Linkuri accesibilitate

„O adunătură de neonaziști din întreaga Europă” la St. Petersburg


Forumul Rus Internațional Conservator a condamnat poziția guvernelor occidentale în conflictul din Ucraina.

Cunoscute figuri de extremă dreapta din țările occidentale și Rusia au participat duminică la St. Petersburg la un forum care a fost organizat de apropiați ai puterii. În timp ce criticii au spus că Kremlinul ar căuta susținători printre neonaziștii europeni, purtătorul de cuvânt al președintelui rus a spus că Vladimir Putin a aflat despre forum din presă.

Reprezentanți ai extremei drepte din Europa și Statele Unite împreună cu naționaliștii ruși, care îl sprijină pe președintele Vladimir Putin, au criticat Occidentul la reuniunea lor de la St. Petersburg.

Forumul Rus Internațional Conservator, cum s-a numit evenimentul, a condamnat poziția guvernelor occidentale în conflictul din Ucraina și a salutat ceea ce a fost descris drept eforturi ale Rusiei de promovare a „valorilor tradiționale”.

Înainte de începerea evenimentului, hotelul Holiday Inn, care l-a găzduit, a fost pichetat de un grup de activiști antifasciști, care le-au cerut participanților să plece.

„Aici, este astăzi o adunătură de neonaziști din întreaga Europă, iar eu sunt împotrivă”, a declarat un protestatar serviciului rusesc al Europei Libere, Radio Svoboda.

Un ofițer de poliție reține un militant protestatar antifascist la St. Petersburg
Un ofițer de poliție reține un militant protestatar antifascist la St. Petersburg

Poliția a reținut cel puțin șase activiști anti-fasciști. Ulterior, poliția a întrerupt forumul, invocând o amenințare cu bombă la hotel.

Printre cei 200 de participanți s-a numărat Nick Griffin, fost lider expulzat al Partidul Național Britanic. El a spus că liderii americani „și marionetele lor din Europa fac tot ce pot … pentru a ne atrage în războiul teribil” dintre forțele guvernamentale și separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei. La eveniment au mai luat parte neonazistul german Udo Voigt din Partidul Național Democrat și membri ai partidului neonazist grec, Zorii Aurii.

O absență remarcabilă de la forumul de la St. Petersburg a fost Frontul Național din Franța. Dar lidera acestuia, Marine Le Pen, notează agenția AFP, a apărut duminică la televiziunea de stat din Rusia pentru a condamna sancțiunile europene împotriva Moscovei și „propaganda” anti-rusă, care s-ar face în opinia ei „la ordinul Statelor Unite”.

Printre organizatorii Forumului Rus Internațional Conservator s-au numărat fruntași ai partidul național conservator rus Rodina. La conducerea acestui partid s-a aflat în trecut și actualul vicepremier Dmitri Rogozin. Astăzi, este condus de deputatul Aleksei Juravliov, care face parte oficial din fracțiunea partidului puterii, Rusia Unită, în Duma de Stat de la Moscova.

Site-ul formațiunii Rodina a publicat rezoluția forumului și o relatare amplă în care se spune că participanții au remarcat politica „fină” a președintelui Putin în Donbas, unde acesta ar „tinde să evite vărsările de sânge” spre deosebire de Statele Unite.

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat astăzi că președintele Putin este la curent cu reuniunea de la St. Petersburg și că a aflat de ea din revista presei pe care o primește.

„Nu pot comenta pe tema reuniunii, nu se află pe agenda noastră”, a spus Peskov.

Criticii Kremlinului spun că autoritățile ruse curtează extrema dreaptă în țările europene, dorind să sporească sprijinul în străinătate pentru președintele Putin. Liderul de opoziție, Aleksei Navalnîi a scris pe Twitter: „În mod bizar, fasciștii s-au transformat foarte rapid în prietenii Rusiei".

Federația comunităților evreiești din Rusia a spus că este extrem de îngrijorată de reuniunea de duminică „în unul din orașele care au suferit cel mai mult din pricina naziștilor”. Într-o declarație citată de AFP se mai spune că evenimentul a fost „cu atât mai cinic” cu cât Rusia se pregătește să sărbătorească pe 9 mai 70 de ani de la victoria asupra Germaniei lui Adolf Hitler.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG