Linkuri accesibilitate

Pe Marte, pentru totdeauna


Ljubinka Nikolic din Belgrad, Serbia, una dintre candidatele misiunii Mars One
Ljubinka Nikolic din Belgrad, Serbia, una dintre candidatele misiunii Mars One

24 de oameni vor zbura pe Marte pentru a-și petrece restul veiții acolo unde nu a călcat picior de om.

Misiunea Mars One este un proiect olandez care are drept scop așa-zisa colonizare a planetei roșii. 24 de oameni vor zbura pe Marte pentru a-și petrece restul veiții acolo unde nu a călcat picior de om. În februarie, a fost anunțată lista celor 100 de finaliști din pre-selecție, care și-ar dori un bilet într-o singură direcție spre Marte. Ljubinka Nikolic din capitala Serbiei, Belgrad este una dintre ei.

Ljubinka Nikolic este geolog în vârstă de 51 de ani și într-un interviu pentru serviciul balcanic al radio Europa Liberă a spus că a auzit despre misiunea Mars One la televizor.

„Într-o zi priveam CNN și cineva a menționat un proiect pentru oamenii care ar dori să plece pe Marte și să rămână acolo, fiindcă este o călătorie fără posibilitate de a te întoarce. Au spus că oricine poate depune dosarul pentru participare. M-am înscris a doua zi. Am realizat un video, am completat formularul și am scris de ce vreau să particip.”

Reprezentanții Mars One au spus că au primit circa 200.000 de dosare, însă doar 24 de oameni vor fi aleși pentru călătoria spre Marte. Pentru anul 2020, se planifică amartizarea unei nave robot și lansarea unui satelit, urmate de un vehicul de teren Rover și misiuni de aprovizionare spațială.

Începând cu 2026, la fiecare doi ani, echipe a câte patru astronauți vor zbura spre Marte. Călătoria într-o singură direcție va dura șapte luni. Nikolic spune că interesul ei pentru spațiul cosmic își are rădăcinile în copilărie, pe când iubea să citească literatură științifico-fantastică. Însă reacțiile prietenilor și rudelor la ambițiile ei de explorare spațială au fost mixte.

„În Serbia, reacția tipică era: „Ce? Ai de gând să pleci pe Marte? Sau: „Wow, e teribil!”. Prietenii mei americani sunt mult mai entuziasmați. Au o atitudine foarte pozitivă. Ei sunt cei care m-au încurajat.”

Proiectul Mars One a generat și multe critici. Misiunea este blamată pentru lipsa finanțării, scopuri irealizabile și amatorism. Un studiu recent a conchis că primii participanți, chiar dacă ar ajunge pe Marte, s-ar sufoca în 68 de zile. Chiar dacă asta nu se va întâmpla, misiunea e „sinucigașă” oricum, fiindcă organizatorii proiectului nu-și propun să întoarcă participanții pe Terra. Dar Nicolic spune că ar fi gata să facă acest sacrificiu în numele explorării spațiale.

„Cu toții vom muri într-o zi. Cei care rămân pe Pământ tot vor deceda, nu-i așa? Nu contează unde și cum vom muri. Contează cum ne trăim viețile.”

Printre cei 100 de finaliști sunt oameni din toate colțurile lumii, inclusiv și Andreea Lavinia Rădulescu în vârstă de 34 de ani. Este o româncă din Timișoara cu cetățenie canadiană, stabilită la Toronto, cu licență de pilot. Într-un interviu pentru radio România Iași a spus că zborul o pasiona dintotdeauna și că decis să plece pe Marte, fiindcă vrea să facă parte din istoria și evoluția omenirii.

Misiunea Mars One se va auto-finanța din vânzarea drepturilor pentru filmarea unui reality-show. Numele celor 24 de persoane care vor pleca pe Marte pentru totdeauna vor fi anunțate spre sfârșitul anului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG