Ucraina a trimis la Washington o adevărată „artilerie grea” pentru a obține exact asta: arme sau, mai bine zis să fie înarmată de Statele Unite. O problemă extrem de controversată pentru administrația Obama. În Congres se pare însă că a crescut numărul legiuitorilor care ar sprijini livrări de arme pentru a balansa ceea ce ei consideră a fi amestecul indubitabil al Rusiei în criza din estul Ucrainei de partea separatiștilor pro-ruși.
Cauza Ucrainei în Comisia senatorială pentru politică externă a fost pledată de fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, care e unul din consilierii președintelui Petro Poroșenko.
Saakașvili a avertizat că numai înarmarea cît mai repede a Ucrainei l-ar putea opri pe președintele rus Vladimir Putin să distrugă „arhitectura” transatlantică și ordinea internațională create după Războiul Rece.
Mai mult, Saakașvili a respins ideea că Statele Unite ar trebui să colaboreze cu aliații europeni în această problemă, atrăgând atenția că Germania se opune categoric, cel puțin pentru moment, înarmării Ucrainei. Pentru fostul președinte georgian „Ucraina este Berlinul de Vest de astăzi; numai că este mult mai ușor de protejat decât a fost Berlinul”.
Vorbind tot miercuri, dar în Comisia de politică externă a Camerei Reprezentaților, asistenta secretarului de stat pentru probleme europene Victoria Nuland a spus că „toate cărțile” rămân pe masă, și că administrația Obama analizează alternativele, inclusiv ce gen de armament ar putea trimite în Ucraina. Pentru moment se pare că ar putea fi vorba de „arme defensive”, dacă vor fi trimise arme.
La Washington a fost invitat și fostul campion mondial de șah Garry Kasparov, unul din liderii opoziției din Rusia. Vorbind miercuri în fața comisiei senatoriale de politică externă, Kasparov a reluat teza lui Saakașvili și anume că Vladimir Putin vrea să distrugă ordinea internațională creată după căderea comunismului:
„Putin a creat un stat polițienesc în Rusia, iar acum e suficient de sigur pe el pentru a încerca să exporte modelul în Georgia, în Ucraina, în Moldova.”
Kasparov l-a acuzat, de asemenea, pe Putin că a creat un stat unde uciderea lui Boris Nemțov a fost posibilă. În opinia fostului campion de șah, după 15 ani la putere și după ce a văzut că Occidentul îi tolerează multe, Putin și oamenii săi și-ar fi pierdut simțul realității:
„Cred că sînt de neatins și asta plus împreună cu atmosfera de ură și suspiciune alimentată de propaganda lui Putin au ca rezultat un amestec letal”.