La două zile după ce a fost interogat în calitate de bănuit timp de șapte ore la Centrul Național Anticorupţie, pe marginea dosarelor Banca de Economii (BEM), Banca Socială şi Unibank, omul de afaceri Ilan Shor a prezentat presei versiunea sa a evenimentelor si a situatiei. Shor a dezminţit că ar fi comis vreo ilegalitate in calitatea sa de preşedinte al Consiliului de Administraţie al BEM, în perioada în care a deţinut această funcţie, aprilie-noiembrie 2014. În acelaşi timp, el a evitat să spună cine ar fi vinovat de situaţia creată în jurul celor trei bănci.
Omul de afaceri Ilan Shor a spus că în cele şapte luni cât a condus Consiliul de Administraţie al Băncii de Economii a încercat, de fapt, să reanimeze şi să modernizeze banca pe care ar fi preluat-o într-o stare dezastruoasă. Potrivit lui Shor el ar fi redus de la 47 la 20% cota creditelor neperformante oferite de BEM.
El a mai spus că în perioada în care s-a aflat la conducerea băncii, 90% din creditele oferite de aceasta ar fi fost rambursate. El a calificat drept „brutală” decizia judiciară prin care statul cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare şi-a recuperat pachetul de acţiuni la BEM cedat cu un an mai devreme. El a menţionat că respectiva decizie va fi atacată în instanţele internaţionale. Shor a mai spus că ar fi cel mai interesat în elucidarea cât mai rapidă a situaţiei din BEM:
„Cat privește ancheta în cazul BEM, țin să menționez ca eu şi colegii mei suntem deschiși în faţa organelor de anchetă şi oferim toate informațiile necesare. Mai mult, suntem cei mai interesați în elucidarea cât mai rapidă a situației create şi vom sprijini în toate sensurile acest proces.”
În ancheta BEM iniţiată de CNA şi de Procuratura anticorupţie, Ilan Shor figurează în calitate de bănuit. În versiunea anchetei, acesta este suspectat de plasarea, prin abuz de serviciu, a unor sume imense din BEM într-o bancă din exterior prin Banca Socială. Ilan Shor a vorbit astăzi despre plasamentul de circa 10 miliarde de lei de la BEM la Banca Socială, prezentat in presa drept unul fraudulos. El susţine că nu e vorba de o schemă de sustragere a banilor după cum afirmă unii politicieni şi experţi, ci o operaţiune perfect legală:
„Plasările interbancare sunt o acțiune firească în procesul de funcționare a unei bănci. Orice instituție financiară efectuează astfel de operațiuni.”
Ilan Shor a comentat şi informaţiile furnizate presei şi care nu au fost dezminţite, precum că fostul guvern Leancă a aprobat în secret înainte de alegeri credite de aproape 10 miliarde de lei acordate celor trei bănci pentru a le salva de la faliment. El a spus că problemele la cele trei bănci ar fi apărut artificial în campania electorală şi au fost cauzate de câteva formaţiuni politice fără a le da numele.
„Situația creata pe piața financiară din Moldova nu este rezultatul unui furt inventat, ci o urmare directa a acțiunilor de diversiune ale unor politicieni si formațiuni politice.”
În urmă cu două zile, liderul socialiştilor Igor Dodon a prezentat presupuse acte doveditoare care ar demonstra că mai multe companii controlate direct sau indirect de Shor ar fi beneficiat de credite frauduloase de la Banca Socială.
Vorbind astăzi jurnaliştilor Ilan Shor i-a reprosat lui Igor Dodon că l-ar denigra folosind informații neverificate, trecând peste amiciția în baza căreia i-ar fi finanțat campania din 2011, când fostul comunist a încercat să câștige primăria Chișinăului. În replică, Igor Dodon a scris pe o reţea de socializare „Ilan Shor crede ca participarea la nunta lui si relațiile personale din anii 2010-2011 pot justifica tăcerea despre furturile de miliarde şi fărădelegile lui din sistemul bancar.”
Ilan Shor i-a mai atacat şi pe ex-deputatul, preşedinte al comisiei parlamentare de profil Veaceslav Ioniţă, dar şi pe fostul ministru al finanţelor, Veaceslav Negruţa, spunând că cei doi care acum încearcă să prezinte presupuse scheme şi comentarii vizavi de neregulile de la BEM, deţineau funcţii de control pe când BEM oferea credite dubioase.
Ex-ministru al finanţelor Veaceslav Negruţă a formulat şi el o replică pe o reţea de socializare: „nu pot şi nu am dreptul să comentez textele scrise în laboratoarele mobile ale prietenilor şi colegilor de afaceri ale cetăţeanului, care a fost „convins” de dosarele care planează asupra sa să citească poveşti. Poveşti, care au scop să distragă atenţia de la creatura ce le-a reuşit.”
Dar iată replica ex-deputatul Veaceslav Ioniţă, care a fost audiat în calitate de martor ieri le CNA, prezentând anchetei informaţiile pe care le deţine referitor la situaţia din BEM şi celelalte două bănci.
Veaceslav Ioniţă „Am atras atenția societății asupra următoarelor aspecte: credite neperformante sub patronaj politic, credite interbancare stranii, "investiții" stranii ale băncilor noastre peste hotare, imposibilitatea BNM sa determine dacă nu cumva aceste plasamente peste hotare au fost gajate in mod ilegal, spălare de bani la BEM prin scoaterea banilor in zone offshore si aducerea lor deja spălați in Moldova. Pe majoritatea declarațiilor mele publice CNA a deschis dosare penale. Continui să cred că scopul final este identificarea celui care a acoperit politic toata aceasta crima mai apoi pe locul doi sunt executorii si realizatorii tuturor schemelor de delapidare a banilor, iar pe locul trei șefii de instituții care dorm dulce in timp ce in domeniile din responsabilitatea lor directă se întâmpla toate acestea.”
Un raport al comisiei parlamentare de anchetă care a investigat situaţia din sectorul bancar urmează să fie prezentat săptămâna viitoare în parlament.