Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:
Transnistria a intrat în regim de economie severă – salariile şi pensiile ar putea fi tăiate cu 30 la sută. Proteste la Tiraspol împotriva politicii de austeritate a administraţiei lui Şevciuk. Şi… despre nevoile copiilor invalizi şi solidaritate umană.
Începem, ca de obicei, cu buletinul de știri şi principalele evenimente ale săptămânii trecute:
***
Executivul de la Tiraspol ar putea să achite, în luna martie, doar 70 la sută din valoarea pensiilor şi a salariilor bugetarilor. Restul de 30 la sută se vor considera datorie şi vor fi plătite atunci când vor fi suficienţi bani în buget. Anunţul a fost făcut vineri de responsabila de finanţe de la Tiraspol Elena Ghirjul la şedinţa unei comisii speciale, înfiinţate în ajun, pentru distribuirea banilor de la buget conform priorităților. Potrivit agenţiei Novostipmr, Elena Ghirjul a spus că există riscul ca, în luna aprilie, bugetul regiunii să nu fie în stare să achite decât jumătate de valoarea pensiilor şi a salariilor bugetarilor. Potrivit ei, veniturile la buget sunt în continuă scădere, iar previziunile nu sunt optimiste. În luna februarie în buget s-a adunat numai jumătate din suma necesară pentru plata pensiilor şi a indemnizaţiilor sociale. În lipsa banilor pentru pensii şi salarii, de la începutul anului nu au fost finanţate decât parţial şi alte capitole importante cum ar fi procurarea de medicamente şi alimente, întreţinerea caselor de copii, procurarea de combustibil pentru ambulanţe şi maşinile poliţiei.
Liderul transnistrean Evgheni Şevciuk i-a convocat, miercuri, pe reprezentanţii principalelor instituţii ale puterii din regiune pentru a discuta despre acţiunile prioritare în condiţii de criză şi deficit bugetar sever. „Este o situaţie neplăcută, grea, însă noi vorbim despre acest lucru în mod deschis şi transparent”, a spus Şevciuk. Potrivit lui, Tiraspolul are la îndemână două modalităţi de a acţiona: prima - să acopere necesităţile bugetare printr-o emise monetară şi devalorizarea rublei; şi a doua - să reducă cheltuielile şi plata pensiilor şi a salariilor în mod proporțional veniturilor. „Sunt decizii nepopulare, însă guvernul şi toate instituţiile puterii sunt nevoite să le accepte în actualele condiţii. Înţelegem că cea mai mare parte a cetăţenilor noştri au venituri destul de mici, însă şi posibilităţile noastre de a contracara criza sunt limitate de resursele de care dispunem”, a declarat Evgheni Şevciuk.
Şeful administraţiei de la Tiraspol a mai avut o şedinţă, vineri, cu şefii structurilor de forţă. Potrivit serviciului său de presă, s-a discutat despre finanţarea şi activitatea instituţiilor din regiune, în special a structurilor de forţă, în condiţii de criză bugetară. Şevciuk le-a cerut să menţină la nivelul corespunzător activitatea pacificatorilor şi a organelor de drept în Zona de Securitate, un nivel înalt de apărare şi de control la graniţă, al ordinii publice pe întreg teritoriul regiunii şi al securităţii instituţiilor penitenciare.
Pentru a diminua presiunea crizei asupra populaţiei, executivul de la Tiraspol a dispus reducerea tarifelor şi acceptarea plăţilor în rate la unele servicii în comun. Este vorba despre consumul de gaze naturale, energie electrică, încălzire, apă rece, apă caldă şi canalizare. „Actualele tarife sunt la o cotă limită. Examinăm posibilitatea reducerii lor puţin sub acest prag, cu 10-20 la sută, în funcţie de posibilităţi”, a declarat vineri şeful comitetului pentru preţuri şi politică antimonopol de la Tiraspol Vitali Ulitka. Ce tarife şi cu cât ar putea fi reduse se va afla în zilele următoare, a spus Ulitka. Potrivit lui, tarifele pentru serviciile de întreţinere şi reparaţie a sectorului de locuinţe vor rămâne deocamdată la actualul nivel, deşi la începutul anului s-a anunţat o majorare gradată a acestora cu până la 72 la sută. De atunci, taxele pentru sectorul de locuinţe au crescut cu 35 la sută.
În mesajul său anual, adresat joi locuitorilor Transnistriei, Evgheni Şevciuk a declarat că situaţia cu care se confruntă regiunea în ultima perioadă este fără precedent. Şevciuk a spus că niciodată până acum evenimentele din Moldova şi Ucraina nu au influențat atât de mult toate domeniile de activitate din Transnistria. El a deplâns ceea ce a numit blocarea de către Ucraina a circulaţiei pe segmentul transnistrean al frontierei şi introducerea unor restricţii suplimentare de către Kiev şi Chişinău în comerţul extern al regiunii. Şevciuk a spus că marea majoritate a inițiativelor de cooperare şi bună-vecinătate ale Tiraspolului au rămas fără răspuns din partea Moldovei şi Ucrainei. El a menţionat că în ultimul an, totuşi, s-au produs şi evoluţii pozitive: Chişinăul a anulat accizele la importul transnistrean, plăţile de perfectare a operațiunilor de import-export şi taxa ecologică pentru companii transnistrene şi a prelungit protocolul privind circulaţia feroviară între cele două maluri ale Nistrului.
Directoarea Liceului cu predare în grafia latină Ştefan cel Mare şi Sfânt din Grigoriopol, Eleonora Cercavschi, a fost oprită la postul de control de la Doroţcaia, unde așa-zișii vameși transnistreni ai confiscat plăcuțele de înmatriculare ale mașinii în care se afla. Cercavschi a fost lăsată după câteva ore să plece acasă, dar fără numerele mașinii despre care vameșii au spus că sunt false. Profesoara a declarat agenției IPN că a depus o plângere, și a afirmat că în opinia ei acest incident are legătură cu activitatea ei la liceul din Grigoriopol.
***
Europa Liberă: Politicile de austeritate ale administraţiei Şevciuk au început să scoată oamenii în stradă. În ultima zi de iarnă, la Tiraspol a avut loc un miting de protest împotriva majorării tarifelor la serviciile din sectorul de locuinţe, medicină şi învăţământ. Organizatorul acţiunii, Mişcarea socială „Unitatea populară” solicitase autorităţilor ca mitingul de protest să aibă loc în piaţa centrală a oraşului, dar i-a fost repartizat un loc – terasa de vară a Parcului Victoriei. La miting s-au adunat cca 300 de oameni din mai multe localităţi şi raioane din regiunea transnistreană.
Liderul Mişcării „Unitatea populară” Anatolii Dirun a îndemnat oamenii să nu se sfiască să întrebe autorităţile ce au făcut şi de ce au adoptat anumite decizii, indiferent în ce domenii: medicină, educaţie sau agricultură.
Anatolii Dirun: „Costul întreținerii unui hectar de pământ a crescut, în medie, de 2,5-3 ori. Aici intră şi irigarea şi energia electrică, ş.a.m.d. Iar nouă ne spun că agricultura se va descurca. Aş vrea să mă uit la aceşti specialişti cum se descurca ei în aceste condiţii. Atunci când ministrul ne spune că aveţi o productivitate mică la hectar, l-aş ruga pe acest ministru să se urce pe tractor şi să lucreze mecanizator. Există experienţa Rusiei: criza din 1998 – guvernul Kirienko a fost demis. L-au chemat pe Primakov. Şi ţara a revenit la normalitate şi a început să se dezvolte.”
Denis Sivakov, preşedinzele Fundaţiei pentru dezvoltare economică şi umanitară „Sozidanie” i-a îndemnat pe transnistreni să-şi apere viitorul lor.
Denis Sivakov: „În 2012 am fost la forumul internaţional Seliger din Rusia, unde ne-a vizitat şi preşedintele Rusiei Vladimir Putin. Am reuşit să-i adresez o întrebare despre soarta de mai departe a Transnistriei, ce crede despre asta Rusia. Atunci preşedintele Rusiei Vladimir Putin a spus că numai poporul însuşi al Transnistriei îşi poate decide soarta, iar Rusia va sprijini această decizie. L-au citat mulţi politicieni, inclusiv preşedintele nostru. Dar în acelaşi timp se încearcă înfierarea noastră cu dangaua Maidan. De aceea, eu vreau să declar că noi facem ceea ce-a spus preşedintele Vladimir Vladimirovici Putin. Noi ne croim soarta noastră. Eu vreau ca din acest stat să nu plece tinerii, eu vreau ca ei să rămână şi să lucreze aici spre binele Transnistriei. Pentru viitorul tău trebuie să lupţi”.
Şefa comitetului local din circumscripţia 35, Vera Tremba, s-a arătat indignată de creşterea fulminantă a preţurilor la serviciile medicale şi a facturilor pentru serviciile în comun, în timp ce pensiile ar putea fi reduse cu 30 la sută, după cum a anunţat şeful administraţiei transnistrene.
Vera Tremba: „Tarifele la întreţinerea sectorului de locuinţe au atins cote insuportabile. Cum putem supravieţui cu salariile noastre? Mi-au zis că pensia medie este de 1400 de ruble. I-am întrebat atunci: cum adică – medie? Pentru că la noi pensiile sunt de 600, 700, 800, la mine pensia-i de 940 de ruble. Am achitat facturile pentru luna ianuarie şi m-a costat 490 de ruble. Şi ce mi-a rămas? Pe ce să trăiesc? Iar nouă ne-au majorat preţurile la pâine, la medicamente enorm de mult – dacă în august dădeam pe medicamente 80 de ruble, acum le-am cumpărat cu 190”.
Vadim Doni, deputat în sovietul orăşenesc Tiraspol, a declarat că frumoasele şi noile troleibuze care circulă de câteva luni pe străzile din Tiraspol şi Bender nu ar fi de fapt un cadou din partea Rusiei, ci ar fi fost procurate în leasing, şi acum populaţia şi aşa săracă a Transnistriei trebuie să suporte această cumpărătură. O prevedere cu aceste cheltuieli a fost indicată în proiectul bugetului orăşenesc pe care aleşii locali nu o acceptă şi refuză să o aprobe.
Vadim Doni: „Am senzaţia că noi încă n-am ieşit din criza asta, încă din anii 90. Însă nu ştiu de ce în urma acestei crize cineva devine mai bogat, transformând lumea în oamenii săraci iar în ultima vreme cred că cineva doreşte în genere să ne transforme în cerşetori. Iertaţi-mă, ce facem? De aceea astăzi vom vorbi cu voce tare, aşa încât actuala putere să ne audă, să-şi audă poporul, să audă aspiraţiile acestor oameni, pentru că mai mult nu se poate continua”.
În încheierea mitingului au răsunat îndemnuri la unitate pentru restabilirea echităţii sociale.
„Vreau să spun că pentru omul rus, atunci când el ştie că luptă pentru adevăr, nu există ţinte de neatins. Când omul rus simte că luptă pentru dreptate, el cu siguranţă va învinge. Cauza noastră e dreaptă şi noi cu siguranţă vom învinge!”
Iată şi câteva opinii culese de la manifestanţi după încheierea protestului :
- Вчера президент дает интервью вечером в 21 час. Один журналист купленный задает ему те вопросы, которые ему выгодно. Почему других журналистов нет, чтоб задали те вопросы? В прошлом году такая же картина была. Что тут за разговоры, почему нет других журналистов? На что жить? И он еще хочет отобрать, сидит вразвралочку по этому телевидению, и так это все… Ну, это наглость просто. Я считаю, что людям надо быть более или менее приличным.
- Я не знала, что будет это мероприятие. Но, во всяком случае, чувствуется по атмосфере: люди страдают от отсутствия информации. Я, например, тоже написала в комитет цен, попросила предоставить мне информацию. Мне говорят: объясните, что она затрагивает ваши интересы. Я считаю, это очевидно, что она затрагивает. И эта переписка длится месяцами, месяцами вот это все тянется, и люди не выдерживают, перестают дальше добиваться. Я вот сколько по интернету почитала, как люди пытались там то ли перерасчет за оплату подъездов, то ли еще что…. В первую очередь нам хамят, грубят, потом мы месяцами ждем какого-то ответа, потом… В общем, так до бесконечности.
- Вот я бы хотела узнать, какая клиника придумала эти тарифы – от общей площади. Оказывается, моя площадь гадит при территории заводской, моя площадь едет в лифте, освещает мою квартиру… На такой же площади, допустим, целый стояк, а на стояке живут два пенсионера, дальше живут 6-8 человек, дальше сдают квартиру 6-8, все ездят, а оплачивают два пенсионера. От площади. Мы с мужем получили эту квартиру 22 года стояли, дети разошлись. Да, площадь 74 квадрата, но почему я должна оплачивать по таким тарифам – от площади? А не от прописанного числа?
- У меня мать лежит парализованная 14 лет, пропахала 45 лет на государство, а сейчас с нее снимут, и что она будет получать? За что платить? Чем платить?
- Пусть свои деньги снимут сразу, со своего правительства снимут деньги. А потом уже у нас берут.
Europa Liberă: Opinii ale participanţilor la acţiunea de protest de sâmbătă de la Tiraspol.
***
Europa Liberă: Despre criza bugetară, deciziile nepopulare ale administraţiei transnistrene şi eventuale soluţii am stat de vorbă cu analistul economic de la Tiraspol Serghei Melnicenko.
Serghei Melnicenko: Căderea activităţii economice externe a agenţilor economici din Transnistria, atât la import cât şi la export, a dus la scăderea nivelului de venituri la buget. Acest lucru a fost prognozat la sfârşitul anului trecut şi chiar în luna noiembrie, în timpul examinării legii bugetului pentru anul 2015. Situaţia s-a dovedit a fi şi însă cu mult mai pesimistă decât prognozele. Şi asta în condiţiile în care se ştie că în lunile ianuarie şi februarie, de regulă, se acumulează mai puţine venituri în buget din impozite. Situaţia este cea care este. Cauzele sunt cunoscute – scăderea interesului faţă de producţia întreprinderilor transnistrene, devalorizarea valutei naţionale nu numai în Rusia, Moldova şi Ucraina, dar şi slăbirea monedei euro faţă de dolar, plus o conjunctură nefavorabilă a preţurilor pentru producători. Toate acestea au dus la faptul că bugetul nu mai acumulează veniturile prognozate. Respectiv, într-o asemenea situaţie eşti nevoit să manevrezi cu resursele bugetare. Una din soluţiile adoptate, de nevoie, a fost crearea comisiei speciale pentru distribuirea mijloacelor bugetare. De ce a fost creată? Întrucât, în prezent, sunt plătite la timp doar pensiile, dar salariile bugetarilor sunt achitate cu întârziere. În afara celor două, însă, mai sunt şi alte capitole de cheltuieli sociale garantate. Problema e că de la începutul anului nu au fost finanţate deloc asemenea capitole ca procurarea de medicamente, procurarea de hrană pentru instituţiile de tip închis aflate sub patronaj social – adică şcoli, grădiniţe de copii, instituţii de corecţie, structurile de forţă, ş.a.m.d. – instituţii care au nevoie de produse alimentare. Rezultă că veniturile bugetului sunt îndreptate numai spre achitarea pensiilor şi a salariilor. Dar o atare situaţie nu poate dura la nesfârşit. Există necesităţi stringente. Spre exemplu, combustibil pentru maşinile salvării sau asigurarea activităţii forţelor de menţinere a păcii, a structurilor de forţă, ş.a.m.d. De aceea, funcţia aceste comisii speciale este să distribuie banii spre anumite capitole de cheltuieli în funcţie de priorităţi. S-a anunţat că ea se va reuni în şedinţă o dată pe lună. Dar nu exclud că în legătură cu înrăutăţirea situaţiei financiare se va întruni mai des. Ministerul finanţelor deja monitorizează situaţia în regim non-stop, veniturile acumulate sunt împărţite imediat şi desigur că toate acestea sunt lucruri foarte dificile în lipsa resurselor”.
Europa Liberă: Dle Melnicenko, în ultimele luni, la diferite nivele, s-au discutat diverse propuneri pentru ieşirea din criză. În cele din urmă, recent chiar, administraţia a anunţat că are deja o strategie sau un plan de măsuri anti-criză. Ce soluţii are la îndemână, care sunt priorităţile?
Serghei Melnicenko: „Au existat diferite opinii. De exemplu, Sovietul suprem a înaintat cu 35 de propuneri. Guvernul a venit un pachet de 31 de propuneri. În mod evident, preşedintele a susţinut măsurile avansate de executiv şi acum ei intenţionează să ceară Sovietului suprem să modifice unele acte legislative şi vor amenda şi unele decizii ale guvernului. Printre priorităţi, din ceea ce se află la suprafaţă, este eliminarea barierelor administrative, îmbunătăţirea climatului de investiţii, reducerea numărului de controale. De fapt, multe măsuri seamănă mai mult cu o copie a planului care a fost elaborat în Rusia şi se numeşte, dacă ţin bine minte, 65 de paşi sau aşa ceva. Desigur, situaţia nu este plăcută. Unii experţi, unii analişti spun că o criză de asemenea proporţii nu s-a produs până acum în Transnistria niciodată în toţi cei 25 de ani de când există. Deşi, putem spune că regiunea există într-o criză permanentă. Ne putem aminti şi de criza din anul 1998, când Rusia a încetat să mai primească marfă din Transnistria; apoi martie 2006, când Moldova şi Ucraina au introdus un nou regim vamal; a urmat anul 2009 când ecoul crizei economice globale a ajuns şi până în Transnistria; şi iată acum este un nou val – principalii noştri parteneri comerciali se află şi ei în recesiune economică, plus la asta Rusia este supusă şi sancţiunilor din partea ţărilor occidentale. Toate acestea îşi lasă amprenta negativă pe situaţia bugetului şi a finanţelor din Transnistria. Cu atât mai mult cu cât până acum nu există o confirmare oficială a informaţiei că în martie, din Rusia, ar urma să vină mijloace pentru plata lunară a suplimentelor la pensii în valoare de 160 de ruble transnistrene sau aproximativ 15 dolari. Nu există o confirmare oficială. Între timp, a fost redus suplimentul lunar la pensii din bugetul transnistrean, de la 100 la 50 de ruble. Deşi se spune că-i un mecanism temporar, deputaţii încearcă să anuleze veto-ul impus de preşedintele Şevciuk creând o comisie de conciliere. Cu alte cuvinte, sunt puţine perspective optimiste. Şi nu exclud că dacă anul trecut, vara, într-o situaţie mai puţin nefavorabilă, executivul a apelat la reducerea salariilor bugetarilor în iunie cu 20 la sută, iar apoi în iulie, august, septembrie şi octombrie a introdus săptămâna de muncă de 4 zile, deci nu exclud că această experienţă va fi repetată, ceea ce va provoca cel mai probabil, într-o măsură şi mai mare, migraţia forţei de muncă”.
