Linkuri accesibilitate

Tratatul „de alianță şi integrare” dintre Rusia şi Osetia de Sud. Reacţii occidentale


Vladimir Putin şi liderul separatist Leonid Tibilov la Kremlin, 18 martie 2015
Vladimir Putin şi liderul separatist Leonid Tibilov la Kremlin, 18 martie 2015

Medii internaţionale sugerează că soarta Osetiei de Sud poate servi drept un semnal de alarmă pentru Crimeea anexată.

Statele Unite, NATO și Uniunea Europeană au spus că nu recunosc legitimitatea unui tratat de „alianță și integrare” semnat de Rusia cu regiunea separatistă georgiană, Osetia de Sud. În timp ce Georgia spune că tratatul semnat miercuri este un pas către anexarea republicii sale rebele de către Rusia, liderii Osetiei de Sud declară că acest lucru nu se va întâmpla deocamdată.

Tratatul semnat la Kremlin de liderul rus Vladimir Putin și de fostul oficial KGB, Leonid Tibilov, care conduce Osetia de Sud, prevede că forțele de securitate ale republicii separatiste georgiene, armata, grănicerii, vama și economia vor fi strâns integrate cu cele ale Rusiei.

„Facem încă un pas pentru a ne întări parteneriatul”, a spus Putin la semnarea așa numitului tratat de „alianță și integrare”, având în spate drapele Rusiei și Osetiei de Sud.

„S-a prevăzut o procedură simplificată de obținere a cetățeniei ruse. Între țările noastre va fi creată o zonă de securitate și apărare comună; se va asigura integrarea serviciilor noastre vamale; va fi introdus un regim neîngrădit de traversare a frontierei naționale de către cetățenii noștri. Vom înființa un Centru de coordonare a serviciilor noastre de securitate internă. Această structură va aduce o contribuție substanțială la lupta cu terorismul și crima organizată”.

Tratatul cu Osetia de Sud, o regiune săracă cu o populație estimată la 30-50 de mii de oameni, a fost semnat la 18 martie, în ziua în care Rusia a sărbătorit un an de la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea.

La Tbilisi, ministra de externe georgiană Tamar Beruchashvili a spus că este o măsură „cinică și provocatoare” din partea Rusiei. „O considerăm un pas către anexare”, a mai spus Beruchashvili.

Liderul republicii separatiste, Leonid Tibilov a spus că ideea intrării Osetiei de Sud în componența Federației Ruse există, dar nu va fi pusă deocamdată în aplicare.

În 2008, Rusia a câștigat un război de cinci zile contra Georgiei, recunoscând ulterior ca state independente, atât Osetia de Sud, cât și Abhazia, cealaltă republică separatistă georgiană.

Țările occidentale sunt îngrijorate de o Rusie cu noi și noi ambiții expansioniste. Uniunea Europeană, NATO și Statele Unite au denunțat noul tratatul cu Osetia de Sud.

„Poziția Statelor Unite în privința Osetiei de Sud și Abhaziei rămâne clară, a spus purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jen Psaki. Aceste regiuni sunt părți integrante ale Georgiei și noi continuăm să sprijinim independența Georgiei, suveranitatea și independența ei teritorială. Statele Unite nu recunosc legitimitatea niciunui așa-zis tratat între liderii de facto ai republicii secesioniste georgiene Osetia de Sud și Federația Rusă. Nici acest acord, nici cel încheiat între Rusia și liderii de facto ai Abhaziei în noiembrie 2014 nu constituie înțelegeri internaționale valabile”.

Șefa politicii externe și de securitate europene, Federica Mogherini a descris tratatul cu Osetia de Sud drept „încă un pas” împotriva „eforturilor curente pentru întărirea securității și stabilității în regiune”.

Într-o analiză, agenția Reuters sugerează că soarta Osetiei de Sud poate servi drept semnal de alarmă pentru Crimeea anexată. Locuitorii Osetiei de Sud au văzut în Rusia o salvatoare, când aceasta a preluat controlul în 2008. Dar regiunea rămâne foarte săracă, cu drumuri rele și șomaj înalt, chiar dacă Moscova spune că i-a acordat ajutoare echivalând cu peste 700 de milioane de dolari din 2008 până în 2014. Ajutoarele, mai observă Reuters, n-au reușit decât pună Osetia de Sud în dependență aproape totală de Rusia.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG