Linkuri accesibilitate

O necesitate urgentă: semnarea unui Acord de împrumut cu FMI


La o întîlnire între delegația FMI la Chișinău cu reprezentanții fostului guvern Leancă
La o întîlnire între delegația FMI la Chișinău cu reprezentanții fostului guvern Leancă

Opinia unui expert al IDIS „Viitorul”.

Noul guvern moldovean a semnalat că vrea să negocieze un program de cooperare cu Fondul Monetar Internațional. Un asemenea program nu există din 2013, din cauză că guvernele Filat și Leancă nu au reușit să-și respecte vechile angajamente asumate în relația cu FMI, inclusiv adoptarea și aplicarea legilor care ar fi dezvăluit proprietarii din sistemul bancar. De ce este nevoie de un memorandum cu Fondul Monetar Internațional și ce șanse există să fie încheiat?

Ministrul economiei Stephane Bride anunţa săptămâna trecută că Moldova a reluat negocierile cu FMI şi că au avut loc deja câteva întrevederi cu experţii Fondului. „Pregătim bugetul sub monitorizarea şi ghidajul permanent al FMI” declara ministrul.

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor ne-au confirmat şi ei că se poartă discuţii cu experţi de la FMI, fără a da mai multe detalii. Nu este limpede dacă sunt discuţii de rutină, din cele care au loc cu regularitate, sau dacă autorităţile moldovene încearcă să negocieze un nou acord de finanţare cu Fondul. Semnarea unui Acord de împrumut cu FMI este, potrivit mai multor experţi, o necesitate urgentă în condiţiile în care sectorul bancar se confruntă cu probleme grave, rezervele valutare de stat se epuizează, iar prognozata recesiune economică e din ce în ce mai probabilă.

Viorel Gărbu (Idis „Viitorul”)
Viorel Gărbu (Idis „Viitorul”)

Iată comentariul expertului Viorel Gârbu: „Republica Moldova are nevoie de un acord cu FMI în primul rând pentru că suntem într-o situaţie destul de delicată urmare a problemelor de la cele trei bănci comerciale. Acest lucru creează probleme sub aspect macro-economic, iar FMI este instituţia care poate să ne ajute să depăşim aceste probleme. Vedem că rezervele valutare s-a diminuat, au ajuns la mai puţin de trei luni, iar situaţia nu e pe departe finalizată, nu ştim cum va evolua moneda naţională. în anul curent posibil să ne confruntăm cu recesiune. Moldova cu siguranţă va avea nevoie de mijloace financiare, iar FMI ne poate acorda aceste mijloace. Se speră foarte mult la mijloacele financiare pe care le acordă comunitatea donatorilor. Dar pentru a atrage aceste mijloace la fal avem nevoie de un Acord cu FMI.”

L-am întrebat pe Viorel Gârbu daca semnarea unui nou acord cu FMI ar fi posibilă după o perioadă incertă cauzată în principal de ignorarea recomandărilor avansate de FMI?

„FMI mereu este deschis şi poate veni să semneze acordul. Întrebarea este dacă guvernul va respecta acele condiţii care sunt puse în faţa noastră de FMI. În cazul în care nu respectăm condiţionalităţile rămânem fără tranșele financiare negociate cu FMI.”

Programul de cooperare cu FMI a fost întrerupt în 2013, Republica Moldova ratând ultima tranşă, în mărime de 70 de milioane de dolari, din creditul de 570 de milioane convenit cu FMI în 2010.

Lipsa de transparență în sectorul bancar s-a aflat printre cauzele care au dus anul trecut la suspendarea programului de colaborare între guvernul moldovean și Fondul Monetar Internațional. FMI a cerut de mai multe ori autorităților de la Chișinău să ia măsuri eficiente astfel încât „proprietarii de fapt” ai băncilor moldovene sa fiecunoscuți publicului și sa nu-şi ascundă participarea în spatele unor firme de paravan. Cererea a fost adresată şi în luna ianuarie anul trecut, când a eșuat o nouă tentativă a guvernului și FMI să încheie noul program de colaborare.

Viorel Gârbu e de părere că FMI va insista şi de această dată pe transparentizarea proprietarilor din sistemul bancar, dar şi pe mai multe reforme structurale: „FMI cu siguranţă va face referinţă la cum evoluează lucrurile în sectorul bancar, dar şi la reforme structurale, bugetul de stat, deficitul bugetar, îndatorarea, salarizarea bugetarilor, numărul funcţionarilor publici ş.a.m.d.”

Într-o recentă analiză publicată de Fundaţia Mării Negre, expertul român George Scarlat opinează că în 2013 Republica Moldova „s-a lepădat” de FMI pentru că politicienii nu au dorit un nou acord care ar fi introdus disciplină în finanțele publice. Fără finanţare de la FMI economia moldovenească nu are şanse să reziste, or un nou acord va impune Republicii Moldova condiţii foarte stricte şi nepopulare, cum ar fi un deficit bugetar de 1,5%, ceea ce ar însemna reducerea masivă a cheltuielilor din sectorul public, estimează expertul român.

Previous Next

XS
SM
MD
LG