Europa Liberă: Opinia analistului economic de la Tiraspol, Serghei Melnicenko.
***
Europa Liberă: Criza bugetară a lovit greu nu numai în salariații şi pensionarii din regiunea transnistreană, dar şi în persoanele care au nevoie de îngrijiri speciale. Începând cu 2015, au intrat în vigoare noi acte normative care reglementează ordinea de oferire a asistenței pentru categoriile social-vulnerabile. Despre felul în care aceste noi reglementări au influențat familiile cu copii cu nevoi speciale, corespondenta noastră Karina Maximova a stat de vorbă cu șefa Asociației familiilor cu copii invalizi, Larisa Gorbatenko, cu sediul la Tiraspol.
Europa Liberă: Larisa, spuneți-mi, ce au câștigat și ce au pierdut familiile în care sunt educați copii cu nevoi speciale, după intrarea în vigoare a noilor prevederi?
Larisa Gorbatenko: De câștigat nu am câștigat nimic, iar de pierdut am pierdut aproape totul. Dacă înainte suplimentele la pensii erau de 165 ruble, cele din asistența Rusiei, și încă 100 de ruble în calitate de compensații pentru procurarea pâinii, atunci acum nu avem nici una, nici alta, ci doar 50 de ruble și atât. Ni s-au anulat facilitățile la deservirea medicală, la procurarea cărucioarelor pentru invalizi, la protezare, la medicamente – chiar dacă despre aceste lucruri se spune doar atunci când vii și întrebi. De fapt, pentru a ne lipsi de aceste facilități, ar fi trebuit să fie schimbată legea. Dar din moment ce legea nu este schimbată, înseamnă că la mijloc este fie o dispoziție sau un decret al președintelui, fie al executivului.
Acum, avem facilități doar la serviciile de întreținere. Înainte aveam și medicamente gratuite, și tratament gratuit în spital, sau cu o reducere de 50 la sută, primeam cărucioare pentru invalizi pe gratis, iar copiii noștri mergeau la sanatoriu pentru tratament. Acum toate aceste lucruri nu mai există pentru noi, iar în administrația locală mi s-a spus așa: „Nu avem dreptul să nu primim actele de la oameni, dar avem la rând oameni care încă din 2005 așteaptă tratament balneo-climateric”.
Europa Liberă: Iar situația cu cărucioarele pentru invalizi care este?
Larisa Gorbatenko: În alți ani cărucioare au fost procurate. Dar căruciorul nu e veșnic, se uzează. În acest an, din câte știu, nu s-a dat nicio rublă nici pentru protezare, nici pentru cărucioare, nici pentru procurarea de aparate auditive – nu mai există nimic din toate astea.
Europa Liberă: Și oamenii sunt nevoiți să supraviețuiască care și cum poate...
Larisa Gorbatenko: Da, din păcate așa este. Și este foarte greu să faci asta dintr-o pensie mizeră de câteva copeici. Trebuie să se țină cont și de faptul că, de regulă, mama de una singură își educă copilul și este nevoită să stea acasă ca să aibă grijă de el. Imaginați-vă că primește o pensie de 900 de ruble (aproximativ 80 de dolari), sumă din care minim 400 de ruble trebuie să achite pentru servicii. Și dacă își dorește să facă un tratament copilului - și orice mamă își dorește acest lucru, doar că nu reușește întotdeauna – trebuie să scoată din buzunar bani nebuni. Dar de unde să-i ia, acești bani, dacă ea stă acasă pe o pensie cu copilul?
