Linkuri accesibilitate

Cristi Danileţ: „Efectul luptei anticorupţie presupune organe judiciare independente de factorul politic”


Interviu cu unul dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii de la București.

Care sunt şansele luptei anticorupţie în Republica Moldova, atât timp cât instituţiile care trebuie să lupte cu ea vor rămâne sub controlul partidelor puterii? Un interviu cu judecătorul român Cristi Danileţ, membru în Consiliul Superior al Magistraturii de la București.

Cristi Danileţ: „Efectul luptei anticorupţie presupune organe judiciare independente de factorul politic. Fie că vorbim de CNA, cum aveţi Dvs., fie că vorbim de direcţia de urmărire penală, sau de procuratură, sistemul de instanţe – toate acestea trebuie să fie independente de factorul politic. Noi în România am avut aceleaşi probleme cu controlul politic asupra justiţiei până în anii 2003-2004, când UE ne-a atras atenţia că nu putem avea stat de drept fără un sistem clar de separaţie a puterilor în stat, ceea ce presupune independenţa justiţiei. Aşa încât am făcut modificări legislative prin care am pus toată cariera judecătorilor şi procurorilor sub proprii organisme de gestiune a carierei, Consiliul Superior al Magistraturii, după care am început o „epurare”, o îndepărtare din sistem a judecătorilor care veneau din vechiul sistem comunist şi fuseseră recrutaţi fără nici un sistem de criterii obiective. Anume cum? Le-am majorat pensiile de serviciu şi le-am redus vârsta de pensionare şi astfel au plecat de bună voie câteva sute de judecători şi procurori, după care am început o recrutare foarte severă a judecătorilor şi procurorilor tineri printr-o selecţie bazată exclusiv pe criterii obiective, prin concurs, fără interviuri, tocmai ca să nu avem factori subiectivi. Apoi am pus un mare accent pe pregătirea judecătorilor, procurorilor şi a poliţiştilor, trimiţându-i la pregătire în străinătate sau aducând experţi străini care să-i încurajeze, să-i motiveze să-şi înţeleagă rolul. Pentru că rolul lor e nu doar să rezolve dosare, ci ei chiar au un rol la îndreptarea societăţii.”

Europa Liberă: În acest moment nimeni la nivelul societăţii civile nu mai crede că politicienii vor cu adevărat să facă ceva ca să lupte cu corupţia şi pe nimeni nu mai convinge retorica aceasta anticorupţie. Şi în sensul acesta mulţi se uită spre UE şi zic: când va veni UE cu monitorizări foarte clare, cu verificări, atunci se vor putea schimba lucrurile. E o miză corectă asta miza într-un stat fără perspectivă clară de aderare totuşi?

Cristi Danileţ: „Republica Moldova deja are un acord de asociere cu UE, ceea ce deschide cumva căile pentru negocierile de aderare. Delegaţia UE care este prezentă la Chişinău are o influenţă pozitivă asupra multor reforme care au început aici. Şi mă refer chiar la strategia reformei sectorului de justiţie care a fost adoptată în 2011 şi a avut girul UE şi al ambasadelor europene şi a SUA care sunt extrem de atente la ceea ce înseamnă statul de drept. Trebuie să fim extrem de conştienţi că dezvoltarea unui stat mic ca Republica Moldova este dependentă în mare măsură de investiţiile din afară şi că investiţiile nu se vor face decât în condiţiile în care statul funcţionează, şi în special justiţia este eficientă. Nu vă amăgiţi că dacă Republica Moldova este stat independent, nu trebuie să respecte standarde internaţionale. Pe măsură ce vă apropiaţi de UE, veţi fi obligaţi să respectaţi standarde minime care înseamnă protecţia drepturilor omului, independenţa justiţiei, măsuri eficiente anticorupţie. Procurorii şi judecătorii trebuie să-şi înţeleagă acest rol social şi să aibă îndrăzneala la un moment dat să lupte împotriva corupţiei. Am văzut că există o iniţiativă acum de reformare a ministerului de interne şi a procuraturii, ceea ce cred că sunt semnale puternice că se doreşte nu numai la nivel declarativ, ci şi la nivel efectiv, sub presiunea autorităţilor europene şi americane. ”

Europa Liberă: Printr-o reformă a trecut și Consiliul Național Anticorupție, dar ce a rezultat nu e nici pe departe mulţumitor. Acum autorităţile se frământă asupra unei reforme a procuraturii. Dacă această reformă a procuraturii nu va fi nici ea mulţumitoare, există vreo şansă?

Cristi Danileţ: „E clar că un sistem de justiţie penală eficientă trebuie să înceapă cu poliţia, organele de urmărire penale, CNA şi procuratura. Este clar. Toate acestea trebuie să fie parte dintr-un sistem care să funcţioneze. Ele nu sunt separate, ci lucrează în colaborare cu celelalte. Dacă sistemul acesta de urmărire penală nu funcţionează, nu există nici o şansă să se lupte cu corupţia. De aceea structura organizatorică a acestor instituţii şi modul lor de conducere este extrem de important şi cât timp factorul politic este determinant şi nu sunt folosite criterii obiective de selecţie, atunci cu siguranţă lucrurile nu merg în direcţia bună. ”

Europa Liberă: Şi lecţia românească pentru Moldova într-o situaţie concretă, cea a judecătorilor cu averi peste veniturile obţinute de-a lungul carierei, care ar fi? S-au tot frământat autorităţile ce să facă: să fie eliminat din sistem cel care are o casă peste venituri sau să i se dovedească surplusul ilegal şi să i se confişte dacă are o anchetă în derulare…

Cristi Danileţ: „De eliminat din sistem - sub nici o formă. Şi nu doar pentru magistraţi, ci pentru orice demnitar. Dar dacă se identifică averi nejustificate, ele trebuie confiscate. Noi în România avem aşa un organism – Agenţia Naţională pentru Integritate, care, dacă constată surplusul, propune instanţei civile confiscarea, iar funcţionarul poate să-şi facă apărare în instanţă. Dar în România, dacă un funcţionar nu-şi poate justifica averea şi diferenţele sunt mai mari de 10 mii de euro, ea se confiscă. Cât priveşte faptele de corupţie, şi în România, dar şi în Moldova aveţi dispoziţii cu privire la confiscarea extinsă, ceea ce presupune că dacă un judecător dobândeşte un bun luat ca mită şi îl ascunde pe numele părinţilor, prietenilor, amantelor, există dispoziţii legale care trebuie aplicate şi anume bunul respectiv să fie confiscat. Daci, legislaţie este. Cred că mai multă voinţă trebuie. ”

XS
SM
MD
LG