"Nu a fost cea mai bună noapte din viaţa mea" a declarat Vladimir Putin, înainte de a detalia câteva din punctele acordului la care s-a ajuns: luptele vor înceta pe 15 februarie, la miezul nopţii; armamentul greu va fi retras în spatele liniei de demarcaţie (care se pare că a rămas cea negociată în primul acord de pace de la MInsk, din septembrie 2014).
Pe termen lung, va avea loc o reformă constituţională în cursul căreia să se stabilească statutul regiunilor separatiste Doneţk şi Luhansk. Nu este clar dacă va fi vorba de mai multa autonomie sau de federalizare. Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, la o altă conferinţă de presă, a respins categoric ideea federalizării. Şi a vorbit despre retragerea trupelor străine din estul Ucrainei, deşi Rusia neagă de la începutul conflictului că ar avea militari de partea cealaltă a graniţei.
Poroşenko a declarat deasemeni că forţele ucrainene de grăniceri vor relua, în decursul anului, controlul asupra graniţei ucraino-ruse de-a lungul zonelor controlate de separatişti.
Atât preşedintele rus Vladimir Putin cât şi omologul său ucrainean au confirmat că acordul acoperă multe probleme umanitare. Iar Poroşenko a declarat că s-ar fi decis şi eliberarea Nadiei Savcneko, pilotul militar ucrainean aflat în detenţie preventivă în Rusia. De peste 60 de zile, Nadia Savcenko se află în greva foamei.
Partenerii occidentali în negocierile maraton din această noapte au făcut declaraţii mai reţinute.
Preşedintele francez Francois Hollande a atras atenţia că "multe rămân de clarificat". Iar cancelara Germaniei Angela Merkel a vorbit despre "o rază de speranţă", relatează Spiegel online.
Surse din cadrul guvernului german au confirmat informaţiile privind acordul de pace şi faptul că acesta a fost semnat şi de liderii celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei.
Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, preşedintele Rusiei Vladimir Putin, cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele Franţei, François Hollande au început negocierile miercuri seară. Au fost discuţii numai între cei patru lideri, după care s-au consultat cu miniştrii lor de externe sau alţi experţi din delegaţiile oficiale. Au fost desigur şi mai multe întâlniri în plen dar toate în spatele uşilor închise.
Merkel şi Hollande sunt aşteptaţi astăzi la Bruxelles unde are loc reuniunea Consiliului European şi unde îşi vor informa colegii despre rezultatul negocierilor de la Minsk. Despre "Minsk 2".
Diferenţa între cele două documente, a explicat ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeir, este că acum s-a stabilit şi un calendat al paşilor necesari pentru aplicarea prevederilor primului acord de pace, din septembrie 2014.