Linkuri accesibilitate

Liviu Rotaru: „Ne-am construit mesajul în jurul ideii de menținere a păcii”


Un apel către tinerii Ucrainei și Rusiei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:00 0:00

O inițiativă de pace a tinerilor din Moldova adresată studenților din Ucraina și Rusia.

Un grup de elevi şi studenţi din Republica Moldova au adresat un mesaj video către tinerii din Rusia şi Ucraina cu un îndemn la pace. În înregistrarea plasată pe YouTube, ei spun, între altele, că viitorul tinerilor nu este pe front, ci în familie. Mesajul este înregistrat în limba română, ucraineană şi rusă. De vorbă cu iniţiatorul proiectului, elevul în clasa a IX-a de la Liceul Teoretic cu Profil de Arte „Elena Alistar”, Liviu Rotaru.

Liviu Rotaru: „Ideea a apărut imediat ce am văzut primul videoclip al studenților ruși, care, sincer, a fost destul de brutal. Desigur, al doilea lor spot a fost mai mult ca al nostru, uman. Dacă ucrainenii ar fi răspuns la primul spot al rușilor, s-ar fi transformat toată situația asta într-un război mediatic. Nici noi, nici ei nu au nevoie de așa ceva. Noi eram cei mai potriviți ca să spunem atunci care este părerea noastră ca națiune.”

Europa Liberă: Cine sunt tinerii care au acceptat, care au dorit să se implice și să transmită acest mesaj de pace?

Liviu Rotaru: „Sunt chiar acei tineri care se interesează, care nu rămân indiferenți, care doresc o Republică Moldovă prosperă, doresc pace în lume și cei care au susținut din start această idee. Noi l-am făcut într-un timp mai scurt, într-o săptămână. Dacă am fi avut mai mult timp, pot garanta că am fi avut și mai mulți tineri, și nu numai din universități, ci și din mai multe colegii, din mai multe licee.”

Europa Liberă: În primul mesaj de acest fel, și anume mesajul studenților din Ucraina, aceștia îndemnau studenții din Rusia să nu creadă canalelor de televiziune, să pună la îndoială veridicitatea reportajelor despre războiul din Ucraina. Voi, în jurul cărei idei v-ați construit mesajul?

Liviu Rotaru: „Noi ne-am construit mesajul în jurul ideii de menținere a păcii. Sunt problemele ucrainenilor pe care le au ei cu Rusia și sunt problemele rușilor pe care le au strict cu Ucraina și noi nu am dorit să ne implicăm între ei. Noi, dintr-o parte și mai ales din partea Ucrainei am ridicat mâna, nu timizi, ci destul de verticali și am spus: oameni buni, acolo chiar este război. Noi război nu vrem și nimeni în lumea asta nu vrea război.

Ucrainenii au într-adevăr dreptate și ei suferă acum, cum am suferi și noi. Noi am evitat să facem aluzie la război, la un eventual conflict, dar noi ne dăm seama că acest conflict ne afectează și pe noi, dacă nu direct atunci indirect. Noi nu facem niște previziuni sumbre, dar spunem că noi suntem de partea păcii. Ni s-a reproșat că de foarte multe ori i-am numit frați.”

Europa Liberă: I-ați numit frați pe ucraineni?

Liviu Rotaru: „Da, pentru că buneii noștri, buneii lor au fost deportați. Deportările au lovit mai întâi în Ucraina și după asta sistemul aplicat în Ucraina în anii 1932-1933, a fost aplicat la noi în 1944. Ideea este că au suferit ei, iar după asta am suferit şi noi. Atunci nu aveam posibilitatea, dar trebuie să învăţăm şi noi de pe urma unor greşeli.”

Europa Liberă: Studenţii ucraineni i-au îndemnat pe cei ruşi să pună la îndoială ceea ce văd la televizor. În opinia ta, acest lucru ar trebui să îl facă şi cei din Republica Moldova care urmăresc posturile de televiziune, nu doar ruseşti, de exemplu?

Liviu Rotaru: „În toată lumea este aşa, presa, cu părere de rău, nu este chiar atât de liberă cum se vorbeşte şi cum ne-am dori cu toţii. Eu sunt de părere că cetăţenii din Republica Moldova, basarabenii au posibilitatea să îşi aleagă ei sursele, pentru că aveam şi aceleaşi posturi retransmise din Rusia. Din ceea ce văd eu în reportajele retransmise aici, într-adevăr au de ce se îndoi, numai că sunt foarte mulţi oameni care gândesc într-un mod strict, merg pe o linie şi nu vor să se uite nici în stânga, nici în dreapta.”

Europa Liberă: Referindu-ne la aceste mesaje, această campanie, cred că-i putem spune aşa, pe lângă faptul că tinerii s-au unit, au filmat un mesaj, ce contează, implicarea, faptul că nu sunt indiferenţi?

Liviu Rotaru: „Contează totul. Nu am investit nimic pentru realizare, am investit doar suflet. Trebuie să apreciem şi iniţiativa. Mulţi ne spuneau că ceea ce am făcut nu a ieşit bine, dar iniţiativa contează. Eu consider că şi ceea ce am făcut am făcut bine. Pur şi simplu am făcut-o diplomatic, nu am făcut nici o provocare, pentru că noi nu vrem să facem provocări, noi din contra dorim să ameliorăm situaţia. Aceste lucruri care s-au întâmplat ne pot influenţa viitorul şi noi trebuie să îl lăsăm să fie influenţat în direcţie pozitivă.

Desigur, dacă ar fi mai mulţi tineri cu iniţiativă ar fi cu atât mai bine. Ne-am spus părerea, nu ştiu pe cât am reuşit să influenţăm situaţia, pentru că ne dăm seama că această situaţie nu va fi influenţată de nişte grupuri de tineri, cel puţin nu acum. Dar începând cu videoclipuri, cu diferite articole, spunându-ne clar părerea,vom demonstra că viitorul nu pluteşte în vânt, ci se află în mâini sigure.

Avem multe mesaje, şi din Ucraina, şi din Rusia. Mie mi-a plăcut mesajul de sfârşit al studenţilor ucraineni, care îi îndeamnă pe ruşi să concureze, să se bată la olimpiade şi la jocuri olimpice. Acelaşi mesaj îl avem şi noi: nu trebuie să ne întrecem în strategii militare, ci în inovaţii, în tehnică, în literatură, în artă.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG