Linkuri accesibilitate

Verdicte suprinzătoare în dosarul Pădurea Domnească


Doar Gheorghe Creţu condamnat ca vinovat de ucidere din imprudenţă a omului de afaceri Sorin Paciu.

Principalul suspect în uciderea unui om de afaceri la vânătoarea din Pădurea Domnească, fostul magistrat Gheorghe Creţu, a fost condamnat, ieri, la doi ani de închisoare cu suspendare. Potrivit deciziei Judecătoriei Făleşti, Creţu, găsit vinovat de ucidere din imprudenţă, urmează să achite familiei victimei, Sorin Paciu, despăgubiri de un milion de lei. Alţi trei suspecți din dosarul Pădurea Domnească au fost achitaţi.

Decizia judecătorilor de la Făleşti a nedumerit atât procurorii care au dus urmărirea penală, cât şi experţii în jurisprudenţă. Şi asta pentru că deşi toţi cei patru care figurează în dosarul Pădurea Domnească erau acuzaţi între altele de vânat ilegal, a fost condamnat doar fostul vicepreşedinte al Curţii de Apel Chişinău, Gheorghe Creţu, tot el găsit vinovat şi de ucidere din imprudenţă a omului de afaceri Sorin Paciu.

Magistraţii nu au găsit însă ac de cojoc la ceilalţi trei care figurează în dosar, fostul director al agenţiei Moldsilva, directorul şi inginerul de pază al rezervaţiei Pădurea Domnească. Prin urmare, din toate cele 20 de persoane, între care judecători, fostul procuror general şi alţi funcţionari publici, care au participat, acum doi ani, la acea vânătoare regală, declarată ilegală de către comisia parlamentară de anchetă, Gheorghe Creţu este singurul care îşi va ispăşi pedeapsa. De altfel, şi pedeapsa care i-a fost aplicată lui Creţu, doi ani de închisoare cu suspendare şi amendă, la fel, a surprins procurorii, care au cerut pedepse mai aspre: 4 ani la închisoare cu executare pentru Creţu şi câte trei ani jumătate de puşcărie pentru ceilalţi trei sub acuzare în dosar.

Nemulţumiţi de sentință atât avocatul familiei Paciu, cât şi procurorii au spus că o vor ataca la instanţa de Apel. Acelaşi lucru intenţionează să-l facă şi condamnatul Gheorghe Creţu care pretinde că este nevinovat. Aşa că investigaţiile pe marginea dosarului Pădurea Domnească s-ar mai putea întinde câteva luni sau chiar ani, iar verdictul Curţii de Apel va putea fi atacat şi în instanţa supremă. Sub acest morman de proceduri oarecum viciate, de fapt, se încearcă îngroparea adevărului despre cele întâmplate crede activistul pentru drepturile omului, avocatul Roman Zadoinov:

„Cu cât mai mult se întinde examinarea dosarului cu atât scad şansele aflării adevărului. Cu timpul, în primul rând se pierd detalii asupra faptelor, într-al doilea rând se pierde valoarea probelor.”

Roman Zadoinov e de părere şi el că sentința Judecătoriei Făleşti este disproporţională cu încălcările grave comise de fostul magistrat Gheorghe Creţu, dar şi în raport cu ceilalţi participanţi la acea vânătoare ilegală. Pe de altă parte, avocatul spune că sentința nu l-a luat prin surprindere, întrucât confirmă monitorizărilor internaţionale care constată lipsa unui proces juridic echitabil şi a unei justiţii independente în Republica Moldova.

Directoarea Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac, crede că în cazul fostului magistrat Gheorghe Creţu, ca şi în alte cazuri în care figurează persoane din sistem, a fost mai curând o mimare a justiţiei:

„Era de aşteptat că o mână spală pe alta şi Creţu fiind din sistem o să fie oarecum judecat blând. De la bun început a fost clar că de fapt Creţu a fost ţap ispăşitor, gândit de cei care au orchestrat tot ce ţine de scandalul Pădurea Domnească şi care au încercat să ascundă cât mai multe lucruri grave. S-au gândit foarte bine că trebuie să apară un ţap ispăşitor ca să închidă ochii opiniei publice. este aşa un fel de circ ieftin făcut în speranţa că oamenii vor înghiţi nada şi vor rămâne într-un fel satisfăcuţi ca să făcut justiţie. Mie mi se pare o sfidare a justiţiei mai degrabă, decât o justiţie făcută.”

Amintim că incidentul tragic de la vânătoare din Pădurea Domnească în urmă cu doi ani a fost punctul de plecare al unei profunde crize politice soldate cu demisia Guvernului Filat şi scindarea Alianţei de guvernare de atunci. Mai mulţi participanţi la acea vânătoare care deţineau funcţii publice au fost demişi sau au făcut-o benevol, între care şi fostul procuror general Valeriu Zubco, suspectat iniţial de comiterea omorului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG