Pe fondul deprecierii leului moldovenesc față de euro și dolar, guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, a anunțat marți o nouă mărire a ratei-cheie a dobânzii. Cu aceeași ocazie, el a făcut apel la populație să nu stocheze valuta și să nu intre în panica scumpirilor, spunând că deocamdată ele sunt mai mici decât ar justifica-o evoluția cursului de schimb. Diana Răileanu a vizitat la puțin timp după declarația guvernatorului BNM un mare magazin din capitală și ne spune ce a văzut.
Preţ de câteva minute am căutat un loc liber în parcarea hipermarket-ului amplasat în drum spre aeroport. Atunci am înţeles că voi avea nevoie de cel puţin două ore pentru cumpărăturile care durau, de obicei, cel mult o oră. Lipsa coşurilor pentru cumpărături la intrare a fost un prim semn că presupunerea nu-i lipsită de temei. În magazin, departamentele pentru electrocasnice, jucării şi băuturi alcoolice erau ignorate de cumpărători. În schimb cu greu îţi puteai face loc la rafturile cu cereale, conserve şi lactate. Unele erau pustii deja. Obosită, vânzătoarea de la casă mi s-a plâns că nu a apucat să mănânce de dimineaţă şi că ziua de muncă, cel mai probabil, se va încheia aproape de miezul nopţii. Aceeaşi privelişte am surprins-o şi astăzi, în Piaţa Centrală a capitalei:
„Cumpărăm tot ce ne cade la mână, tot ce-i mai ieftin... euro şi dolarul totul au scumpit.”
Europa Liberă: Ieri, Guvernatorul Băncii Naţionale îndemna oamenii să consume mai puţin. Să strângă cureaua...
„Cum să strângem cureaua dacă şi aşa suntem săraci. Copii cu ce să-i hrănim?”
„Să trăiască ei cu leafa noastră, ş-apoi să vedem cum vor merge în vacanţe cu 30 de mii. Noi prăşim vara, nu ne ducem în vacanţă, iar tot anul lucrăm.”
„Copiii lor sunt peste hotare cu milioane, iar ai noştri aici măcar la o şcoală profesională nu pot învăţa.”
Europa Liberă: Dvs, dacă ar fi să renunţaţi la ceva, care ar fi acest bun?
„La o haină, or de mâncat trebuie, că mănânci în fiecare zi. Haina o speli şi o porţi ani de zile.”
Se pare că îndemnul guvernatorului Dorin Drăguţanu de raţionalizare a consumului a avut un efect invers decît cel aşteptat de şeful Băncii Naţionale. Explicaţia economistului Ion Tornea de la Institutul „Viitorul” este că oamenii nu au făcut nimic altceva decît să investească economiile pe care le-au avut în lei în produse de care oricum vor avea nevoie în viitorul apropiat:
„Este o încercare a oamenilor de a-şi salva economiile, iar o altă explicaţie aşteptările negative cu privire la preţuri, pentru că toţi îşi dau seama că preţurile vor exploda. Dacă ne referim la cei cu venituri înalte, probabil că aceştia vor renunţa la bunuri scumpe, bunuri de lux, probabil că nu vor mai cumpăra maşini de marca Porche, dar vor cumpăra modele mai puţin scumpe, sau nu vor cumpăra imobile de două milioane, dar vor cumpăra de doar un milion, adică vor „sărăci” şi ei. Populaţia cu venituri mai mici, în schimb, va fi nevoită să renunţe la bunuri de primă necesitate şi aici e diferenţa cea mai mare.”
Confirmând parcă constatarea expertului de la Institutul „Viitorul”, deputatul Chiril Lucinschi, recunoaşte că şi legislatorii sunt îngrijoraţi de slăbirea monedei naţionale. De altfel, membrul Comisiei pentru economie, buget şi finanţe susţine că în scurt timp urmează să vină cu explicaţii în Comisie responsabili din domeniu:
„Noi convocăm şedinţa extraordinară la Comisia Buget şi finanţe, vom audia guvernatorul Băncii Naţionale, ministrul Finanţelor, Economiei, să vedem ce putem face pentru a ameliora situaţia. Cel mai urât lucru ar fi dacă vom intra cu toţii în panică.”
Europa Liberă: Dle Lucinschi, dar la ce renunţă un deputat atunci când trebuie să strângă cureaua?
Chiril Lucinschi: „Eu nu ştiu la ce pot să renunţ... Cu siguranţă nu voi renunţa la educaţia copiilor, mă refer la cei care învaţă peste hotare. Sunt gata să renunţ la orice, dar nu la învăţătura lor. O să vedem la ce putem să renunţăm. Înseamnă că, nu ştiu, vom mânca mai puţin şi mai modest.”
Îngrijoraţi de slăbirea leului s-au arătat şi mai mulţi artişti care obişnuiesc să cânte pe la nunţi, plătiţi fiind în dolari sau euro. Pe reţelele de socializare unii au exprimat temerea că din lipsă de bani, nunţile în Republica Moldova se vor organiza mai modest, or, pe timp de criza petrecerile si concertele au gust amar.