Europa Liberă: Reiese că în prezent administraţia se îndepărtează câte puțin de obligația de a oferi sprijin categoriilor social-vulnerabile ale societății?
Larisa Gorbatenko: Se poate spune și așa. Statul nici înainte nu era prea încântat de astfel de oameni. Iar în acest an cu atât mai mult! Cum puteau să ridice tarifele atât de mult și, în același timp, să nu plătească oamenilor salariile, să întârzie cu achitarea pensiilor? S-a gândit cineva la asta? Impresia este că ei trăiesc cu ziua de azi: astăzi au ridicat tarifele, iar mâine poate să vină și potopul.
Europa Liberă: În Bender autorităţile au deschis recent un centru de reabilitate pentru copiii-invalizi, dar acolo sunt acceptați doar copiii cu diagnoze ușoare. Și la Tiraspol există un astfel de centru – OSORȚ, cu statut de organizație neguvernamentală. Acum, și această instituție are probleme. Vă rog să ne dați mai multe detalii despre acest caz.
Larisa Gorbatenko: Ideea este că la Bender este o instituție de stat, iar la Tiraspol – o organizație neguvernamentală. Respectiv, această organizație neguvernamentală pentru a organiza diferite acțiuni, pentru reabilitarea copiilor, trebuie să închirieze un sediu. Până în prezent OSORȚ nu plătea pentru chirie și pentru serviciile de întreținere – ne bucuram că aceste cheltuieli erau acoperite de oraș. În acest an centrului i s-au pus condiții tranșante: până vinerea trecută trebuia completată o declarație despre scopul utilizării acestui sediu, despre felul în care acesta va fi folosit. În baza acestei declarații va fi semnat un contract în care va fi trecută suma pentru chirie și pentru întreținere. Se presupune că toate cheltuielile trebuie să fie acoperite din contul organizației. Respectiv, dacă organizația nu are bani, iar activitățile acesteia sunt necesare, toate cheltuielile vor fi puse pe seama părinților.
Am făcut un calcul preliminar și am ajuns la concluzia că avem nevoie de aproximativ 15 mii de dolari pe an. Dacă aceste cheltuieli vor fi acoperite de părinți, atunci fiecare va trebui să achite câte 800 de ruble. Și sunt doar cheltuieli pentru întreținerea încăperii, fără salariile specialiștilor care lucrează cu acești copii cu nevoi speciale.
Și pentru că este o sălbăticie să iai plăți atât de mari de la părinți, nu exclud că se va decide închiderea centrului de reabilitare. 18 angajați vor rămâne pe drumuri - și este vorba despre specialiști bine pregătiți, care lucrează de ani de zile și care și-au făcut studii și stagieri în multe țări, inclusiv Rusia, Ucraina, Belarus, România, Cehia, Lituania. Pe lângă acești 18 specialiști, 50 de mame vor rămâne fără lucru pentru că nu vor mai avea unde lăsa copilul în timpul zilei de muncă, iar nicio o altă instituție nu primește acești copii. Și mamele vor fi nevoite să se concedieze pentru a putea avea grijă de copii.
Cum va trăi mai departe o astfel de familie? De ce să ne ascundem după deget: aproape 70 la sută dintre familiile cu copii cu nevoi speciale sunt incomplete, mamele de unele singure își cresc fiii și fiicele. Și aceștia vor trebui să supraviețuiască cu 800 de ruble. Aș vrea să-l văd pe cel care va decide să oblige centrul să achite toate serviciile: cum va supraviețui în doi cu un copil bolnav cu – nici nu pot să-i spun pensie. Pentru că pensia presupune posibilitatea de a supraviețui cu acești bani, însă această sumă lunară nu oferă această șansă pentru doi oameni. Și nici nu știu cum să-i spun „mulțumesc” pentru așa ceva.
Singurul lucru pe care îl știu este că tuturor ne este foarte rău. Și atunci când ei încep să compare cum este în Rusia, în Moldova, în Ucraina – pentru mine nu are nicio importanță, pentru că eu locuiesc în Transnistria! De ce trebuie să mă raportez la ce se întâmplă în Rusia sau Moldova? Moldova merge către Uniunea Europeană, Ucraina – către NATO, în timp ce eu și familia mea rămânem aici, la Tiraspol.
Europa Liberă: Cu ce pot fi astăzi ajutate familiile cu copii invalizi?
Larisa Gorbatenko: În primul rând, trebuie măcar un pic majorate pensiile. Și este foarte important să rămână să funcționeze centrul OSORȚ, să existe instituții unde pot fi plasați acești copii cu nevoi speciale atunci când se maturizează, pentru că mamele lor mai devreme sau mai târziu pleacă din viață, iar astfel de „copii maturizați” cu deficiențe de dezvoltare nu sunt capabili să aibă grijă singuri de ei. Trebuie să se facă ceva pentru ei.
Mi se pare important ca măcar cineva să atragă atenția la problemele acestor copii, chiar și atât ar fi foarte bine. Pentru că atunci când vii acasă și te întâmpină un copilaș frumos și sănătos, vine în fugă la tine, te îmbrățișează și spune: „Mămică, te iubesc, mi-a fost dor de tine” – asta este o situație. Și cu totul altceva este când de tine se apropie un copil care nu poate spune nimic, care nu te poate îmbrățișa, nu-ți poate spune cât de mult de iubește și în același timp se uită în geantă să vadă dacă i-ai adus măcar ceva gustos. Și nu se pune problema de ciocolate scumpe de 20 de ruble, ci măcar de ceva dulce, de o rublă, iar tu nu-ți poți permite nici măcar așa ceva – pentru că de o rublă și jumătate poți cumpăra jumătate de pâine și trăi cu copilul măcar două zile... Și cel mai probabil pâinea respectivă o va mânca copilul, iar mama se va uita și va strânge fărâmiturile.
Astăzi a venit la mine o femeie, a adus un certificat. Mă uit la ea, parcă e nehotărâtă. O întreb dacă nu i s-a întâmplat ceva. Iar ea îmi spune: „Nici nu știu cum să-și spun, draga mea... Nu ai putea să-mi dai două ruble de pâine?”
I-am spus că nu-i pot da, pentru că nu am nici eu, dar i-am propus produse alimentare. Aveam ceva hrișcă. Nu vă imaginați cât mi-a mulțumit! Și nu i-am dat decât un kilogram și jumătate de hrișcă și un pic de paste. Eu văd că oamenii pur și simplu nu au ce mânca.
Impresia este că revenim la anii 90. Și, chiar și așa, mi se pare că în anii 90 trăiam un pic mai ușor decât trăim acum. Cel puțin în anul acesta este foarte greu.
Europa Liberă: Oinia Larisei Gorbatenko, şefa Asociației familiilor cu copii invalizi, cu sediul la Tiraspol.
***
Europa Liberă: Cum este să îngrijeşti de un copil cu nevoi speciale în regiunea transnistreană, corespondenta noastră Karina Maximova a discutat şi cu soţii Verbanov, din Parcani.
În anul 2004 în familia lui Evghenii și Irina Verbanov, locuitori ai orașului transnistrean Bender, s-a născut cea de a doua fiică, Olguța. Medicii care au consultat-o au spus că fetița se dezvoltă normal, toți parametrii corespund vârstei. Dar, în noaptea în care a împlinit cinci luni, micuța a făcut convulsii.
De atunci, convulsiile se repetă periodic, iar fetița a început să întârzie în dezvoltare. Acum Olguța are zece ani, iar mama o numește cu tandrețe „floricica noastră”. Sindromul West este o boală gravă de natură epileptică, care necesită o terapie permanentă – aceasta e diagnoza medicilor. Familia nu a renunțat la fiica bolnavă, din contra, dacă apare cea mai mică șansă de a ajuta micuța, părinții încearcă noi metode și tratamente.
După cum spune tatăl, Evghenii, internetul este cel mai bun ajutor în căutarea medicamentelor și clinicilor de care au nevoie. Iar despre faptul că familia are nevoie de ajutor oamenii neindiferenți află tot din rețeaua globală. Datorită banilor astfel colectați, familia a reușit să o ducă pe Olguța într-o clinică din orașul german Bielefeld, specializată în astfel de boli. Din păcate, pentru Olga operația pe creier este contraindicată și acum toată speranța este în medicamentele moderne, care însă nu sunt ieftine, iar unele dintre acestea nici nu pot fi găsite în Transnistria.
„Nici nu știm cine ne-a trimis. Cineva a citit pur și simplu pe site că suntem în căutarea medicamentului Kehppa. Ne-au trimis în ambalaj, noi când ne-am uitat la preț am văzut că au costat vreo 800 de dolari acele cutii. Noi am folosit medicamentul o vreme, am văzut că nu ne ajută, ba e chiar mai rău, am găsit prin internet cine are nevoie de acest medicament și le-am trimis cutiile rămase. Nici nu mai țin minte câte erau – noi am folosit, să zicem, de vreo sută de dolari, iar restul, de vreo 700, le-am trimis mai departe. Nici nu mai știu în ce oraș am trimis - țin minte doar că era undeva în Rusia”.
