Liderii UE s-au întrunit la Bruxelles ca să discute câteva teme actuale: criza ucraineană, poziția noului guvern al Greciei față de achitarea datoriei externe a țării și lupta împotriva terorismului. Ce noutăți ar putea apărea în urma reuniunii, în relatarea corespondentului Europei Libere la Bruxelles.
Liderii Uniunii Europene s-au reunit la Bruxelles în cadrul summit-ului UE de iarnă, sub președinție letonă, summit rezervat în principal discutării chestiunii terorismului, după ce subiectele urgente care erau Ucraina și Grecia au fost temporar suspendate.
Grecia este doar discutată, fără a se propune concluzii colective, deoarece chestiunea datoriei grecești e atât de complicată încât a fost amânată până la următoarea reuniune a Eurogrupului a țărilor din zona euro - lunea viitoare, pe 16 februarie.
Miercuri seara, miniștrii de finanțe ai țărilor din zona euro, 19 la număr, reuniți la Bruxelles, nu au reușit să ajungă la un acord, așa încât totul a fost amânat pentru a lăsa timp negociatorilor interguvernamentali să propună un compromis.
Ucraina, de asemenea, e prezentă doar prin raportul cancelarei germane Angela Merkel și președintelui Franței, François Hollande, după maratonul lor de la Minsk din noaptea de miercuri. Liderii UE nu vor lua însă decizii în această seară și nu se pune deocamdată problema impunerii de noi sancțiuni Rusiei, așa cum s-ar fi prevăzut în cazul unui eșec al negocierilor de la Minsk de miercuri.
Acesta este primul summit UE la care participă premierul Greciei, Alexis Tsipras, precum și președintele României, Klaus Iohannis.
Uniunea Europeană rămâne deocamdată într-un moment de cumpănă. Chiar și instituțional-administrativ UE plutește în continuare în plină confuzie, după ce președintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, l-a invitat pe președintele ucrainean Petre Poroșenko la Bruxelles, fără să-i consulte pe cei 28, ceea ce a stârnit nemulțumire în unele capitale.
Neavând nimic urgent de anunțat în chestiunea Greciei sau Ucrainei, liderii UE se concentrează așadar pe chestiunea terorismului.
Sigur, terorismul rămâne o chestiune majoră și actuală, dar chiar și aici inițiativele la nivel european sunt foarte greu de adoptat și aplicat, întrucât ele trebuie să țină cont, de fiecare dată, de chestiunea suveranității naționale. Chiar și simpla propunere a unei baze de date și a unui schimb permanent de informații în chestiunea pasagerilor zborurilor comerciale europene pune anumite probleme, întrucât un asemenea schimb de informații nu este reglementat între diferitele țări UE, în vreme ce majoritatea au implementat deja asemenea înțelegeri bilaterale cu SUA.
Cei 28 speră așadar să lanseze o declarație solidă în chestiunea terorismului, lăsând probleme precum Ucraina sau Grecia în sarcina experților și a negocierilor în culise.