Linkuri accesibilitate

Francis Malige: „Situaţia actuală din sectorul bancar este un exemplu nefericit a ceea ce se întâmplă atunci când lipseşte transparenţa”


Sediul BERD de la Londra
Sediul BERD de la Londra

După vizita delegației BERD la Chișinău.

O delegaţie a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), condusă de Directorul pentru Europa de Est şi Caucaz, Francis Malige, s-a aflat luni şi marţi într-o vizită la Chişinău, s-a întâlnit cu noul guvern și a repetat o cerere veche de ani de zile: mai multă transparență în sistemul bancar. Reprezentanții BERD au reamitit că tocmai din acest motiv, lipsa de transparență, Banca Europeană a redus de circa patru ori finanţarea pentru băncile din Moldova în ultimii patru ani. Relatează Alla Ceapai.

„Situaţia actuală din sectorul bancar este un exemplu nefericit a ceea ce se întâmplă atunci când lipseşte transparenţa” a spus directorul regional al BERD-ului citat într-un comunicat de presă al instituţiei. Oficialul a repetat îngrijorarea exprimată în urmă cu un an la Chişinău de Directorul general al BERD, spunând că lipsa transparenţei în sectorul bancar inhibă multe investiţii. El a amintit că în ultimii patru ani BERD a redus de circa patru ori creditarea băncilor din Moldova, de la 40 de milioane de euro în 2010, la puţin peste 10 milioane anul trecut.

Delegaţia regională a BERD a confirmat că va susţine în continuare Republica Moldova, fără însă a da detalii despre eventuale noi investiţii şi proiecte.

Economistul independent Valeriu Prohniţchi, ex-consilier pe probleme economice al fostul premier, spune că declaraţia BERD nu trebuie privită ca o ameninţare, ci mai curând un îndemn la acţiune adresat Executivului şi Băncii Naţionale:

„Îndemnul este ca proprietarii reali ai băncilor să fie dezvăluiţi. Toată lumea să ştie cine sunt aceşti proprietari. Ceea ce îi îngrijorează cel mai mult pe finanţatorii străini este structura relaţiilor de proprietate în sistemul financiar în general, nu doar în bănci. Se are în vedere faptul că noi nu ştim cine sunt proprietarii reali ai băncilor. Din aceste cauze foarte multe bănci se angajează în tranzacţii riscante sau chiar de-a dreptul frauduloase. De asemenea au fost multe preluări corporative ostile sau în general ilegale. Multe din aceste preluări au ţintit inclusiv pachete de acţiuni controlate de bănci străine. Evident că asemenea bănci respectabile ca BERD-ul nu îşi permit să plaseze investiţiile lor în asemenea sistem şi nici să participe la asemenea jocuri.”

De altfel, Valeriu Prohniţchi nu s-a alăturat partidului lansat recent de fostul premier Iurie Leancă, aşa cum au relatat mai multe instituţii media.

Expertul Ion Preaşcă e de părere şi el că oficialii BERD nu au făcut decât să atragă încă o dată atenţia asupra problemelor din sectorul bancar. De altfel, lipsa de transparență în sectorul bancar s-a aflat printre cauzele care au dus în urmă cu doi ani la suspendarea programului de colaborare între guvernul moldovean și Fondul Monetar Internațional. În pofida repetatelor îndemnuri ale partenerilor externi, situaţia pare să nu se schimbe, spune Ion Preaşcă:

„Toți ştiu că există probleme majore şi în organizarea de licitaţii, şi în administrarea banilor veniţi din UE prin credite, granturi, inclusiv a linilor de creditate pe linia BERD. E o situaţie reală şi din păcate chiar şi guvernanţa în bănci nu s-a schimbat radical. Sunt probleme foarte mari, cu excepţia a două-trei bănci.”

Deşi şi-a redus de patru ori creditarea băncilor moldovene, BERD rămâne a fi cel mai mare investitor şi creditor corporativ în Republica Moldova, inclusiv în construcţia infrastructurii şi creditarea întreprinderilor mici şi mijlocii.

Recent, BERD a obţinut permisiunea de a-şi majora până la 50 la sută cota de acţiuni în banca comercială VictoriaBank. BERD anunţase anterior că vrea să-şi majoreze cota parte în această bancă tocmai pentru a arată un exemplu de guvernare şi administrare transparentă a unei instituţii bancare.

Până în prezent, BERD a investit circa 900 milioane de euro în peste 100 de proiecte din țară.

În istoria cooperării dintre Republica Moldova şi BERD au existat cazuri în care instituţia a decis să stopeze proiecte în derulare. Unul din exemple, de mare rezonanţă, este Aeroportul de la Chişinău. Motivând lipsa de transparenţă care a însoţit procesul de concesionare a Aeroportului BERD a stopat anul trecut proiectul de peste 47 de milioane de euro destinat modernizării aeroportului.

La sfîrșitul lui 2014, BERD a promis 52,5 milioane de euro pentru modernizarea căilor ferate ale Moldovei.

Previous Next

XS
SM
MD
LG