Irina nu poate merge la serviciu, pentru că nu-și poată lăsa fetița mică fără supraveghere nici măcar pentru câteva ore. În orice moment Olga poate avea din nou convulsii și trebuie luate măsuri urgente pentru a opri criza. Uneori acest lucru necesită intervenția medicilor.
Pentru ca Olga să stea cât mai mult la aer curat, familia a decis să se mute de la oraș la sat. După ce și-au vândut apartamentul din centrul orașului Bender, au cumpărat o căsuță în satul Parcani din raionul Slobozia și s-au mutat acolo.
Irina visează să poată face pentru Olga un mecanism care să-i permită să deplaseze fetița într-un leagăn special. A văzut așa ceva la un moment dat în Rusia:
„Prietenii noștri, care au și ei un astfel de copil, știți ce au obținut din partea unei organizații din Moscova? Pentru o sumă foarte mare de bani – vreo 300 mii ruble rusești – au făcut un sistem de transportare pe toată lungimea camerei, pe hol, prin tot apartamentul – pui copilul în leagăn și îl duci dintr-o cameră în alta, sau în baie, sau unde ai nevoie. Sistemul de ridicare pornește deasupra patului, trebuie doar să muți copilul în leagăn și îl duci ușor, nu trebuie să-l cari peste tot în brațe. Acest sistem a fost făcut de o organizație caritabilă ca proiect social, ceva de genul acesta. Dar la noi despre așa ceva nici nu cred că s-a auzit pe undeva. Ar fi foarte bine să avem și noi așa ceva, pentru că este greu să ducem în brațe fetița ba în baie, ba în cameră”...
Statul îi plătește Irinei 150 de ruble pe lună (aproximativ 13 dolari) pentru îngrijirea copilului bolnav, plus o pensie pentru Olga de 800 de ruble (cam 72 de dolari). Această sumă nu acoperă nici măcar costul medicamentelor pentru copil, fără să mai vorbim despre alte necesități. În familie lucrează doar tatăl, Evghenii, pe lângă asta, în familia Varbanov mai este și fiica cea mare – Catia.
Irina are multe cuvinte de recunoștință pentru oamenii care ajută familia. Aflând despre diagnoza severă a Olguței, o familie din Moscova le-a transmis un fotoliu special pentru spălarea copilului, fotoliu care costă în jur de 2000 de dolari. O altă femeie cu suflet mare le-a trimis deja de două ori cantități mari din medicamentul Microlax, fără de care Olga nu-și poate goli colonul din cauza peristaltismului leneș. Acum, rezervele de Microlax, un medicament foarte scump, sunt pe sfârșite, iar Irina spune că îi este incomod să mai ceară de la aceeași femeie. Ea speră că se vor găsi și alți oameni cu suflet mare care să reacționeze la solicitarea lor și să le ajute să procure acest medicament indispensabil pentru a o menține în viață pe Olga. Numai datorită acestei „circulației a binelui în natură”, spune mama Olgăi, fiica ei continuă să lupte cu boala nemiloasă.
Evghenii a povestit că multe probleme pot fi discutate acum direct cu reprezentanții autorităților prin intermediul rețelei de socializare Facebook. Astfel, acum un an el a pus problema creării unui centru de reabilitare pentru copiii-invalizi, pentru ca mamele să poată să-și lase acolo copiii în timpul zile și să meargă la muncă, iar seara să-i ia acasă. Ideea a fost acceptată, vice-președintele de atunci al executivului transnistrean pe probleme sociale, Natalia Nichiforova, a efectuat câteva vizite în străinătate unde s-a documentat cu privire la o astfel de practică și recent un centru de reabilitare pentru copiii-invalizi a fost deschis la Bender. Dar copiii gravi, precum este și Olga, nu sunt acceptați în acest centru. Și din nou familia Verbanov trebuie să lupte de una singură cu toate greutățile, fără să mizeze prea mult pe susținerea autorităților.
Dar tristețea nu-și are locul în această familie. Irina lucrează în grădină din primăvară până în toamnă, iar iarna face adevărate opere de artă din materialele cele mai simple – paste, ghinde, ațe sau stofe. Gențile colorate croșetate manual, sunt de asemenea o mândrie, iar de multe ori și o sursă de venit pentru familie.
***
Europa Liberă: Doamnelor şi domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulțumește pentru atenție şi vă dorește toate cele bune. Aici e Radio Europa Liberă.