Ieri, la o conferinţă de presa despre progresele înregistrate de Moldova anul trecut în cadrul Parteneriatului Estic, reprezentantul Uniunii Europene la Chişinău, ambasadorul Pirkka Tapiola a venit cu o sugestie pentru rezolvarea acutei crize din sistemul bancar moldovenesc şi anume lichidarea băncilor, închiderea lor pur si simplu. Se va putea face acest lucru? Valentina Ursu a adunat mai multe opinii ale unor politicieni:
Liberal-democratul George Mocanu, care a făcut parte din Comisia parlamentară de anchetă privind situaţia pe piaţa financiară şi valutară, spune că soluţia propusă de şeful delegaţiei Uniunii Europene pentru problemele din sistemul bancar trebuie luată în calcul:
„Este o soluţie care poate fi aplicată şi pentru aceste trei bănci, dar trebuie să fac o precizare. Probabil că acea soluţie putea fi aplicată din start. Cel puţin, aşa se practică în ţările Uniunii Europene şi nu doar, este o metodă de a avea o economie sănătoasă. Doar că aici ţinea la început de fondul de garantare a depozitelor. Să nu uităm că în Uniunea Europeană acest plafon pentru persoane fizice şi juridice este de 100 de mii de euro, deci, dacă ai 70 de mii de euro în bancă, statul îţi întoarce 70 de mii de euro. Iar în Moldova limita de garantare a depozitelor este de 6000 de lei. Chiar dacă ai 10 mii de euro, vei ridica la sfârşit 300 de euro maxim. Şi probabil de aceasta iniţial s-a venit cu soluţia de a salva depunătorii. Cel puţin aşa am propus şi noi în cadrul comisiei de anchetă, să mergem pe varianta în care să asanăm economia.”
Întrebat dacă salvarea cu banii statului a acestor instituţii financiare ar putea rezulta într-o povară grea pentru ţară, pentru o perioadă de timp mai lungă, George Mocanu a spus:
„În momentul în care sunt utilizate titluri de stat, evident că pe termen scurt nu se simte atât de puternic, dacă este amortizată în timp. Dar totuşi aceasta devine pe termen lung o povară.”
Deputatul comunist Anatolie Zagorodnîi, şi el membru al aceleiaşi comisii, a reafirmat că prioritară este continuitatea activităţii Băncii de Economii. El nu acceptă sugestia făcută de emisarul european, Pirkka Tapiola, de a lichida cele trei bănci cu probleme financiare:
„Poziţia noastră a fost expusă în raportul comisiei şi în hotărârea Parlamentului. Noi aşteptăm termenele care au fost prevăzute ca hotărârile să fie executate şi vom lua atitudine de ceea ce se execută şi nu se execută. Dar domnul Tapiola a expus poziţia dumnealui. Eu ce, o să-i comentez poziţia domnul Tapiola? Nu am de gând şi nu o voi face niciodată.”
Fruntaşul socialiştilor, Igor Dodon, e de părere că naționalizarea Băncii de Economii ar fi o soluţie ideală:
„Naționalizarea, fuziunea într-o singură instituţie de stat, convertirea a tot ceea ce s-a acordat acum în acţiuni, cota statului va fi peste 99%, urmărirea până la sfârşit a tuturor celor care au furat banii de acolo cu confiscarea activelor ş.a.m.d. atât în ţară, cât şi în afară.”
Europa Liberă l-a întrebat şi pe preşedintele Comisiei parlamentare privind situaţia din sistemul bancar, deputatul democrat Marcel Răducanu, dacă pot sau nu pot fi lichidate cele trei bănci, aşa cum sugerează Pirkka Tapiola:
„Eu nu vreau să spun că ar fi o idee bună. Şi cred că nu sunt eu cel care m-aş da cu părerea şi nici domnul Tapiola. Sunt specialişti, sunt recomandările organismelor internaţionale, sunt specialişti din Republica Moldova, inclusiv la guvern, unde prim-ministrul este şi preşedintele Consiliului de stabilitate financiară, cred că ar fi corect ca în comun să se ia o decizie cu toţi specialiştii. Ceea ce ţine de Banca de Economii şi celelalte bănci, situația e un pic mai proastă financiar, din ceea ce am văzut în rapoartele şi documentele pe care ni le-au dat. Dar oricum, cred că cel mai important lucru este ca guvernul şi cei care sunt implicaţi să facă tot posibilul ca să nu sufere niciun cetăţean al Republicii Moldova, mă refer la cei care au depuneri în aceste bănci. Sunt mai multe modalităţi. Noi, ca regulă, ne speriem când spunem lichidarea băncilor. Lichidarea poate fi prin mai multe modalităţi – să le absoarbă alte bănci. De aceea şi zic că ar fi foarte bine să vină cu un program amplu şi să vedem nu numai partea proastă, de închidere, dar să vedem cine câştigă din aceasta şi cum se poate de făcut ca în continuare să nu piardă niciun leuţ cetăţenii Republicii Moldova, care, de altfel, sunt şi deponenţii acestor bănci.”
Solicitat de Europa Liberă să spună dacă salvarea cu banii statului ar fi o povară, Marcel Răducanu a declarat:
„Orice intervenţie din partea statului neplanificată este o povară.”
Amintim că Legislativul, în lipsa deputaţilor socialişti, a audiat cu uşile închise raportul Comisiei de anchetă despre scandalul dispariţiei a miliarde de lei de la cele trei bănci cu probleme financiare, în primul rând Banca de Economii, care a fost privatizată parţial şi renaţionalizată anul trecut.