Linkuri accesibilitate

„Ticăloșii, corupții și proștii noștri sunt mai periculoși decât omuleții verzi ai lui Putin” (România liberă)


Acuzațiile lui Ponta (Gândul).

Un val de comentarii astăzi la declarația de săptămâna trecută a ambasadorului rus la București Oleg Malginov. Acesta i-a numit „bădărani” pe autorii unui articol de atitudine publicat pe contributors.ro: este vorba de Vladimir Tismăneanu și Marius Stan, care au avertizat asupra potențialului toxic al „putinismului”. Dan Cristian Turturică, de la România liberă, este îngrijorat că ieșirea publică a diplomatului rus n-a primit nicio reacție din partea președintelui României, Klaus Iohannis, și nici a premierului Victor Ponta. Comentatorul speră, în mod ironic, că explicația stă în antipatia celor doi oficiali români față de publicațiile care au difuzat articolul lui Tismăneanu și Stan - respectiv contributors.ro și România liberă. Altminteri, n-ar rămâne decât explicația că „le este teamă să răspundă ferm unor provocări și atacuri ce depășesc cu mult limitele limbajului diplomatic”. „Cei mai distructivi inamici ai României, mai scrie Turturică, se află în interiorul țării, nu în exteriorul ei. Ticăloșii, corupții și proștii noștri sunt mai periculoși decât omuleții verzi ai lui Putin”. Jurnalistul detaliază rolul nefast jucat în ultima perioadă de fostul premier liberal Călin Popescu-Tăriceanu: instrument al premierului Victor Ponta în intenția de a bloca ofensiva anticorupție. România liberă prezintă de altfel astăzi pe larg conținutul proiectului de lege prin care ar urma ca politicienii corupți să fie în sfârșit puși la adăpost de cătușe și arestări.

Dan Tapalagă de la Hotnews îl citează pe Turturică cu observația că agenția de presă a statului român, Agerpres, ar fi devenit „o adevarată tribună a Kremlinului”. De la o vreme, Agerpres difuzează integral numeroase comunicate gata ambalate de Russia Today și astfel devine instrument de propagandă al Kremlinului. Dacă adăugăm aici, arată Tapalagă, și o conferința organizată nu demult la București de Russia Today cu participarea, via skype, a lui Alexandr Dughin, precum și apropiata deschidere a unui Centrul Cultural al Federației Ruse la București concluzia s-ar impune de la sine: „Rusia lui Putin are un singur obiectiv major in regiune: destabilizarea României la nivel politic, economic, promovarea discursului naționalist, ortodoxist, anti-occidental sau separatist, profitând de faptul ca minoritatea maghiară a ajuns, prin reprezentanții ei politici, total dependentă de Ungaria lui Viktor Orban. România este o insulă și un battleground state, supusă unui tot mai intens asalt propagandistic”.

Exact în fața acestui asalt propagandistic îndeamnă Ioan Stanomir, pe site-ul contributors.ro, la rezistență: „Atunci când ambasadorul Rusiei la Bucureşti alege să intimideze intelectuali şi să denunţe platforme de dezbatere publică, este vremea, spune Stanomir, să înţelegem că acest conflict care ne opune expansionismului rus nu este o abstracţie academică. Protectoratul rusesc nu ar fi decât o vastă piatră tombală aşezată peste libertăţile noastre”.

Însă nu numai diplomatul rus ar fi atacat presa de la București în ultima vreme. Andrei Luca Popescu, de la Gândul, constată o atitudine asemănătoare și la premierul român Victor Ponta. Acesta a preferat să acuze în bloc jurnaliștii de la Gândul că fac evaziune fiscală decât să răspundă întrebărilor incomode despre felul în care parlamentarii puterii îi feresc de arestare pe politicienii anchetați de Direcția Națională Anticorupție.

Ieri s-a aflat la București Frank Rose, asistent al secretarului de Stat pentru controlul armamentului. Acesta a precizat în fața jurnaliștilor că Statele Unite vor face tot ce trebuie pentru a proteja România în fața unei potențiale amenințări. O știre pe această temă se află pe site-ul ziarului Evenimentul zilei.

XS
SM
MD
LG