Ochii unui bătrân privesc de pe ecranul cinematografic, din spatele unor ochelari de optometrie. Acești ochi au văzut masacrul unui milion de comuniști din Indonezia, în 1965. Adi, al cărui frate Ramli a fost omorât în acel genocid, a vrut să rupă liniștea și să confrunte criminalii care sunt încă la cârma țării. „Ca să nu înnebunim, trebuia să le bem sângele, câte două pahare era de-ajuns”, a spus unul dintre ucigași, în timp ce Adi îi verifica vederea.
Istoria acestui masacru a fost povestită de regizorul american Joshua Oppenheimer în documentarul „The Look Of Silence”, care a luat premiul pentru cel mai bun film la Festivalul internațional de filme documentare pentru drepturile omului „One World” de la Praga. În nota introductivă la film, Oppenheimer a spus: „am vrut să fie o poezie despre tăcerea născută din teroare, o poezie despre necesitatea ruperii tăcerii, dar și despre trauma care vine după asta.”
Marele juriu al festivalului și-a explicat alegerea: „filmul are o viziune regizorală bine conturată și relatează o istorie ce depășește așteptările și abordează direct problema genocidului în Indonezia.”
Anul trecut, tot Oppenheimer a luat premiul mare al festivalului pentru pelicula „The Act of Killing”, care avea la bază același subiect – omorul în masă al comuniștilor din Indonezia, în anii '60. Guy Lodge, criticul de filme de la publicația online Variety, a scris că deși „The Look of Silence” este o piesă de însoțire a documentarului precedent, „e o peliculă de sine stătătoare, în care atenția este concentrată pe victime, dar care păstrează umorul grotesc și complexitatea morală”.
La a 17-a ediție a unuia dintre cele mai mari festivaluri de filme documentare despre drepturile omului „One World”, organizatorii au spus că vor să scoată publicul din zona de confort și să-i deschidă ochii la realitatea ce îl înconjoară, o realitate în care a fost atacată redacția săptămânalului francez „Charlie Hebdo”, în care Ucraina este devastată de război și în care gruparea Statul Islamic este în expansiune.
În perioada 2-11 martie, în cadrul „One World” au fost proiectate 114 de documentare, plus pelicula „Winter, Go Away!”, difuzată ca reacție la omorul proeminentului politician de opoziție rus Boris Nemțov. Unul dintre documentare la care biletele s-au vândut cel mai repede a fost „Citizenfour” de Laura Poitras, după cum spun organizatorii. Filmul-portret al americanui Edward Snowden a și fost premiat recent cu Oscar.
Titlul pentru cel mai bun regizor l-a câștigat Camilla Nielsson din Danemarca, cu documentarul „Democrats”, în care a reflectat conflictele interne din Republica Zimbabwe în lupta pentru o Constituție și o țară nouă. Filmul lui Nima Sarvestani, un regizor suedez-iranian, a luat premiul juriului Vaclav Havel. „Those who said No” relatează despre terorile Revoluției islamice din Iran și lupta oamenilor pentru a aduce făptașii în fața judecății. El a fost desemnat drept documentarul ce aduce o contribuție excepțională la lupta pentru apărarea drepturilor omului.
După Praga, festivalul filmelor documentare pentru drepturile omului „One World” se va desfășura și în alte 33 de orașe din Cehia. Până pe 22 martie, Festivalul „One World” are loc și în România, la București.