80 de oameni așteaptă autobuzele în clădirea distrusă.
„Vă este clar de unde se împușcă?”, întreabă corespondenta.
„Se împușcă din toate părțile, din toate”, răspund ei.
„Toată lupta are loc în raza orașului. Ieșiți în câmpii, băieți, împușcați acolo, de ce implicați oamenii pașnici?!”, se revoltă una dintre locuitoare.
Câți oameni trăiesc în subsoluri nu știu nici cei care stau acolo. Se spune că 30-40, în funcţie de cât de mult se împuşcă. La Debalțeve sunt zeci de astfel de subsoluri.
„Uglegorsk deja e luat?”, întreabă jurnalista un militar.
„Se duc lupte pentru Uglegorsk”, răspunde el. „Nu putem spune că e totalmente al nostru, dar nici nu putem zice că e al lor.”
„Cu ce împușcă? Cu mortiere, tunuri de artilerie. Au foarte multe tancuri. Nu știu, de unde le-au luat, cred că sunt rusești, fiindcă n-avem în muniții așa ceva”, spune jurnalistei un militar dintr-o altă zonă de conflict – Artiomovsk.
Și așa în fiecare zi. Spre linia frontului merg coloane de tehnică militară, camioane cu armament și cisterne cu benzină. Înapoi vin ambulanțe cu răniți și localnicii, care încearcă să se salveze de focurile de artilerie. Că luptele se vor sfârși curând nu mai cred nici militarii, nici civilii.