Zeci de mii de persoane au participat duminică la marșul opoziției de la Moscova, în aminirea lui Boris Nemțov, proeminentul politician de opoziţie asasinat cu o zi mai devreme. Marşul a substituit, aşadar, o demonstrație de protest împotriva politicii președintelui Putin. Am reuşit să obținem un interviu de la unul dintre participanţi, jurnalistul Ilia Barabanov, correspondentul special al ziarului Kommersant, care l-a cunoscut personal pe Boris Nemțov.
Ilia Barabanov: „L-am cunoscut timp de mai mulţi ani şi cred că toţi cei care l-au ştiut personal îl vor memoriza ca pe un om foarte vesel, sincer şi gata să-şi ofere ajutorul altor oameni. Ceea ce s-a întâmplat e o tragedie pentru foarte mulţi oamenii cu raţiune din Rusia.”
Europa Liberă: Am văzut la ştiri o femeie din Kiev, unde la fel a avut loc un marş în memoria lui Boris Nemţov, care spunea că odată cu acest asasinat, Rusia a murit. Cum înţelegeţi aşa o părere, sunteţi de acord cu ea sau, dimpotrivă, Rusia s-ar putea trezi după aceasta?
Ilia Barabanov: „Eu ştiu că a murit un om foarte bun şi luminos. Cum va influenţa asta societatea, la ce va aduce, ce urmări ar putea exista? Mie mi se pare că acum e devreme să vorbim despre astfel de lucruri şi nici nu e momentul. Trebuie să mai treacă câteva zile, marţi va fi înmormântat, ne vom lua rămas bun de la el, şi după asta va veni timpul pentru analize. Să vedem cum am ajuns în această situaţie în care, în centrul Moscovei, sub pereţii Kremlinului, omul e asasinat şi nimeni nu a fost găsit la două zile de la crimă.”
Europa Liberă: Cât de ciudat e pentru dvs., ca jurnalist, că sunt lansate în circulaţie, parcă intenţionat, atât de multe ipoteze despre posibilele motivaţii ale asasinatului, inclusiv motivaţii personale?
Ilia Barabanov: „După orice crimă se lansează mai multe versiuni şi ancheta este obligată să le examineze pe toate. Dar eu cred că pentru cei mai mulţi e evident că motivul crimei e activitatea politică a lui Boris Nemţov. Desigur, este o crimă motivată politic.
Este indubitabil că acest lucru a fost făcut de un profesionist, care s-a asigurat că nu va nimeri în obiectivul camerelor de luat vederi, care l-a filat pe Boris. Este evident că e o crimă foarte detaliat organizată. Despre motive nu aş vrea acum să vorbesc, dar e clar că e o crimă demonstrativă. Da, cred că se încearcă să se înspăimânte populaţia.
Da, cred că gradul de ură în societate a atins un nivel extraordinar că s-a ajuns ca în centrul oraşului să fie omorâţi politicieni. Probabil asta arată că toată societatea, toată ţara sunt foarte serios bolnave. ”
Europa Liberă: Printre liderii de opoziţie, cum se poziţiona?
Ilia Barabanov: „Boris Nemţov era co-copreşedinte al unuia dintre partidele de opoziţie oficial înregistrate, de care în Rusia nu sunt prea multe. De aceea sigur că valoarea lui politică nu poate fi neglijată. În acelaşi timp lideri ai opoziţiei sunt mai mulţi, dar l-au omorât nu ştiu de ce anume pe el.”
Europa Liberă: Colegul și prietenul lui din opoziție, Ilia Iașin, a spus agenției Reuters că în cursul nopții de după atentat, în apartamentul lui Nemțov a avut loc o descindere a anchetatorilor care ar fi luat majoritatea documentelor din raportul lui despre prezența trupelor ruse în Ucraina. Cunoaşteţi ceva despre asta?
Ilia Barabanov: „Nu. Ne-am văzut cu Ilia, dar nu am vorbit despre aşa ceva. Ar putea fi nişte acţiuni fireşti ale anchetei. Nu ştiu.”
Europa Liberă: Dar despre acest raport pe care îl pregătea Boris Nemţov cunoaşteţi ceva?
Ilia Barabanov: „Eu ştiu că el intenţiona să prezinte un raport despre participarea Rusiei în războiul din estul Ucrainei. Am vorbit la acest subiect cu el când ne-am văzut ultima dată, cu câteva zile înainte de asasinat, în studiul postului de radio Eho Moscvî. Eu în ultimele luni am lucrat în estul Ucrainei, am relatat despre situaţia de acolo. Şi când am vorbit despre evenimentele din Ucraina, el mi-a povestit despre acest raport. Dar nimic altceva mai concret nu cunosc.”
Europa Liberă: Ar putea fi un motiv al crimei acest raport?
Ilia Barabanov: „Pentru mine este absolut limpede că acest asasinat este legat la modul cel mai direct cu războiul din Ucraina. Pentru că acest grad de ură care există acum în societatea rusă a apărut din cauza propagandei de stat, iar propaganda de stat s-a declanşat în legătură cu războiul din Ucraina.”
Europa Liberă: Cum simţiţi această ură?
Ilia Barabanov: „E suficient să conectezi un post de televiziune rusesc şi totul devine clar. Uitaţi-vă duminica la emisiunile lui Dmitri Kisilev, vizionaţi o singură emisiune şi imediat veţi înţelege în ce grozăvie trăim noi aici.”
Europa Liberă: Şi oamenii? Sunt îngroziţi?
Ilia Barabanov: „Mie îmi e dificil să răspund la aşa întrebări. Unii se tem. Dar în jur de 100 de mii de oameni au ieşit în stradă în memoria lui Boris Nemţov. Cred că aceştia oameni nu se tem. Alţii s-ar putea să se teamă. Nu ştiu”
Europa Liberă: Ce va fi mai departe? Am văzut păreri că acest marţ e o revoltă şi că revolta se va amplifica…
Ilia Barabanov: „Nu am deocamdată nici o părere. Să fiu sincer, deocamdată nici nu pot realiza că am pierdut un am atât de valoros şi de bun.”