În autonomia găgăuză, se de final campania electorală înainte de alegerile de la 22 martie pentru funcția de bașcan. O campanie în care candidații discută prea mult despre geopolitică, în loc de lucrurile care-i interesează pe alegători, spunea luni ambasadorul european, Pirkka Tapiola, după o conferință la Comrat. Conferința la care a participat ambasadorul european și la care au fost invitați toți candidații a fost urmată astăzi de alta, la care au fost de față trei parlamentari de la Moscova și la care s-a vorbit despre platforma unei singure candidate, ne-a spus prin telefon corespondenta noastră Tatiana Ețco.
La Comrat, a fost organizată o așa-numită conferinţă internaţională „Perspectivele dezvoltării social-economice a UTA Găgăuzia”, la care Partidul socialiștilor din Republica Moldova a invitat 3 deputați din Duma de Stat a Federaţiei Ruse. Este vorba despre deputatul din partea partidului „Edinaia Rossia” Vladimir Afonski, şi reprezentanţii Partidului „Spravedlivaia Rossia” – Alexandr Cetverikov şi Oleg Paholkov. De fapt, această conferință, a fost, mai degrabă, o prezentare a platformei alectorale a candidatei independente la funcția de bașcan, Irina Vlah și un mesaj clar de susținere din partea oficialilor ruși. În cele doua ore cât a durat evenimentul, s-a discutat mai puțin despre acțiuni concrete și mai mult despre apropierea Moldovei, și în special a Gagăuziei, de Rusia, care ar fi unica soluție pentru redresarea economiei din regiune.
Deputatul rus Paholkov, care a fost aplaudat de mai multe ori în timpul discursului său, a menționat că autoritățile rusești au luat o decizie unică în istoria lor, atunci când au înțeles că nu este posibilă colaborea cu conducerea R. Moldova și s-a decis cooperarea cu Partidul Socialiștilor, reprezentat de Igor Dodon. Paholkov a mai spus ca indiferent ce consideră cei care se uită spre Europa sau America, acestea nu au nevoie de o Moldovă îndestulată și că e absurd să credem că se dorește dezvoltarea agriculturii, când, de fapt, se dorește doar provocarea de conflicte și ofensarea Rusiei, iar banii și granturile oferite de SUA sau UE sunt doar o modalitate de a ține captivi și de a manipula guvernanții.
Deputatul Cetverikov, făcând aluzie la bancul cu maimuța care nu putea decide dacă e deșteaptă sau frumoasă, din care motiv nu știa încotro s-o apuce, a zis clar că și cu Moldova e la fel. După mai bine de 20 de ani, tot stă în intersecție, pe când lucrurile ar fi clare, iar referendumul de anul trecut din Găgăuzia confirmă acest lucru, că locul Moldovei, cu atât mai mult al Găgăuziei, este lângă Rusia, cu care împarte un trecut comun.
Igor Dodon, care era și el prezent la eveniment, a ținut să spună că politicienii din R. Moldova ar avea ce învăța de la colegii ruși, care demonstrează unitate ce ține de politica externă a Rusiei, spre deosebire de parlamentarii moldoveni care privesc spre România, Bruxelles sau Washington, în timp ce majoritatea cetăţenilor se pronunță pentru relaţii de prietenie şi colaborare cu Federaţia Rusă.
Politicienii ruși veniți la Comrat au menţionat că în persoana unor astfel de politicieni moldoveni, precum Igor Dodon şi Irina Vlah, Federaţia Rusă şi alte state din Uniunea Economică Euroasiatică văd nişte parteneri siguri, previzibili şi responsabili.