Linkuri accesibilitate

Demnitarii arestați de procurorii anticorupție nu înțeleg ce li se întâmplă și continuă să creadă că sunt victimele unor răzbunări politice (Evenimentul zilei)


Demnitarii arestați de procurorii anticorupție nu înțeleg ce li se întâmplă și continuă să creadă că sunt victimele unor răzbunări politice, arată Silviu Sergiu într-un articol din „Evenimentul zilei”. Ca să exemplifice, el se folosește inclusiv de presupuneri. Presupune, de pildă, că președintele demisionar al Agenției Naționale de Integritate, reținut ieri de procurorii de la DNA sub suspiciunea unui abuz în serviciu comis anterior poziției deținute acum, ar putea crede că se răzbună pe el președintele Klaus Iohannis sau noul director al Serviciului Român de Informații Eduard Hellvig. Amândoi au fost cercetați de Agenția Națională de Integritate pentru incompatibilitate și au fost declarați în cele din urmă nevinovați, de către instanțe. Horia Georgescu ar mai putea crede, scrie Siviu Sergiu, că plătește nota pentru că nu l-a acuzat de incompatibilitate și pe premierul Victor Ponta, deși ”există diferențe sesizabile între declarația sa de avere și cea a soției sale, Daciana Ponta”. Exemplul primarului de la sectorul 5, Marean Vanghelie, reprezintă apoi un caz tipic pentru o întreagă categorie de ”corupți”: cei care cred că e suficient să pui umărul pentru o guvernare liberală, pe placul noului șef al statului, ca să nu ajungi la DNA. Așa ar fi făcut Vanghelie, care și-a petrecut ultimele luni adunând în parlament susținători pentru o eventuală moțiune de cenzură împotriva guvernului Victor Ponta. În articolul lui Silviu Sergiu apare voalat și un posibil motiv al acestor interpretări pripite ale celor arestați: deocamdată DNA nu prea se atinge de liberali, din rândul cărora provine președintele Klaus Iohannis. Când le va veni și lor rândul, va fi greu să se mai vorbească de comanda politică în Justiție. Oricum, vor fi rămas prea puțini corupți prin funcții

În secțiunea de bloguri a ziarului „Adevărul”, Răzvan Prișcă detaliază motivele pentru care mulți fruntași ai Partidului Social Democrat nu mai dorm liniștiți de când Marean Vanghelie este în închisoare. În cele 30 de zile cât va fi cercetat în arest preventiv, este posibil să dezvăluie destule lucruri incomode de prin culisele partidului. Răzvan Prișcă îl consideră pe Vanghelie un politician foarte telantat, în ciuda gradului lui scăzut de instrucție și cultură. Omul a știut să-și facă un real panaș din gafele de exprimare și astfel a câștigat notorietate și simpatia unor categorii de alegători. De la un punct încolo, ajunsese să discute de la egal la egal cu lideri politici importanți. Doar venirea la putere a mai tânărului și infatuatului Victor Ponta i-a slăbit puterea în PSD și i-a grăbit ieșirea din scenă. ”E de urmărit cât va mai dura până când procurorii vor emite măcar un mandat de aducere şi îl vor ridica pe Ponta din biroul de prim ministru”, îndrăznește acest comentator de la „Adevărul”.

Florin Negruțiu, de la Gandul.info, analizează ce efecte are campania media privind arestările pe bandă rulantă ale DNA: se creează o imensă presiune asupra procurorilor, de la care telespectatorii parcă așteaptă noi și noi imagini cu demnitari încătușați. Riscul este ca dosarele să fie tot mai puțin bine pregătite. Există deja un precedent: un dosar întors la instanța de apel din motive procedurale. ”Mai puţin rating, mai multă rigoare – este decizia esenţială pe care doamna Kovesi trebuie să o ia pentru a menţine credibilitatea instituţiei pe care o conduce”, scrie Florin Negruțiu.

XS
SM
MD
LG