Linkuri accesibilitate

UE repetă că nu recunoaște încorporarea Crimeei în Federația Rusă


Celebrări ale împlinirii unui an de la anexare, pe străzile de la Simferopol
Celebrări ale împlinirii unui an de la anexare, pe străzile de la Simferopol

Anexarea Crimeii a fost „o amenințare directă la adresa securității internaționale, cu consecințe grave pentru ordinea legală internațională”.

La un an după anexarea peninsulei Crimeea, Uniunea Europeană a declarat astăzi că nu recunoaște incorporarea teritoriului ucrainean în Federația Rusă și a îndemnat țările lumii să urmeze exemplul europenilor aplicând sancțiuni împotriva Moscovei.

O declarație similară a făcut astăzi guvernul Germaniei, una din țările care s-au implicat cel mai mult în efortul de rezolvare a conflictului din estul Ucrainei, declanșat după anexarea Crimeii, pecetluită printr-un referendum controversat.

La 16 martie 2014, aproximativ 97% din locuitorii peninsulei au votat în favoarea trecerii sub jurisdicție rusească, iar după câteva zile președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret în acest sens.

În declarația de astăzi a UE se spune că anexarea Crimeii a fost „o amenințare directă la adresa securității internaționale, cu consecințe grave pentru ordinea legală internațională”. În declarația purtătorului de cuvânt guvernamental german Steffen Seibert se arată că Berlinul sprijină Ucraina „în granițele ei recunoscute internațional”, iar Moscova este acuzată de compromiterea păcii în Europa. Berlinul și-a exprimat de asemenea îngrijorarea față de ceea ce consideră a fi persecutarea minorităților etnice ne-ruse din Crimeea după anexare.

Ministrul de externe lituanian Linas Linkevicius a condamnat din nou politica rusească din Ucraina și a cerut europenilor să rămână uniți în contracararea ei.

Linkevicius a spus că sancțiunile împotriva Rusiei trebuie să rămână, ba chiar să fie aduse la așa-numitul nivel sectorial, care ar afecta întregi domenii cheie ale economiei rusești.

„Numai așa vom reuși să menținem presiunea”, a spus ministrul lituanian vorbind înaintea unei întâlniri la Bruxelles cu colegii din celelalte 27 de țări ale UE.

Prima aniversare a anexării a fost sărbătorită cu fast în Crimeea, a relatat AFP. Drapelul tricolor al Rusiei a fost arborat de-a lungul și de-a latul teritoriului, iar în portul Sevastopol o coloană de mașini a participat la o paradă prin piețele centrale ale orașului și pe la monumentele închinate soldaților Armatei Roșii.

Serghei Aksionov la meetingul de la Simferopol
Serghei Aksionov la meetingul de la Simferopol

Într-un discurs rostit la Simferopol, liderul Crimeii rusești, Serghei Aksionov, a spus că locuitorii peninsulei au avut de ales anul trecut între „Ucraina, sânge și război” și „Rusia, pace și stabilitate”. Aksionov a spus că el și ceilalți locuitori ai regiunii sunt în mod special recunoscători președintelui rus Vladimir Putin.

AFP scrie că în școlile din Crimeea ziua de astăzi a început cu o lecție specială despre „Destinul comun al Rusiei și Crimeii”.

Crimeea: Un an după anexare
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:20 0:00

În ajun primul canal al televiziunii ruse a difuzat un documentar lung de două ore și jumătate care justifică anexarea Crimeii bazându-se pe un interviu cu președintele Putin.

Putin a spus că obiectivul principal al deciziei sale de anul trecut nu a fost anexarea de noi teritorii, ci asigurarea dreptului locuitorilor Crimeii de a-și exprima liber voința, prin referendum.

Putin a mai spus în interviul din filmul documentar că anul trecut era pregătit să pună în stare de alertă forțele nucleare ale țării sale în cazul vreunei intervenții occidentale în Crimeea.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG